Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Ίδιος με πέρσι ο τιμοκατάλογος στη Δημοτική αγορά

Ίδιος με πέρσι ο τιμοκατάλογος στη Δημοτική αγορά

0

Ο περίλαμπρος γιορτινός στολισμός της πόλης μας, τα χιλιάδες λαμπιόνια και οι λαμπερές εντυπωσιακές βιτρίνες των καταστημάτων μπορούν να μας αποσπούν προς στιγμήν εισάγοντάς μας σε μια Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα όπου όλα φαίνονται φωτεινά και σκεπάζονται από μια αχλύ αισιοδοξίας, όμως δεν είναι ικανά να μας απαλλάξουν από το άγχος της καθημερινής επιβίωσης …του αγώνα να αποκτήσουμε τα χρειώδη προς τον ζην και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του βιοποριστικού μοντέλου ζωής που έχουμε. Όσο πλησιάζουμε στις γιορτές τόσο επιτακτικότερο γίνεται το …σύνδρομο να μη λείπει τίποτε από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, προκειμένου να επισημοποιήσουμε την γενέθλιο μέρα του Κυρίου μ’ ένα λουκούλλειο γεύμα και το νεοελληνικό έθος, παρότι σύμφωνα με τις καταναλωτικές οργανώσεις, το τραπέζι των Χριστουγέννων θα είναι ακριβότερο κατά 7% σε σχέση με το 2005.

Έρευνα …δημοτικής αγοράς

Το «Ε» διενεργεί μια πρώτη έρευνα αγοράς αρχίζοντας από την Δημοτική αγορά της πόλης που αποτελεί δείκτη διακίνησης και επάρκειας των ειδών της τροφικής αλυσίδας αλλά και δείκτη οικονομικής σφυγμομέτρησης της πόλης, προκειμένου να δώσει μια πρώτη εικόνα της αγοραστικής κίνησης και  των τιμών της.

Παρότι περίοδος νηστείας και πολλοί είναι αυτοί που ακολουθούν τον θρησκευτικό κανόνα η κίνηση στην δημοτική αγορά ολοένα και αυξάνεται αν και μας χωρίζουν 16 μέρες από τα Χριστούγεννα. Υπάρχει απόλυτη επάρκεια στα φρούτα λαχανικά και κρέατα, όπως μας διαβεβαιώνουν ο πρόεδρος των οπωροπωλών κ. Καραλανίδης και ο πρόεδρος των κρεοπωλών κ. Μπατζακίδης. Οι δε τιμές είναι ίδιες με τις περσινές  – μας διαβεβαιώνουν – παρά την υστερία ακρίβειας που βλέπουμε στα ρεπορτάζ των αθηναϊκών μέσων.

Ο τιμοκατάλογος στη δημοτική αγορά

Κρέατα

Για τα κρέατα και δη για τα χοιρινά που έχουν την τιμητική τους στο Χριστουγεννιάτικο Ξανθιώτικο τραπέζι

Χοιρινές μπριζόλες και παντσέτες (από χοιρινό 1 έτους): 5 – 6 ευρώ το κιλό.

Χοιρινές μπριζόλες και παντσέτες (από χοιρομητέρες και κάπρο): 3 ευρώ το κιλό

Χοιρίδια γάλακτος, γαλοπούλες αγριογούρουνα και αρνιά δεν παραλείφθηκαν ακόμη.

Φρούτα και λαχανικά

Ντομάτες: 1 – 1,50 ευρώ το κιλό

Μαρούλια: 1,50 – 1,90 ευρώ το κιλό

Κουνουπίδι , μπρόκολο: 1 – 1,50 ευρώ το κιλό

Μελιτζάνες 1,50 – 2 ευρώ το κιλό

Μήλα: 1,50 – 1,80 ευρώ το κιλό

Πορτοκάλια: 1, – 1,50 ευρώ το κιλό.

Σημειώνεται ότι οι διακυμάνσεις στις τιμές ιδιαίτερα στα λαχανικά είναι συνάρτηση της ποιότητας αλλά και του καιρού, που ιδιαίτερα φέτος χαρακτηρίζεται ευνοϊκός και συνεπώς εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις όπως τα μαρούλια δεν δημιούργησε πρόβλημα στα λαχανικά και εκτίναξη των τιμών από το σύνηθες. Επίσης να σημειώσουμε ότι διατίθενται βιολογικά φρούτα και λαχανικά τα οποία προτιμώνται απ’ αυτούς που αντέχει η τσέπη του καθώς είναι 50% ακριβότερα από τα …λιπασματικά!

Όσον αφορά στα κρέατα ο κ. Μπατζακίδης διαβεβαιώνει ότι τα περισσότερα είναι ντόπια, καθώς ο νομός μας είναι εξαγωγικός, ελεγμένα, φέρουν τις ανάλογες σφραγίδες (γαλάζια για τα ελληνικά , καφέ για τα ξένα) και ότι υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δοκιμή 2!

πλήρες …