ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΜΑΧΗΣ TΩN ΟΧΥΡΩΝ

0

Στις 6 Απριλίου 1941, πριν από 64 χρόνια διεξήχθη η «Μάχη των Οχυρών», η μάχη του Ελληνικού Στρατού ενάντια συς σιδηρόφρακτες και αριθμητικά υπέρτερες Γερμανικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην πατρίδα μας.

Στις τέσσερις ημέρες που διήρκεσε η μάχη, οι υπερασπιστές των οχυρών πολέμησαν με πείσμα και απαράμιλλη γενναιότητα προκαλώντας σοβαρές απώλειες στους αντίπαλους, οι οποίοι μη μπορώντας να τα καταλάβουν, τα παρέκαμψαν.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, oι υπερασπιστές αφού είδαν ότι ο αγώνας ήταν μάταιος αναγκάστηκαν να παραδοθούν.

Κατά την παράδοση των οχυρών, οι υπερασπιστές απέσπασαν τα συγχαρητήρια των αντιπάλων τους Αξιωματικών, για την ηρωική τους αντίσταση, ενώ τρήματα απέδιδαν τιμές και η γερμανική σημαία υψωνόταν μετά την αποχώρηση τους από αυτό.

Το θαυμασμό τους, για την ανδρεία και τη μαχητικότητα του Ελληνικού Στρατού, εκδήλωσαν και πολλοί Γερμανοί, αξιωματούχοι σε όλα τα κλιμάκια της στρατιωτικής τους ιεραρχίας.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του ίδιου του Χίτλερ, ο οποίος σε ομιλία του στις 4-5-1941, στο Ράιχσταγκ, κάνοντας απολογισμό των εκστρατειών του, είπε: «Η ιστορική δικαιοσύνη όμως, με υποχρεώνει να διαπιστώσω, ότι από όλους τους αντιπάλους που αντιμετωπίσαμε, ο Έλληνας στρατιώτης ιδίως, πολέμησε με ύψιστο ηρωισμό και αυτοθυσία. Συνθηκολόγησε μόνο όταν η συνέχιση της αντίστασης δεν ήταν πλέον δυνατή και δεν είχε κανένα λόγο».

Έτσι γράφηκε, με χρυσά γράμματα, άλλο ένα έπος στην ελληνική ιστορία και χρέος μας είναι να το τιμούμε με την επιβαλλόμενη λαμπρότητα και συμμετοχή, κάθε χρόνο αντλώντας κάθε φορά εκείνα τα στοιχεία που θα ισχυροποιήσουν την πίστη μας στις ηθικές αξίες φωτεινό παράδειγμα των οποίων αποτελεί η ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών των οχυρών.

Ο επίσημος εορτασμός της εφετινής επετείου, θα γίνει την Κυριακή 10 Απριλίου 2005 και ώρα 11:30 στο Οχυρό της Νυμφαίας, παρουσία των θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Θράκης.

Ανάλογος εορτασμός θα γίνει την ίδια ημέρα και ώρα, στο οχυρό του χωριού Εχίνος.

Η παρουσία του λαού της Θράκης, στις εκδηλώσεις, θα αποτελέσει φόρο τιμής για τους ηρωικούς υπερασπιστές των οχυρών και θα προσδώσει λαμπρότητα στην επέτειο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μοίρασαν… την πίτα του Νομαρχιακού προεδρείου

Συμπιλίδου, πρόεδρος, Χατζημεμίς Τουρκές Αντιπρόεδρος, Στάντζιου γραμματέας. Συμπιλίδου: «…