Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι λιγότερο ίσα από τα υπόλοιπα

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι λιγότερο ίσα από τα υπόλοιπα

0

Οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από την δωρεάν μεταφορά τους προς και από τα σχολεία σύμφωνα με την πρόσφατη ΚΥΑ


Οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από την δωρεάν μεταφορά τους προς και από τα σχολεία σύμφωνα με την πρόσφατη ΚΥΑ


Ερωτηματικά, αλλά και αγανάκτηση, έχει εγείρει η απόφαση της κυβέρνησης μέσω της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης 32239/2024 η οποία εξαιρεί πανελλαδικά τους μαθητές/τριες στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας από την δυνατότητα της δωρεάν μεταφοράς προς και από τις εγκαταστάσεις των σχολείων. Πρόκειται για μία απόφαση που έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία» στους υπεύθυνους οι οποίοι δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων. Στην ουσία υποβαθμίζονται τα ΣΔΕ που ειδικά στην περιοχή της Ξάνθης εκτός από το παραγόμενο εκπαιδευτικό τους έργο, έχουν ιδιαίτερο κοινωνικό αντίκτυπο.

Στο «Ε» μίλησε ο διευθυντής των ΣΔΕ στην Ξάνθη, Χρήστος Αλεξούδας και η Φανή Τάσιου, αποσπασμένη εκπαιδευτικός στο παράρτημα του Κενταύρου σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις τάξεις των μαθητών/τριών αφού η παρούσα απόφαση ίσχυσε από τις 5 Απριλίου.

Πάνω από 100 μαθητές χάνουν το προνόμιο της δωρεάν μετακίνησης

Ο κ. Αλεξούδας ανέφερε ότι «έως τις 5 Απριλίου είχαμε δύο ταξί τα οποία πήγαιναν τους μαθητές από Γλαύκη στη Μύκη και πίσω. Οι υπόλοιποι μαθητές, περίπου 100 άτομα, που κινούνταν με ίδια μέσα αποζημιώνονταν με την χιλιομετρική απόσταση με την κατάθεση χρημάτων στους λογαριασμούς τους δύο φορές το χρόνο από την Περιφέρεια» ενώ υπογράμμισε ότι «πλέον τίποτα δεν ισχύει από τα παραπάνω και τα 2/3 των μαθητών που μετακινούνται από άλλα χωριά θα πληρώνουν από την τσέπη τους».

Ο διευθυντής των ΣΔΕ Ξάνθης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι κανείς δεν ειδοποίησε από πριν ότι θα ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση με αποτέλεσμα «να πέσουμε από τα σύννεφα».

«Μέχρι τώρα δεν έχουν φανεί δυσκολίες καθώς λόγω του Μπαϊράμ τα σχολεία δεν λειτουργούσαν. Από δω και πέρα όμως οι μαθητές θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην μετακίνησή τους. Πολλοί και πολλές είτε δεν έχουν όχημα είτε δεν οδηγούν αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν συγκοινωνίες. Τα ταξί είναι μονόδρομος και δυστυχώς αυτά κοστίζουν», τόνισε ο κ. Αλεξούδας.

Ο ίδιος είπε ότι ακόμα και στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ξάνθης υπάρχει ζήτημα καθώς πολλοί μαθητές έρχονται από τα κοντινά χωριά τα οποία δεν έχουν σύνδεση με την Ξάνθη μετά το απόγευμα με δεδομένο ότι τα μαθήματα στα ΣΔΕ τελειώνουν στις 20:30. «Μπορείτε να φανταστείτε το μέγεθος του προβλήματος αντίστοιχα στην ορεινή περιοχή».

Ο κ. Αλεξούδας προειδοποίει ότι αν διαιωνιστεί η παρούσα κατάσταση είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος τα παραρτήματα Μύκης και Κενταύρου να κλείσουν εντελώς και της Ξάνθης να υποβαθμιστεί με κάθε χρόνο όλο και λιγότερες εγγραφές. Όπως δήλωσε «τα ΣΔΕ Σαπών και Κομοτηνής π.χ. έχουν ήδη μεγάλο πρόβλημα καθώς οι μαθητές δεν πηγαίνουν σχολείο διότι πολλοί από αυτούς πρέπει να πάνε στην Κομοτηνή από Ίασμο και Αμαξάδες».

Οι επιλογές που δίνονται πλέον είναι τρεις: Είτε οι μαθητές να έρθουν με τα αυτοκίνητα τους είτε να τους μεταφέρει κάποιος τρίτος είτε με ταξί και «όλα αυτά με χρήματα που δεν περισσεύουν σε κανέναν».

Π.Ε.ΔΙ.Σ.Δ.Ε.: . Η συγκεκριμένη ρύθμιση ουσιαστικά αποκλείει τους μαθητές των Σχολείων μας από το δικαίωμά τους στη μάθηση

Η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την απορία της πώς είναι δυνατόν να μην συμπεριλαμβάνονται τα ΣΔΕ στη ρύθμιση για την μεταφορά των μαθητών στα δημόσια σχολεία.

«H παραπάνω ρύθμιση έχει ήδη ως αποτέλεσμα κάποιες περιφέρειες που παρείχαν δωρεάν μεταφορά, να διακόπτουν άμεσα τις συμβάσεις για τη μεταφορά των μαθητών των ΣΔΕ στα μέσα της σχολικής χρονιάς και χωρίς να έχει υπάρξει πρόβλεψη για διάδοχη. κατάσταση. Η συγκεκριμένη ρύθμιση ουσιαστικά αποκλείει τους/τις μαθητές/τριες των Σχολείων μας από το δικαίωμά τους στη μάθηση, αφού πλέον δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα μετακίνησης με αποτέλεσμα να διακόψουν τη φοίτησή τους», τονίζουν στην σχετική ανακοίνωση και προσθέτουν ότι «Βάσει της νέα Κ.Υ.Α., τα Σ.Δ.Ε, ρητά και κατηγορηματικά είναι τα μόνα σχολεία του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος των οποίων οι μαθητές εξαιρούνται του δικαιώματος της δωρεάν μεταφοράς. H Π.Ε.ΔΙΣ.Δ.Ε. με επανειλημμένες πρωτοβουλίες είχε τονίσει ότι τα Σ.Δ.Ε. είναι υπερτοπικά σχολεία και είχε ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς για την ανάγκη αποσαφήνισης του πλαισίου που διέπει την δωρεάν μεταφορά των μαθητών των Σ.Δ.Ε».

Φ. Τάσιου: «Θα αντιδράσουμε ως εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές»

Η Φανή Τάσιου, αποσπασμένη εκπαιδευτικός στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κενταύρου μίλησε στο «Ε» τονίζοντας ότι «οι μαθητές του Β’ Επιπέδου έχουν σοκαριστεί με αυτό που συνέβη αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να επηρεάζεται η φοίτησή τους στο σχολείο. Αυτό όμως που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι θα επηρεαστούν κατά πολύ οι εγγραφές για τη νέα σχολική χρονιά».

Η κ. Τάσιου περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές μεταβαίνουν στο σχολείο λέγοντας ότι «υπάρχει μία ομάδα μαθητών που συνεργάζεται καθώς ένας μαθητής από τα Μελίβοια περνά από τη Γλαύκη και παίρνει κάποιους μαθητές, μία μαθήτρια από την Κοτύλη έρχεται μαζί με μία άλλη από την Γλαύκη. Αυτό συμβαίνει τώρα αλλά κανείς δεν ξέρει για πόσο».

«Ειλικρινά δεν ξέρω για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν τα ΣΔΕ από τις δωρεάν μετακινήσεις μαθητών. Όπως και να έχει θα αντιδράσουμε και εμείς και οι μαθητές», επισήμανε η κ. Τάσιου.

Το θέμα της μεταφοράς των μαθητών των ΣΔΕ θα συζητηθεί στην Βουλή

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ξάνθης, Μπουρχάν Μπαράν επανάφερε την εξαίρεση των μαθητών των ΣΔΕ από την δωρεάν μετακίνηση με ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Ο βουλευτής υπογράμμισε στην ερώτησή του ότι «το ΣΔΕ Ξάνθης είναι από τα μεγαλύτερα στην Επικράτεια και σε αυτό φοιτούν μαθητές από τη Μύκη και τον Κένταυρο οι οποίοι αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην μετακίνηση τους. Κάποιες μάλιστα από τις Περιφέρειες που παρείχαν δωρεάν μεταφορά στους μαθητές των ΣΔΕ, προχώρησαν άμεσα σε διακοπή των σχετικών συμβάσεων. Η εν λόγω τροποιητική ΚΥΑ ξεκάθαρα συμβάλει στον αποκλεισμό των μαθητών των ΣΔΕ από το δικαίωμά τους στη μάθηση».

Ο κ. Μπαράν πραγματοποίησε την εξής ερώτηση: «επειδή οι μαθητές των ΣΔΕ αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, επειδή οφείλουμε να παρέχουμε προς όλους ίσες ευκαιρίες στη μάθηση, προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει είτε σε νέα τροποποίηση της υπ’ αριθμ.  32239 – ΦΕΚ 2051/τ.Β/5-4-2024 Κοινής Υπουργικής Απόφασης είτε στην έκδοση άλλης σχετικής ρύθμισης βάσει του άρθρου 46 του ν. 4653/2020 είτε στη ρύθμιση με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο, ώστε να επιλυθεί για το εναπομείναν σχολικό έτος αλλά και οριστικά, το πρόβλημα της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών/τριών των Σ.Δ.Ε, όπως συμβαίνει και με τους μαθητές/τριες των υπολοίπων τύπων δημόσιων σχολείων;».

Πλέον το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στην αντίδραση μαθητών και καθηγητών των ΣΔΕ όπως και στην απάντηση που θα δοθεί από την πλευρά της κυβέρνησης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αναβαθμίζεται το Κέντρο Υγείας Αβδήρων

Αποκτά μόνιμο ασθενοφόρο μετά από 5 χρόνια Ξεκίνησαν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης κ…