Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women’s Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women’s Prize for Fiction 2024

0

Η νικήτρια του βραβείου Women’s Prize for Fiction θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου


Δύο μυθιστορήματα που αφηγούνται περίπλοκες και συναρπαστικές ιστορίες μετανάστευσης είναι μεταξύ των έξι φιναλίστ για το Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας 2024 – Women’s Prize for Fiction 2024.

Το μυθιστόρημα της πρωτοεμφανιζόμενης αμερικανο-γαλλίδας συγγραφέα Aube Rey Lescure River East, River West απεικονίζει τη μετανάστευση από τη Δύση προς την Ανατολή μέσω της ιστορίας των Αμερικανών στην Κίνα, ενώ το Enter Ghost της παλαιστινιακής καταγωγής Βρετανίδας Isabella Hammad απεικονίζει την περίπλοκη επιστροφή μιας σαιξπηρικής ηθοποιού στην πατρίδα της.

Η σύντομη λίστα που ανακοινώθηκε την Τετάρτη (24/4) περιλαμβάνει δύο συγγραφείς από την Ιρλανδία: την Claire Kilroy, για την ιστορία της μητρότητας, Soldier, Sailor και την Anne Enright για το διαγεννεακό έπος The Wren, The Wren.

Η Kate Grenville, από την Αυστραλία, η οποία έχει λάβει το συγκεκριμένο βραβείο παλαιότερα, μπήκε στην τελική λίστα με το όγδοο μυθιστόρημά της, την ιστορική περιπέτεια Restless Dolly Maunder.

Τέλος, την εξάδα των συγγραφέων συμπληρώνει η αμερικανίδα V. V. Ganeshananthan, η οποία είναι υποψήφια για το δεύτερο μυθιστόρημά της, Brotherless Night, που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Σρι Λάνκα.

Έξι συναρπαστικά μυθιστορήματα

Η βραχεία λίστα «περιλαμβάνει έξι λαμπρά και συναρπαστικά μυθιστορήματα, που προκαλούν τη σκέψη και συνάμα αποτυπώνουν ένα τεράστιο εύρος της ανθρώπινης εμπειρίας», δήλωσε η κριτής και συγγραφέας Monica Ali. «Οι αναγνώστες θα γοητευτούν από τους χαρακτήρες, τη φωτεινή γραφή και την εξαίσια αφήγηση. Κάθε βιβλίο είναι συναρπαστικό και εφευρετικό και παραμένει στην καρδιά και το μυαλό πολύ μετά την τελευταία σελίδα».

Οι πρόσφατες νικήτριες του βραβείου είναι το 2022 η Ρουθ Οζέκι για Το βιβλίο της μορφής και του κενού (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Κλειδάριθμος), η Susanna Clarke για το Πιρανέζι (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης, εκδ. Αίολος) και η Maggie O’Farrell για το Άμνετ (μτφρ. Αύγουστος Κορτώ, εκδ. Ψυχογιός).

Πέρυσι, η Barbara Kingsolver κέρδισε το βραβείο για το Demon Copperhead, το οποίο κέρδισε επίσης το βραβείο Pulitzer μυθοπλαστικού έργου.

Ένα δεύτερο βραβείο

Φέτος, οι διοργανωτές των βραβείων ενέταξαν ένα συνοδευτικό «Γυναικείο Βραβείο Non Fiction» θέλοντας έτσι να αποκαταστήσουν μια ανισορροπία (ή μήπως και αδικία;) που έχει παραιτηθεί στα λογής βραβεία non fiction όπου η εκπροσώπηση των γυναικών είναι μηδαμινή.

Συγκεκριμένα, το 2022 μόνο το 26,5% των non fiction βιβλίων που αξιολογήθηκαν από εφημερίδας της Βρετανίας ήταν γραμμένα από γυναίκες, ενώ και τα βραβεία πήγαν κυρίως σε αντρικά χέρια.

Οι νικήτριες και των δύο βραβείων θα ανακοινωθούν σε ειδική τελετή στο Λονδίνο στις 13 Ιουνίου. Το βραβείο περιλαμβάνει χρηματικό ποσό 30.000 λιρών και ένα χάλκινο αγαλματίδιο γνωστό ως «Bessie», που δημιουργήθηκε από την καλλιτέχνιδα Grizel Niven.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Νήσος Κίρκη»: Το βιβλίο του Πασχάλη Κατσίκα στην ΦΕΞ

Την Παρασκευή 24 Μαΐου στην Αυλή με τα Χαμάμ στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης Η …