Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Στάση αναμονής στην αγορά του πασχαλινού αρνιού

Στάση αναμονής στην αγορά του πασχαλινού αρνιού

0

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι κτηνοτρόφοι για αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις – Ζητούν από το ΥΠΑΑΤ ελέγχους στα τελωνεία

Η απεργία – αποχή των κτηνιάτρων «σαμποτάρει» τους ελέγχους

 

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής για την διάθεση των αμνοεριφίων τους. Τρεις εβδομάδες πριν το Πάσχα και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η προσέγγιση από τους εμπόρους, ώστε να ξεκινήσει η αγοραπωλησία. Η στάση αυτή προβληματίζει τους κτηνοτρόφους που φοβούνται ότι υποκρύπτει προσπάθεια από τους εμπόρους να κάνουν αθρόες εισαγωγές από χώρες που το αρνί είναι σε χαμηλότερη τιμή όπως σε Ρουμανία και Βόρεια Μακεδονία, (εκτός Βουλγαρίας που φέτος η τιμή του είναι όσο και στην Ελλάδα) με αποτέλεσμα να μείνουν τα δικά τους αμνοερίφια απούλητα.

Καραδοκούν οι έμποροι – εισαγωγείς;  -Πως γίνονται τα « βαφτίσια»

Είναι ένας κίνδυνος διόλου αβάσιμος αφού είναι κοινό μυστικό ότι: «Υπάρχουν οι μεγαλέμποροι που φέρνουν ζωντανά 40.000 – 70.000 αμνοερίφιά που τα αγοράζουν σε χαμηλές τιμές, τα κρατούν σε στάβλους λίγες μέρες και τα σφάζουν στα δικά μας σφαγεία. Έτσι παίρνουν την μπλε σφραγίδα και βαπτίζονται ελληνικά. Ο καταναλωτής αγοράζει αρνί με μπλε σφραγίδα νομίζοντας ότι είναι ελληνικής παραγωγής αλλά είναι ελληνικής σφαγής. Έτσι χτυπούν τις τιμές και τα δικά μας μένουν απούλητα ή τα πουλάμε σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής. Για αυτό ζητάμε ελέγχους στα τελωνεία, ελέγχους παντού», σημειώνει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης Δημήτρης Ψεμματάς.

Δηλώσεις Αυγενάκη για τους ελέγχους και τις ελληνοποιήσεις ενόψει Πάσχα

Αυστηρή προειδοποίηση σε όσους επιχειρήσουν να ελληνοποιήσουν προϊόντα, ότι δεν θα κάνει πίσω, απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του στον Blue Sky,

Όπως είπε ο υπουργός, ενόψει του Πάσχα οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν στα αυγά και στο κρέας. «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να μη νομίσει κανείς ότι η Ελλάδα είναι μια εύκολη αγορά, που μπορεί να βαφτίσει ελληνικά προϊόντα, από άλλες χώρες», είπε χαρακτηριστικά. Ο υπΑΑΤ τόνισε ακόμη, ότι εξονυχιστικοί έλεγχοι γίνονται και στα ΠΟΠ προϊόντα, όπως η φέτα»

Προειδοποίησε μάλιστα όσους παρανομούν να μη επιχειρήσουν οποιαδήποτε παρέμβαση: «Θα το πάμε μέχρι τέλους. Μη διανοηθεί κάποιος να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση. Δεν κάνουμε πίσω. Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν…».

Η απεργία – αποχή των κτηνιάτρων «σαμποτάρει» τους ελέγχους

Απεργία – αποχή ξεκινούν από τη Δευτέρα 15 Απριλίου οι γεωτεχνικοί δημόσιοι Υπάλληλοι ζητώντας ίση μεταχείριση και αναγνώριση του ρόλου τους. Η κινητοποίηση αναμένεται να επηρεάσει τόσο τα σφαγεία, όσο και τις εισαγωγές και τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων. Η δε αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα επισήμων ελέγχων, μεταξύ των οποίων εισαγωγές – εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, κρεοσκοπικό έλεγχο στα σφαγεία, προγράμματα εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου και άλλα, θέτοντας σημαντική τροχοπέδη στη λειτουργία του αγροδιατροφικού τομέα ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα, μιας και δεν θα γίνονται έλεγχοι σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα ιδιαίτερα όσο αφορά εισαγωγές και εξαγωγές.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …