Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

0

Δίλημμα: Δύση ή Ανατολή;
Όντως πρόκειται για ένα δίλημμα. Πού βρισκόμαστε ως Περιφέρεια; Πού ακριβώς πατάμε; Στην Δύση ή την Ανατολή;
Είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς, που τους προβληματίζει και για πολλούς πρόκειται για ένα σοβαρό ερώτημα. Απαντώντας στο ερώτημα γεωγραφικά θα έλεγε κανείς πως βρισκόμαστε στο όριο, στο μεταίχμιο μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Παράλληλα, πρέπει να δεχτούμε πως η περιοχή μας έχει επηρεαστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την Ανατολή τόσο μέσω του Βυζαντίου όσο και με την Οθωμανική περίοδο.
Μέχρι και το τέλος αυτής της περιόδου Μακεδονία και Θράκη θεωρούνταν Ανατολή και οι Ευρωπαίοι την περίοδο εκείνη γεωγραφικά και ιστορικά την ονόμαζαν «Ανατολή». Εξ ου και τα προϊόντα τους που έστελναν εδώ, τα ονόμαζαν «Προς την Ανατολή».
Γ.Δ.


Δίλημμα: Δύση ή Ανατολή; ΙΙ
Ένα ακόμη σοβαρό στοιχείο της περιοχής μας που καθοριζόταν ως Ανατολή, αποτελούσε η Χριστιανική θρησκεία. Τόσο η έδρα του Πατριαρχείου όσο και η Μικρά Ασία που αποτελούσε την κοιτίδα της Ορθοδοξίας στην περιοχή, καθόριζαν την «καθ’ ημάς Ανατολή». Βεβαίως, με την πάροδο των χρόνων από τον εικοστό αιώνα τα πράγματα άρχισαν  να διαφοροποιούνται σιγά-σιγά και ν’ αλλάζει παράλληλα ο προσανατολισμός της χώρας. Μιας χώρας που μεγάλωσε γεωγραφικά, ήδη, που άρχισε ν’ αναπτύσσεται, να έχει στρέψει το βλέμμα της προς την Ευρώπη, τη Δύση, να δημιουργεί συμμαχίες και οικονομικές σχέσεις μαζί τους.
Μάλιστα, αυτή η αλλαγή και μετάβαση προς τη Δύση έγινε σύντομα και με απόλυτο βαθμό.
Οι Έλληνες δέχτηκαν γρήγορα την στροφή προς τη Δύση, διαπίστωσαν ότι προς τα κει είναι το μέλλον, η πρόοδος, η ανάπτυξη. Μετά δε από τη γνωστή δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «ανήκομεν στη Δύση», τα πράγματα ξεκαθάρισαν, η στροφή ήταν απόλυτη και η συμπόρευση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Φυσικά θα υπάρχουν άνθρωποι που θα νοσταλγούν την Ανατολή. Όμως είναι ελάχιστοι, η χώρα, οι Έλληνες, έχουν έναν πλέον προσανατολισμό, την Δύση.
Μνήμες, ναι, υπάρχουν. Είναι ο τόπος καταγωγής. Χιλιάδων. Όμως ο κύβος πλέον έχει ριχθεί. Το δίλημμα υπήρχε. Σήμερα δεν υπάρχει.
Γ.Δ.


Για τη Νέα Δημοκρατία
Είτε συμφωνεί κανείς είτε όχι, δικαίωμά του αυτό, η Νέα Δημοκρατία εδώ και χρόνια αποτελεί ένα μεγάλο κόμμα. Με παρουσία, με έργο, με προσφορά στον τόπο.
Το χθες και το αύριο της παράταξης θα εορταστούν στο 15ο Συνέδριο της Ν.Δ. σε ένα χώρο συμβολικό, στο Ζάππειο Μέγαρο, εκεί  όπου υπογράφηκε το 1979 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή η Συνθήκη Προσχωρήσεως στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).
Έτσι, κυκλοφόρησε το πρώτο σποτ της Νέας Δημοκρατίας για το επικείμενο συνέδριό της, που θα διεξαχθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, από τις 5 έως τις 7 Απριλίου. Πενήντα χρόνια ζωής της παράταξης των μεγάλων εθνικών αποφάσεων.
Γ.Δ.


Ήταν πρωταπριλιάτικο
Η είδηση με τίτλο «Κ. Πιερρακάκης: Στις 09:00 θα ξεκινούν τα μαθήματα για τους μαθητές Λυκείου, Γυμνασίου» δεν ισχύει καθώς επρόκειτο για πρωταπριλιάτικο δημοσίευμα της ιστοσελίδας esos.gr. Η εφημερίδα μας, όπως και πολλά άλλα Μέσα, την δημοσίευσε ως είδηση. Ως εκ τούτου ζητούμε συγγνώμη από τους αναγνώστες μας.
Γ.Δ.


Για τα κουνούπια πάλι
Θέμα γνωστό, επίκαιρο και δυστυχώς επαναλαμβανόμενο η παρουσία στο νομό μας στην παραλιακή κυρίως ζώνη των κουνουπιών. Μάλιστα η Εφημερίδα μας πρόσφατα δημοσίευσε δηλώσεις του καθ’ ύλην αρμοδίου για το πρόγραμμα καταπολέμησης Κ.Βενετίδη και τις ενέργειες που γίνονται στην κατεύθυνση αυτή.
Όμως, παρόλα τα μέτρα και τις δράσεις, τα κουνούπια «ζουν και βασιλεύουν» και κάνουν τον βίο αβίωτο κατοίκων και επισκεπτών.
Από την άλλη, όλη αυτή η ιστορία κάθε χρόνο, χρόνια τώρα, κάπου έχει χάσει πλέον το νόημά της διότι πρακτικό αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Κι αυτό διότι κουνούπια και τουρισμός δεν πάνε μαζί. Γι’ αυτό και το στοιχείο της παρουσίας των κουνουπιών επηρεάζει αρνητικά την όποια τουριστική ανάπτυξη προσδοκούμε στις παραλίες μας.
Γ.Δ.


Τι είναι η Μονταζιέρα;
Πολύς λόγος έγινε εδώ και μέρες και συνεχίζεται για τη «Μονταζιέρα» που κατηγόρησε η αντιπολίτευση πως χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να εξαφανίσει έναν διάλογο και να δημιουργήσει άλλον.
Ευκαιρία λοιπόν να πω τι ακριβώς είναι η μονταζιέρα και τι εννοεί η αναφορά σ’ αυτήν.
Στα Τυπογραφεία που ασχολούνται με την εκτύπωση εφημερίδων, περιοδικών και βιβλίων, πριν γίνει η εκτύπωση, γίνεται το λεγόμενο μοντάζ. Ο αρμόδιος υπάλληλος που δημιουργούσε τις σελίδες με διάφορες ειδήσεις και φωτογραφίες, ολοκληρώνοντας κάθε σελίδα ξεχωριστά λεγόταν μοντέρ. Αυτός λοιπόν, κατά το μοντάζ, όταν η σελίδα δεν βόλευε, έκοβε κάποιες μεγάλες ειδήσεις, τις μίκρυνε για να χωρέσουν και να κλείσει σωστά η σελίδα. Αυτή η εργασία γινόταν στην μονταζιέρα, ένα έπιπλο με φωτισμένη την επιφάνειά του κι εκεί πάνω εργαζόταν ο μοντέρ, κλείνοντας σιγά-σιγά όλες τις σελίδες. Όταν τελείωνε η εργασία αυτή, προχωρούσε σε άλλο στάδιο μέχρι στο τέλος να ξεκινήσει η εκτύπωση.
Μονταζιέρες υπάρχουν και σήμερα σε όλα τα Τυπογραφεία. Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο.
Γ.Δ.


Απόφαση με σημασία
Μένω στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας και σήμερα για να δούμε κάποια πράγματα, για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.
Κατ’ αρχάς σχεδόν όλοι οι μεγάλοι δήμοι της χώρας ψήφισαν υποψήφιους της αντιπολίτευσης. Δεν είναι τυχαίο τους υποψήφιους της αντιπολίτευσης ψήφισαν και η μεσαία τάξη, οι εύποροι οικονομικά. Παράλληλα, την αντιπολίτευση ψήφισαν όλοι όσοι επιθυμούν να δουν τη χώρα τους ν’ ανήκει στη Δύση κι όχι να μετατρέπεται σε μία θεοκρατική χώρα.
Και κάτι ακόμη που δεν είναι ούτε μικρό, ούτε χωρίς αξία. Συντριπτικά υπέρ της αντιπολίτευσης ήταν σχεδόν όλες οι παράλιες πόλεις. Αυτές που έχουν σχέση με το εμπόριο και τον τουρισμό.
-Απόφαση με σημασία λοιπόν πράγματι. Οι δημοκρατικοί, προοδευτικοί, δημιουργικοί πολίτες, οι ανοιχτοί στις ιδέες και τη ζωή ψήφισαν και στείλαν το μήνυμά τους.
Γ.Δ.


Η οικονομία θα καθορίσει
Υποστήριζα και συνεχίζω να υποστηρίζω ότι η Οικονομία είναι εκείνη που καθορίζει τις περισσότερες αποφάσεις στη ζωή των ανθρώπων. Ας ρωτήσει ο καθένας τον εαυτό του  με ειλικρίνεια.
Βέβαια, δεν αρνούμαι ότι υπάρχουν κι άλλες και σημαντικές παράμετροι στη ζωή οι οποίες μπαίνουν επίσης στη ζυγαριά για την τελική απόφαση την περίοδο μιας εκλογικής αναμέτρησης.
Φυσικά, οι ευρωεκλογές που θα πάμε να ψηφίσουμε στις 9 Ιουνίου έχουν άλλο ειδικό βάρος από τις εκλογές για την ανάδειξη κυβέρνησης στη χώρα.
Όμως, και σ’ αυτήν την κακώς θεωρούμενη χαλαρή ψήφο, ένα από τα κριτήρια θ’αποτελέσει η Οικονομία του κάθε σπιτιού, του κάθε επαγγελματία, εμπόρου, βιοτέχνη.
Γ.Δ.


Ανατροπή στην υπόθεση του Βασίλειου Μάγγου – Η συνέντευξη του πατέρα του στο «Ε»
Ανατροπή σημειώθηκε στην υπόθεση του 26χρονου, Βασιλείου Μάγγου, που πέθανε έναν μήνα με τον ανηλεή ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς, με τους κατηγορούμενους για την υπόθεση να αντιμετωπίζουν κακουργηματικές διώξεις. Να θυμίσουμε ότι η εφημερίδα μας φιλοξένησε συνέντευξη του πατέρα του, Γιάννη Μάγγο λίγες μέρες πριν και συγκεκριμένα, δημοσιεύτηκε στις 29 Μαρτίου με τίτλο: «Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας». Ένας τίτλος που αποδείχθηκε προφητικός.  Οι έξι αστυνομικοί βαρύνονται, μεταξύ άλλων, με την κατηγορία των βασανιστηρίων κατά συναυτουργία και κατά συρροή. Είναι αυτό που ζητούσε ο πατέρας του αδικοχαμένου Βασίλη που είχε ζητήσει να αναβαθμιστούν οι κατηγορίες σε κακουργήματα και να δικαστούν ως βασανιστές οι αστυνομικοί που είχαν συμμετοχή στον ξυλοδαρμό του γιου του.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Βασίλειος Μάγγος είχε υποστεί άγριο ξυλοδαρμό και βασανισμό, από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους συλληφθέντες διαδήλωσης κατά της καύσης σκουπιδιών στις 13 Ιουνίου του 2020.
Μ.Ξ.


21 χρόνια η υπόθεση μετά οικόπεδα ΔΕΡΑΣ!
Αίσια έκβαση δείχνει να έχει η πολύκροτη υπόθεση των οικοπέδων του πρώην εργοστασίου ΔΕΡΑΣ. 21 χρόνια μετά την έναρξη της προσπάθειας με πρωτεργάτη τον επαγγελματία Γιάννη Σιούτα, να δημιουργηθεί ένα βιοτεχνικό πάρκο με 100 αρχικά επιχειρήσεις και αφού πέρασε  από 40 κύματα η υπόθεση και  χρειάστηκε έως και  τροπολογία, ήρθε η ώρα να πάνε τους φακέλους τους στον συμβολαιογράφο οι 38 εναπομείναντες βιοτέχνες. Μετά τα συμβόλαια ο δήμος πρέπει να κάνει τις υποδομές, δρόμο, σύνδεση με ρεύμα κ.λ.π.  και μετά να γίνουν τα βιομηχανικά κτήρια που θα στεγάσουν τις επιχειρήσεις. Ελπίζουμε βέβαια όλα αυτά να μην χρειαστεί για να γίνουν άλλα …21 χρόνια γιατί τελικά θα μετεστεγαστούν εκεί τα εγγόνια τους!
Ο κ. Σιούτας παραμένει ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια. Ο λόγος του, καταγγελκτικός όπως πάντα, εναντίον όλων των πολιτικών παραγόντων που όπως είπε δεν στήριξαν την προσπάθειά του. Τελικά όμως παραδέχθηκε ότι τη στήριξε ο Αλέκος Κοντός και οι δήμαρχοι Μιχάλης Στυλιανίδης και Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος.
Τέλος καλό όλα καλά με το απαραίτητο σώου βέβαια…
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι, σάλτσα ντομάτα κι ελιές

Για τα καλαμάρια -600 γρ. καλαμάρι, καθαρισμένο (6-8 καλαμάρια) -γέμιση με πλιγούρι -700 γ…