Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μήνυμα ειρήνης και συνύπαρξης στο 9ο φεστιβάλ «Ξάνθη Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων»

Μήνυμα ειρήνης και συνύπαρξης στο 9ο φεστιβάλ «Ξάνθη Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων»

0

Θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 22-27 Απριλίου με τη συμμετοχή 22 μουσικών σχολείων από την Ελλάδα και ενός από τη Ρουμανία


Συνέντευξη Τύπου για τη φετινή διοργάνωση, όπου τονίστηκε η δυναμική του θεσμού, η αφοσίωση των μαθητών και των σχολείων στη διοργάνωση, η στήριξη των εθελοντών και η μουσική… μαγεία που φέρνουν στην πόλη οι μαθητές των μουσικών σχολείων


Με τον πήχη ψηλά μετά από οκτώ διοργανώσεις, με τις προσδοκίες επίσης ανεβασμένες, με διάθεση, αφοσίωση, ενθουσιασμό και εμπειρία ξεκινά φέτος η πραγματοποίηση του 9ου Φεστιβάλ «Ξάνθη Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων». Η μουσική διοργάνωση, εμπνευσμένη από το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης, ως μια διαρκής αφιέρωση της γενέτειρας στον σπουδαίο συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι, θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 22-27 Απριλίου με τη συμμετοχή 22 μουσικών σχολείων από την Ελλάδα και ενός από τη Ρουμανία. Ο τίτλος της φετινής διοργάνωσης είναι «Η μουσική, αγγελιοφόρος της ειρήνης», όπως και η ηχηρή παρέμβαση για την ειρήνη το Μάρτιο του 1998 από τους κορυφαίους Yehudi Menuhin και Miguel Ángel Estrella.

Για μια ακόμη χρονιά, η πόλη θα γεμίσει μουσικές, νέους μουσικούς και αγάπη για το ρυθμό, τη μελωδία, τη μουσική, τα τραγούδια. 1.430 μαθητές με τους καθηγητές τους δίνουν μουσικό ραντεβού στην «Ξάνθη του Μάνου» για να παίξουν μαζί μουσική, να συμμετάσχουν σε εργαστήρια και να γνωρίσουν την Ξάνθη. 160 εθελοντές στηρίζουν «ψυχή τε και σώμα» τη διοργάνωση αναλαμβάνοντας την υποστήριξη σε όλα τα στάδια του φεστιβάλ, προκειμένου ο θεσμός να δυναμώνει κάθε χρόνο και να γίνεται ταυτόσημο του πολιτισμού της Ξάνθης.

Την έναρξη του φετινού φεστιβάλ κήρυξαν με συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης Χρήστος Βαρδικελδόγλου, ο δήμαρχος Ξάνθης Στράτος Κοντός, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μιχάλης Τσέπελης, ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος του σχολείου Αριστείδης Τραγάκης και ο εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Χαράλαμπος Νασόπουλος.

Για τη διοργάνωση, την επίπονη προετοιμασία και τη σύνδεση του Μουσικού Σχολείου με το φεστιβάλ, μίλησε ο διευθυντής του σχολείου Χρήστος Βαρδικελδόγλου τονίζοντας, ότι μέσω της διοργάνωσης η Ξάνθης γίνεται «μουσικό και πολιτιστικό κέντρο καλλιτεχνικών ζυμώσεων και παιδευτικών δράσεων για όλους τους συμμετέχοντες». Τόνισε το μήνυμα της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης που φέρει το φεστιβάλ και ανέδειξε σε «ουσιαστική παρακαταθήκη του Μουσικού Σχολείου με υψηλές προσδοκίες» το μουσικό αυτό θεσμό.

Ευχαρίστησε όλους τους συνδιοργανωτές και υποστηρικτές και κυρίως τους εθελοντές που και φέτος δίνουν με ενθουσιασμό το δικό τους «παρών» για το φεστιβάλ.

Για το θεσμό όπου «θα γιορτάσουμε μαζί τη δύναμη της μουσικής» μίλησε ο δήμαρχος Ξάνθης Στράτος Κοντός, τονίζοντας πόσο επίκαιρο είναι το θέμα της ειρήνης. Όπως είπε, «ταλαντούχα παιδιά θα προσφέρουν μοναδικές μουσικές εμπειρίες» και η Ξάνθη θα αποτελέσει «κέντρο καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτιστικής άνθησης» σε μια διοργάνωση με ψυχαγωγία, αλλά και εκπαιδευτική αξία. Απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στους ξανθιώτες, λέγοντας : «ας εμπνευστούμε από τα παιδιά και ας στηρίξουμε τον πολιτισμό».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μιχάλης Τσέπελης, τόνισε τη σημασία του φεστιβάλ, την προσπάθεια και την προετοιμασία των παιδιών, και σημείωσε ότι αξίζει η πόλη να το αγκαλιάσει. Ενημέρωσε ότι από την πλευρά του δήμου υπάρχει ετοιμότητα και κάλεσε τους ξανθιώτες να χειροκροτήσουν αυτό το ταξίδι νέων γνώσεων και εμπειριών της νεολαίας.

Τη φιλοδοξία του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης να μη φιλοξενεί απλά μια απρόσωπη σειρά εκδηλώσεων, αλλά να γίνει η φωνή των πολιτών που μέσω της μουσικής παρεμβαίνει στις εξελίξεις, ανέδειξε ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος τους σχολείου Αριστείδης Τραγάκης. Εν μέσω σκιών πολέμου, η συνείδηση της ευθύνης και των καθηκόντων απέναντι στις επόμενες γενιές, είναι το στίγμα της φετινής διοργάνωσης. Η συμμετοχή δεν αφορά μόνο τους μουσικούς, αλλά κι αυτούς που ακούν. «Το να ακούει το παιδί, δείχνει ανοχή», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι η μουσική είναι η δύναμη που καταργεί το κακό και τίθεται στην υπηρεσία του αγώνα ενάντια όλων των αδικιών. Ενημέρωσε ότι η συναυλία στην τελετή έναρξης την Τετάρτη 24 Απριλίου στις 20.00 στο δημοτικό αμφιθέατρο, από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του ΜΣΞ είναι αφιερωμένη στο Μίκη Θεοδωράκη, γιατί είναι «ο συνθέτης της ειρήνης».

Τέλος ενημέρωσε για τους καταξιωμένους μουσικούς που θα αναλάβουν τα βιωματικά εργαστήρια αλλά και για τα masterclasses για μαθητές με ιδιαίτερα υψηλές γνώσεις που θα διεξαχθούν για πρώτη φορά.

Εκ μέρους του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων των σχολείων και του δικτύου εθελοντών μίλησε ο Χαράλαμπος Νασσόπουλος, δίνοντας μερικά από τα…νούμερα που κάνουν μεγαλειώδες το φεστιβάλ των μουσικών σχολείων. 1430 μαθητές και καθηγητές, επτά εργαστήρια, 33 συναυλίες και 160 εθελοντές είναι μερικά από αυτά. Ο κ. Νασσόπουλος ευχαρίστησε τους εθελοντές για τη στήριξη και εκ μέρους του συλλόγου βράβευσε τρεις επιχειρήσεις (ΡΟΔΟΠΗ, Ζαχαροπλαστεία Παπαπαρασκευά, Ζυμαρικά Κατερινιώ) και το Επιμελητήριο Ξάνθης για τη στήριξη στο θεσμό, ευχόμενος η στάση τους να βρει μιμητές στις επόμενες διοργανώσεις.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …