Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Εκδήλωση Κούλογλου στο Ευρωκοινοβούλιο: Θεσσαλία και Aν. Μακεδονία-Θράκη μετά τις καταστροφές

Εκδήλωση Κούλογλου στο Ευρωκοινοβούλιο: Θεσσαλία και Aν. Μακεδονία-Θράκη μετά τις καταστροφές

0

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Παναγιώτης Αρχοντής, αναφέρθηκε στο νέο σχέδιο δράσης της, που περιλαμβάνει μια δυναμική λίστα παρεμβάσεων για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, εστιασμένες στις ειδικές θεματικές τουρισμού


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Tετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου για την ανάδειξη των προβλημάτων και την πορεία ανασυγκρότησης των πληγεισών ,από την Κλιματική Κρίση, Περιφερειών της Θεσσαλίας και της Αν. Μακεδονίας κ. Θράκης.

Στην εκδήλωση με τίτλο “Oι περιφέρειες που έπληξε η κλιματική κρίση – Ανασυγκρότηση και προοπτικές – Αγροδιατροφή και τουρισμός” που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, οι αιρετοί και αρμόδιοι παράγοντες των δύο περιοχών είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την ανασυγκρότηση των Περιφερειών τους και να καταθέσουν τις ενστάσεις τους για την πορεία και το χρονοδιάγραμμα του κυβερνητικού σχεδιασμού. Ακόμη σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διερευνήθηκαν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανασύνταξη των περιοχών και οι εναλλακτικές προοπτικές που μπορεί να προκύψουν μέσα από τη σύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας για τις περιπτώσεις των δύο περιφερειών επεσήμανε πως αποτελούν προειδοποιητικό σήμα για όλη την Ευρώπη και τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την κλιματική κρίση για πολλές περιφέρειες της Ε.Ε και κυρίως του ευρωπαϊκού νότου.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Κώστας Βενετίδης αφού τόνισε πως η καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου στον Έβρο υπήρξε η μεγαλύτερη στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενώσης, αναφέρθηκε στην συνεργασία της Περιφέρειας ΑΜΘ με την κυβερνητική επιτροπή ανασυγκρότησης του Έβρου υπό την καθοδήγηση του πρώην Υπουργού Σταύρου Μπένου. Όπως είπε ο κ. Βενετίδης η επιτροπή αφού επεξεργαστεί τις προτάσεις που θα κατατεθούν και έχοντας υπόψιν της και το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Θράκη θα παρουσιάσει σχέδιο για την ανασυγκρότηση της περιοχής, κατά πάσα πιθανότητα τον Σεπτέμβριο του 2024.

Ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Παναγιώτης Πανταζάτος, αναφέρθηκε στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την πρόληψη των προκλήσεων τις κλιματικής κρίσης. Σημείωσε παράλληλα όμως ότι για την πετυχημένη υλοποίηση των δράσεων που θα επιλεγούν τα επόμενα χρόνια χρειάζεται η συνέργεια μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων από την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε το υπάρχον πλαίσιο να μεταφραστεί σε συγκεκριμένα έργα που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον κύριο Πανταζάτο περίπου 200 εκατ. του ταμείου περιφερειακής ανάπτυξης και του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου αναπρογραμματίστηκαν και κατευθυνθήκαν στην αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών που υπέστησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κύριο Πανταζάτο ο συνολικός προϋπολογισμός των εθνικών προγραμμάτων της Ε.Ε για την κλιματική κρίση που αφορούν την Ελλάδα προσεγγίζουν τα 1,4 δις ευρώ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γεωργίας Τουρισμού-Πολιτισμού Περιφ. Θεσσαλίας Γιάννης Αναστασίου έκανε λόγο για την προτεραιοποιήση των αναγκών για την ανασυγκρότηση της περιοχής αλλά και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μελλοντικών φαινομένων. Όπως επεσήμανε εάν είχαν γίνει προληπτικές δράσεις τα προηγούμενα χρόνια στη Θεσσαλία, οι επιπτώσεις των καταστροφικών φαινομένων θα ήταν σημαντικά λιγότερες.

Ακόμη κατήγγειλε την προβληματική διαδικασία διαβούλευσης του σχεδίου ανασυγκρότησης της περιοχής από την κυβέρνηση , στηλιτεύοντας το γεγονός πως η κυβέρνηση έδωσε για διαβούλευση στην αγγλική γλώσσα(!) το πανάκριβο σχέδιο ανασυγκρότησης που πρότεινε μία ολλανδική εταιρεία επιλεγμένη από την κυβέρνηση. Παρουσίασε μάλιστα συνοπτικά την αντιπρόταση της ομάδας επιστημόνων που συγκρότησε αφιλοκερδώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία στηρίζεται σε μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις και λύσεις με μικρότερο κόστος που καθιστούν το σχέδιο πιο βιώσιμο.

Η επόμενη μέρα

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Παναγιώτης Αρχοντής, αναφέρθηκε στο νέο σχέδιο δράσης της, που περιλαμβάνει μια δυναμική λίστα παρεμβάσεων για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, εστιασμένες στις ειδικές θεματικές τουρισμού.

Επιπρόσθετα ο Αντιπεριφερειάρχης Γεωργίας Τουρισμού-Πολιτισμού Περιφ. Θεσσαλίας Γιάννης Αναστασίου επεσήμανε την ανάγκη για ανάπτυξη διασυνδεδεμένων δράσεων του αγροδιατροφικού τομέα και του τουρισμού. Ακόμη μίλησε για την ανάγκη τουριστικής προβολής των πολιτιστικών διαδρομών των δύο περιφερειών.

Ειδική μελέτη για τον ανασχεδιασμό της Περιφέρειας ΑΜΘ

Όπως αποκάλυψε ο κ. Πανταζάτος η Κομισιόν χρηματοδότησε μια μελέτη που έχει αναλάβει να υλοποιήσει ο ΟΑΣΑ για τον επανασχεδιασμό 11 Ευρωπαϊκών Περιφερειών μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης , τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται σύντομα.

Συμπερασματικά ο Στέλιος Κούλογλου, που είναι υποψήφιος με την Νέα Αριστερά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, τόνισε την ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων για την κλιματική κρίση, εντοπίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο στις επικείμενες ευρωεκλογές η άνοδος της ακροδεξιάς να ακυρώσει τολμηρές πολιτικές για την αντιμετώπιση της. Στον αγροτικό τομέα τόνισε πως χρειάζονται στρατηγικού χαρακτήρα αλλαγές που συνδέονται με την απαραίτητη με τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών και τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ των δύο περιφερειών, ενώ οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να παρέμβουν και να υποβάλλουν ερωτήσεις στους καλεσμένους.

Προϊόντα των δυο περιοχών παρουσιάστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο

Mετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε γευσιγνωσία με τίτλο: «ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ» με τοπικά προϊόντα από τη Θεσσαλία και την Αν. Μακ.-Θράκη. Μεταξύ άλλων οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν υπέροχα τοπικά προϊόντα όπως ποικιλίες τυριών, αλλαντικά, λάδι, κρασιά, τσίπουρα, μέλι, παραδοσιακά γλυκά, όσπρια, φρούτα, μπαχαρικά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…