Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου – Από τον Ιούνιο στα φαρμακεία: Δωρεάν σε όσους είναι 50 – 70 ετών

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου – Από τον Ιούνιο στα φαρμακεία: Δωρεάν σε όσους είναι 50 – 70 ετών

0

Αυτοδιαγνωστικά τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα διατίθενται δωρεάν στα φαρμακεία από τον Ιούνιο, σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας.

Το self test είναι ειδικά σχεδιασμένο για να ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα.

Το αυτοδιαγνωστικό τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα διατίθεται σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50 έως 70 ετών, χωρίς οικονομική επιβάρυνση στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάν προληπτικών ελέγχων του Υπουργείου Υγείας. Οι δικαιούχοι θα ενημερώνονται μέσω SMS, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Με ετήσια αύξηση περίπου 2% από τη δεκαετία του 1990, ο καρκίνος του παχέος εντέρου κατατάσσεται πλέον στην πρώτη θέση στους πιο θανατηφόρους καρκίνους για τους άνδρες κάτω των 50 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση για τις γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Καθώς η ιατρική προοδεύει με γρήγορους ρυθμούς, οι ειδικοί διεξάγουν έρευνα για την ανάδειξη των αιτιών αυτής της νέας τάσης μεταξύ των νεότερων ατόμων στον δυτικό κόσμο. Το self test για αυτό το είδος καρκίνου θα χορηγείται δωρεάν στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάν προληπτικού ελέγχου του υπουργείου Υγείας.

O καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού αποτελούν πλέον η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ ανδρών και γυναικών ηλικίας κάτω από 50 ετών (όπως έδειξαν άλλωστε τα ετήσια στατιστικά στοιχεία από την Αμερικανική Εταιρεία για τον καρκίνο. Οι ειδικοί θεωρούν πως για την αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου στις μικρότερες ηλικίες ευθύνεται κυρίως η αλλαγή του τρόπου ζωής και των καθημερινών διατροφικών συνηθειών.

Τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας, οι αλλαγές στη διατροφή ή και στο μικροβίωμα του εντέρου, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, ο καθιστικός τρόπος ζωής, η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, ακόμη και η έκθεση του εντέρου σε μικροπλαστικά, έχουν οδηγήσει σύμφωνα με τους ειδικούς στην αύξηση των νέων διαγνώσεων.

Βέβαια, περίπου το ένα τρίτο των ασθενών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο παχέος εντέρου και ορθού πριν την ηλικία των 50 ετών έχουν κληρονομική προδιάθεση για τη νόσο ή οικογενειακό ιστορικό τέτοιων νεοπλασιών.

Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι τα κόπρανα με αίμα, η συχνή διάρροια ή η δυσκοιλιότητα, ο πόνος στο στομάχι, κράμπες και/ή φούσκωμα, η αδυναμία και η ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καμπάνια δωρεάν προληπτικών γυναικολογικών εξετάσεων σε χωριά του δήμου Αβδήρων

Εντός Μαΐου εξετάσεις σε Ν. Κεσσάνη, Πόρτο Λάγος, Κουτσό, Γενισέα και Μαγικό   Στο πλ…