Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Συμμορίες» πελαργών έφτασαν την Ξάνθη

«Συμμορίες» πελαργών έφτασαν την Ξάνθη

0

Είναι νεαρά πουλιά που ξεχειμώνιασαν στην χώρα μας και κάνουν …αναγνώριση φωλιάς


 Δεν ξεκίνησε ακόμη η ομαδική μετανάστευση των πελαργών – Τους περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα


 Από την προηγουμένη εβδομάδα έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτοι πελαργοί στη Γενισέα και στα Βαφέικα,  δίνοντας την εντύπωση ότι ξεκίνησε η μετανάστευση των αγαπημένων πουλιών της Άνοιξης. Όμως πρόκειται για μια πρώτη …αναγνώριση φωλιάς από μεμονωμένα άτομα που δεν ήρθαν από Αφρική αλλά ξεχειμώνιασαν στην χώρα μας!

Δεν ξεκίνησε ακόμη η ομαδική μετανάστευση των πελαργών από την Αφρική

Αυτό,  μας βεβαιώνει η επιστημονικά υπεύθυνη, συντονίστρια των Δακτυλιώσεων των Λευκών Πελαργών του Φορέα Διαχείρισης εθνικού Πάρκου Νέστου – Βιστονίδας που πλέον υπάγεται στον Ο.ΦΥ.Π.Ε.ΚΑ Σάσα Μιχαηλίδου: «Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η ομαδική μετανάστευση των πελαργών. Περιμένουμε να ξεκινήσει από την άλλη εβδομάδα. Θεάθηκαν όμως κάποια μεμονωμένα άτομα σε κάποιες φωλιές. Δεν ξέρουμε όμως αν θα παραμείνουν σ’ αυτές. Πρόκειται για νεαρά πουλιά που έχουν παραμείνει και διαχειμάζουν στην χώρα μας». Όπως πρόσθεσε η κα Μιχαηλίδου παρατηρείται ότι οι πελαργοί εξοικειώνονται και δεν μεταναστεύουν. Ιδιαίτερα το φαινόμενο παρατηρεί στην Ισπανία και στην Πορτογαλία όπου ο κύριο όγκος των πουλιών δεν μεταναστεύει και γιατί το κλίμα είναι ήπιο και γιατί έχει βρει τρόπους να εξασφαλίζει την τροφή του από τους ΧΥΤΑ.

«Συμμορίες» νεαρών κάνουν αναγνώριση …φωλιά

Η κα Μιχαηλίδου σημείωσε πως ο κύριος όγκος των ελληνικών πελαργών ξεχειμάζει στην Αφρική και στην Μέση Ανατολή. Από εκεί θα ξεκινήσουν για τον ταξίδι τους. Σ’ ότι αφορά τους πελαργούς που βλέπουμε αυτές τις μέρες: «Είναι οι λεγόμενες «συμμορίες» που αποτελούνται από νεαρά άτομα, που δεν έχουν ωριμάσει ακόμη για αναπαραγωγή».

Στο ερώτημα αν η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τον βιολογικό κύκλο των πελαργών η κα Μιχαηλίδου επισημαίνει: «Όλος ο πλανήτης έχει επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή. Αυτό όμως θα φανεί σε επισταμένες έρευνες για την αλλαγή της συμπεριφοράς των πουλιών.

Δεν υλοποιήθηκε πέρσι το πρόγραμμα δακτυλιώσεων πελαργών

Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα δακτυλιώσεων είναι ένα εργαλείο που δίνει πληροφορίες στους επιστήμονες για την πληθυσμό των πουλιών αλλά και την συμπεριφορά τους. Συνήθως ξεκινά τον Ιούνιο . Το περσινό χρόνο ωστόσο δεν υλοποιήθηκε και η αιτία είναι η έλλειψη προσωπικού.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μηχανικοί: «Η χώρα φτιάχτηκε από εμάς και εμείς θα σχεδιάσουμε το μέλλον της»

  Εκδήλωση του ΤΕΕ Θράκης στην Ξάνθη με καλεσμένο τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό …