Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στο φως μεταλλευτικά κοιτάσματα στην περιοχή των Κιμμερίων

Στο φως μεταλλευτικά κοιτάσματα στην περιοχή των Κιμμερίων

0

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την ΕΑΓΜΕ στο πλαίσιο του Έργου ΟΠΥΓΕΚ


 Όπως μας μεταφέρθηκε από τα κεντρικά εκφράστηκε η πρόθεση του υπουργείου να προκηρύξει διαγωνισμό


Τα κοιτάσματα που κρύβει η περιοχή των Κιμμερίων έφερε στο φως το έργο γεωτρήσεων που υλοποίησε πέρσι τον Οκτώβριο η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ως υπεύθυνη για τη δημόσια μεταλλευτική έρευνα της χώρας. Ειδικότερα το ΕΑΓΜΕ πραγματοποίησε κοιτασματολογικές γεωτρήσεις στον Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο των Κιμμερίων Ξάνθης, στο πλαίσιο του Έργου ΟΠΥΓΕΚ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Το έργο έγινε από τα κεντρικά της ΕΑΓΜΕ καθώς όπως μας ανέφερε ο προϊστάμενος ΕΑΓΜΕ Δημήτρης Εξίογλου η υπηρεσία έχει υποστελεχωθεί τα τελευταία χρόνια και δεν διαθέτει ούτε το προσωπικό ούτε τον εξοπλισμό για τέτοια έργα.

 Εκφράστηκε η πρόθεση του υπουργείου να προκηρύξει διαγωνισμό για τα κοιτάσματα στα Κιμμέρια

Όπως πληροφορηθήκαμε από τα κεντρικά του ΕΑΓΜΕ, τα ευρήματα της έρευνας έχουν καταγραφεί σε μία κοιτασματολογική μελέτη, η οποία και παραδόθηκε από τον Γενικό Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Διονύσιο Γκούτη στην Υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την διάρκεια εκδήλωσης του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Εταιριών (ΣΜΕ) για τα 100 χρόνια «ζωής του», η οποία διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΑΓΜΕ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόθεση του υπουργείου όπως μας μεταφέρθηκε να προκηρύξει διαγωνισμό για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της περιοχής των Κιμμερίων.

Ποια είναι τα κοιτάσματα

Να σημειώσουμε ότι η έρευνα έγινε στον δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο των Κιμμερίων που καταλαμβάνει συνολική έκταση 237 τετραγωνικών χιλιομέτρων και η μεταλλοφορία είναι μαγνητίτης, σιδηροπυρίτης, χαλκοπυρίτης και μολυβδαινίτης, με μικρά ποσοστά συμμετοχής σελίτη.  Στη συγκεκριμένη περιοχή κατά την δεκαετία του 1970, δραστηριοποιούνταν η εταιρεία «Μεταλλευτική Εταιρεία Ελλάδος Α.Ε.» του Πρόδρομου Μποδοσάκη.

Διευθυντής ΕΑΓΜΕ: «Ευελπιστώ να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού εκμίσθωσης.

Σε δήλωσή του ο κ. Γκούτης μετά την παράδοση του φακέλου στην κυρία Σδούκου τόνισε: «Ένας νέος μεταλλευτικός χώρος με τον πλήρη και αναλυτικό φάκελο αξιοποίησης του είναι πλέον στα χέρια του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Είναι μια τρανή απόδειξη της διαχρονικής δουλειάς που γίνεται στην ΕΑΓΜΕ και ευελπιστώ να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού εκμίσθωσης.

Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο την εθνική προσπάθεια αύξησης των αποθεμάτων της χώρας σε Στρατηγικές και Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες, αξιοποιώντας την πρόσφατη χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ από το ΥΠΕΝ, με απώτερο στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εισαγωγές κρίσιμων πρώτων υλών».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …