Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σε διαδικασία οργάνωσης τα απογευματινά χειρουργεία στο ΓΝΞ

Σε διαδικασία οργάνωσης τα απογευματινά χειρουργεία στο ΓΝΞ

0

Διοικήτρια νοσοκομείου Ξάνθης, Ελ. Ροφαέλα: «Πρόθεσή μας είναι να λειτουργήσουν ώστε να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τον κόσμο της Ξάνθης»


Επιφυλάξεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς – Οι κατηγορίες και το κόστος


Ξεκίνησαν τα απογευματινά χειρουργεία σε επτά νοσοκομεία της χώρας μεταξύ των οποίων και σε δύο της περιφέρειάς μας ήτοι, το Νοσοκομείο Καβάλας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα σήμερα θα γίνει το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, από τα 125 νοσοκομεία της χώρας μόνο 5 δήλωσαν ότι δεν θα κάνουν απογευματινά χειρουργεία και της Ξάνθης δεν συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτά.


Η διοικήτρια του νοσοκομείου Ξάνθη Έλενα Ροφαέλα

Σε διαδικασία οργάνωσης για απογευματινά χειρουργεία το νοσοκομείο Ξάνθης

Ειδικότερα, όπως μας ανέφερε η διοικήτρια του νοσοκομείου Ξάνθης Έλενα Ροφαέλα, η πρόθεση του νοσοκομείου είναι να γίνονται απογευματινά χειρουργεία: «Είμαστε σε μια διαδικασία οργάνωσης του εγχειρήματος. Πρόθεσή μας είναι να γίνονται απογευματινά χειρουργεία στην Ξάνθη. Γι’ αυτό καταγράφουμε τις δυνατότητες μας σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Τόσο οι γιατροί μας όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι θετικά διακείμενοι. Θα είναι πολλά τα οφέλη, γιατί θα μειωθεί η λίστα από τα πρωινά χειρουργεία», σημείωσε η κ. Ροφαέλα.

Διοικήτρια νοσοκομείου Ξάνθης, Ελ. Ροφαέλα: «Πρόθεσή μας είναι να λειτουργήσουν ώστε να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τον κόσμο της Ξάνθης»

Και μπορεί η πρόθεση να υπάρχει, ωστόσο παραμένει ζητούμενο αν επαρκεί το προσωπικό του νοσοκομείου και ειδικά κάποιες ειδικότητες, όπως του αναισθησιολόγου, ώστε να καταστεί εφικτό το εγχείρημα. Επ’ αυτού η κ. Ροφαέλα υπογραμμίζει: «Υπάρχουν κάποιες επεμβάσεις που δεν απαιτείται αναισθησιολόγος. Όπως οφθαλμολογικές, που έχουν μάλιστα μεγάλη λίστα αναμονής. Πρόθεσή μας είναι να εξυπηρετήσουμε όσο τον δυνατόν καλύτερα τον κόσμο της Ξάνθης. Επίσης είναι στον «αέρα» η προκήρυξη με το ιατρικό προσωπικό, όπου υπάρχει η ειδικότητα του αναισθησιολόγου. Κάνουμε ενέργειες ώστε να μη βγει άγονη [σ.σ. η προκήρυξη]. Έχουμε κάνει επαφές και με τον ιατρικό σύλλογο Ξάνθης». Η κ. Ροφαέλα συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή με τον υπουργό και τον υφυπουργό Υγείας για το θέμα αυτό και όπως μας ανέφερε θα γίνει επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο για τα νοσοκομεία που θα λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία σε β’ φάση.


Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ξάνθης Απόστολος Κυριαλάνης

Επιφυλάξεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Τις επιφυλάξεις του ως προς το πώς μπορεί να είναι εφικτό αυτό το εγχείρημα εκφράζει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ξάνθης Απόστολος Κυριαλάνης: «Δεν έχουμε αναισθησιολόγους, δεν έχουμε ειδικευόμενους, ούτε ΜΕΘ. Δεν γίνεται οι γιατροί να κάνουν πρωινό ωράριο και να είναι διαθέσιμα τα χειρουργικά τραπέζια και για απογευματινά χειρουργεία. Αν καλυφθούν οι θέσεις που προκηρύχθηκαν και έρθουν γιατροί ίσως και να είναι εφικτό αλλά με τις παρούσες συνθήκες δεν βλέπω πως μπορεί να λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία».

Οι κατηγορίες και το κόστος

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο, το κόστος των απογευματινών χειρουργείων κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία εμπίπτει η επέμβαση.

Ο ασθενής θα καλύπτει εξ ολοκλήρου τα ποσά που αφορούν στις αμοιβές του προσωπικού και στα έξοδα του Νοσοκομείου για τη λειτουργία του, πέραν του τακτικού ωραρίου. Τα ποσά αποτελούν έσοδα και εγγράφονται σε λογαριασμό του Νοσοκομείου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…