Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

0

Και το έκανε και καυχιόταν γι’ αυτό!
Ο λόγος για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που είπε με περισσό καμάρι ότι αυτός ήταν ο συγγραφέας του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου, με το οποίο καταδικάστηκε η Ελλάδα για ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου. Αυτόν τον κύριο έστειλαν στο Ευρωκοινοβούλιο οι Έλληνες ψηφοφόροι και παίρνει παχυλούς μισθούς για να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας μας. Κι αυτός είναι ο συγγραφέας του ψηφίσματος που την καταδικάζει και κινδυνεύει να χάσει ευρωπαϊκά κονδύλια! Κι αυτός προφανώς θα ζητήσει ξανά την ψήφο! Δηλαδή το αντιπολιτευτικό μένος είναι τέτοιο που καλύπτει κάθε έννοια πατριωτισμού!
Μ.Ξ.


Διθυραμβικά σχόλια από το CNN
Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επιβουλεύεται την χώρα μας στην Ευρώπη, ο κορυφαίος δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου CNN Fareed Zakaria στην εβδομαδιαία εκπομπή του, κάνει διθυραμβικά σχόλια για την οικονομική πρόοδο της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας με έμφαση ότι η εικόνα της χώρας άλλαξε δραστικά από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Το έθνος που κάποτε ήταν ο “ασθενής” της Ευρώπης, θεραπεύτηκε. Η χώρα που κάποτε απειλούσε να βουλιάξει το ευρωπαϊκό εγχείρημα, έχει γίνει τώρα το πρότυπο της επιτυχίας του. Οι Έλληνες έβαλαν μυαλό, απέρριψαν τον λαϊκισμό και υιοθέτησαν λογικές οικονομικές πολιτικές”.
Μ.Ξ.


Βρε μανία…
Η υπόθεση έχει πλέον γίνει σούπα. Δηλαδή, κάθε πόλη και κωμόπολη αποφασίζει να διοργανώσει… καρναβάλι.
Μετά το δικό μας της Ξάνθης, κάθε νομός, εδώ και λίγα χρόνια, δήθεν οργανώνει το δικό τους καρναβάλι. Εντάξει, είναι δικαίωμά τους ν’ αποφασίζουν ότι γουστάρουν, όμως αυτό το «κάθε πόλη και καρναβάλι» είναι αστείο και γελοιοποιείται ένας θεσμός.
Όλα βέβαια ξεκίνησαν από την επιθυμία κάποιων δημάρχων να δείξουν πολιτιστικό έργο. Και τελικά αυτό που διοργανώνεται είναι μια εικόνα τραγική και για γέλια.
Προφανώς δεν σχολιάζω από εγωϊσμό για το δικό μας Καρναβάλι όλες αυτές τις προσπάθειες, όμως σίγουρα υποβαθμίζεται ο θεσμός με τις επιμέρους φτωχές και ανοργάνωτες προσπάθειες.
Γ.Δ.


Νέα εκπρόσωπος Τύπου
Αλλαγή στο πρόσωπο της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε προχθές.
Αποχώρησε από την θέση αυτή η δική μας «Ξανθιώτισσα» Δώρα Αυγέρη και στην θέση της ανέλαβε η επίσης δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά.
Σύμφωνα με δήλωση της ίδιας της Αυγέρη, αυτή θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές. Η ίδια έκανε εξάλλου την παρακάτω δήλωση στο FB:
«Μετά από μια επιτυχημένη κοινοβουλευτική θητεία, είναι η σημερινή συγκυρία της πανθομολογουμένης διάβρωσης των δημοκρατικών θεσμών που με κινητοποιεί στην κατεύθυνση άλλης μια εκλογικής μάχης· την οποία προτίθεμαι να δώσω με πνεύμα συντροφικότητας και ακατάπαυστης στήριξης της κοινής μας πορείας».
Από μας, ευχές για επιτυχία.
Γ.Δ.


Το ατυχές mea culpa του Τσίπρα
Τα ατυχή περιστατικά στο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μία κανονικότητα και όπως φαίνεται, αναπόφευκτα. Τελευταίο επεισόδιο σε αυτή τη σειρά ήταν η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο για τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης.
Τα όσα είπε για ατυχείς χειρισμούς στην υπόθεση Novartis και τον δήθεν διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ερμηνεύθηκαν ως ένα έστω καθυστερημένο mea culpa. Όσο όμως και αν θέλει κανείς σήμερα να βλέπει με συμπάθεια τον πρώην Πρωθυπουργό, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Τίποτα απ’ αυτά δεν ήταν ατυχείς χειρισμοί, ήταν και τα δύο κεντρικά οργανωμένες και σχεδιασμένες μεθοδεύσεις, από το στενό περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού. Δεν ξεχνιούνται αυτά, ούτε και σβήνονται με μία εύκολη δήλωση.
Υπό αυτήν την έννοια και όσο κατά λοιπά συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που συμβαίνουν, θα ήταν τελικά μάλλον καλύτερη επιλογή για τον Αλέξη Τσίπρα, να ακολουθήσει την τακτική της σιωπής, στα πρότυπα του άτυπου μέντορά του, Κώστα Καραμανλή…
Α.Κ.


Παιγνίδι για δύο κυρίως
Η Νέα Αριστερά ολοκλήρωσε προχθές τις εργασίες της πρώτης πανελλαδικής συνδιάσκεψής της με την παράλληλη ψήφιση της ολομέλειας της Ιδρυτικής Διακήρυξής της. Δηλαδή πλέον απέκτησε την ιδεολογική της διάσταση και πλέον μπαίνει στην πολιτική αρένα για να κερδίσει τους πολίτες με αριστερό ιδεολογικό αποτύπωμα.
Από δω και πέρα δε, η ιδεολογία της ως καθαρό Αριστερό κόμμα, μοιραία την οδηγεί σε σύγκρουση κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως με την Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25.
Σίγουρα, το γνωρίζουν όλα τα στελέχη, η πορεία τους θα είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Από την άλλη βέβαια, τους διευκολύνει η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα διότι κινείται σε δρόμους που χαράσσει ο νέος πρόεδρος και οι οποίοι βρίσκονται πολλές φορές εκτός της μέχρι πριν πορείας, πριν Κασσελάκη.
Πάντως, πολλά θα κριθούν μετά τις ευρωεκλογές για όλα τα κόμματα. Μικρά και μεγάλα.
Γ.Δ.


Δύσκολη περίοδος για νέα κόμματα
Νέο κόμμα ίδρυσε ο Ανδρέας Λοβέρδος ως γνωστόν με το  όνομα «Δημοκράτες». Μάλιστα την διακήρυξη-γνωστοποίηση την έκανε από τον Έβρο, στα σύνορα της Ευρώπης. Αφήνω τον συμβολισμό της επιλογής του χώρου και πάω στην ουσία.
Η εποχή που διάλεξε ο αγαπητός Ανδρέας Λοβέρδος θεωρώ πως είναι δύσκολη. Μάλιστα εντοπίζω την δυσκολία στην ρευστότητα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή.
Εξ’ αυτού ορμώμενος υποστηρίζω την άποψη της δημιουργίας κόμματος αυτή την περίοδο πως αποτελεί δύσκολο και παρακινδυνευμένο εγχείρημα.
Σίγουρα η περίοδος με την διάλυση σχεδόν του ΣΥΡΙΖΑ θα επιφέρει κινητικότητα. Όμως ο Λοβέρδος δεν προσδοκά από κει ψήφους, από αλλού τις περιμένει.
Οπωσδήποτε έτσι όπως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό, δεν είναι λογικό, θα έλεγα, πως θα χαρακτηριζόταν κάποιος επιπόλαιος, εάν έκανε προγνώσεις για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.
Μάλιστα είναι βέβαιο ότι πέραν των γνωστών μέχρι σήμερα κομμάτων, λόγω ακριβώς των ευρωεκλογών, θα εμφανιστούν και άλλα μικρά φιλόδοξα σχήματα με προδιαγεγραμμένη πορεία.
Γ.Δ.


Στρατηγική προσέγγισης
Υπάρχει ένα θέμα που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τώρα την προεκλογική περίοδο εν όψει των Ευρωεκλογών.
Τα επιτελεία των σοβαρών κομμάτων που προσδοκούν να εκλέξουν ευρωβουλευτές, σχεδιάζουν αυτή την περίοδο τη στρατηγική τους, το πως θα κινηθούν.
Δηλαδή το πως θα προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους. Με ποιες κινήσεις, ποιες επιλογές θα κάνουν για να τους αποδώσουν περισσότερο εκλογικά. Και προφανώς στην προτεραιότητά τους είναι οι αδιάφοροι ψηφοφόροι. Και μεταξύ μας, σ’ ένα μεγάλο ποσοστό, γι’ αυτούς γίνονται αυτές οι ενημερωτικές εκστρατείες.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως τα κόμματα θα κινηθούν παραδοσιακά προς τα Μέσα Ενημέρωσης, Τηλεόραση, Τύπος, Ραδιόφωνο και Σόσιαλ. Ανάλογα με τη στόχευση θα επιλεγεί και το Μέσον.
Γ.Δ.


Ατιμωρησία γενικώς Ι
Είναι γνωστό, κυριαρχεί στη χώρα μας, θα τολμούσα να πω ευθαρσώς πως πρόκειται για παθογένεια.
Στην πολιτική και δημοτική ζωή σπανίως κάποιος θα τιμωρηθεί για ζημιά εις βάρος της κρατικής περιουσίας. Το ίδιο ισχύει βέβαια και στην δημοτική περιουσία.
Προξενείς ζημιές. Μην ανησυχείς. Καθόλου. Κανείς δεν πρόκειται να σου ασκήσει δίωξη, κανείς δεν θα σου καταλογίσει κοστολογημένη τη ζημιά που προξένησες ζητώντας την άμεση, πληρωμή. Όχι, ούτε το δημόσιο, ούτε ο δήμος θα το κάνει αυτό στην χώρα μας. Κι αυτό, διότι επικρατεί η ατιμωρησία γενικώς.
Βέβαια ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη και υπόλοιπες πολιτισμένες χώρες συμβαίνει αυτό ακριβώς, μικρή σημασία έχει.
Εξάλλου εδώ είναι Βαλκάνια…
Γ.Δ.


Ατιμωρησία γενικώς ΙΙ
Το γνωρίζετε βέβαια, δε λέω κάτι καινούργιο. Στην κουλτούρα τόσο του κράτους σαν συντεταγμένη πολιτεία, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δήθεν ενδιαφέρεται για τα του οίκου της, σπάνια θα επιβληθεί πρόστιμο χρηματικό σε κάποιον ιδιώτη ή φορέα.
Πολλώ μάλλον σε κάποιο κόμμα για ρύπανση με αφίσες, πανό κλπ. Κι αν ακόμη λεχθεί ότι επιβλήθηκε κάποιο πρόστιμο, αυτό δεν πληρώνεται ποτέ από τον παρανομήσαντα.
Ζημιές, φθορές, καταστροφές γίνονται, κινητοποιούνται κρατικοί και δημοτικοί φορείς για να βοηθήσουν νεοέλληνες σε βουνά, λαγκάδια και χιόνια, και σε κανέναν δεν στέλνεται λογαριασμός για την κάλυψη των εξόδων που πραγματοποιήθηκαν υπαιτιότητα του ιδιώτη που αδιαφόρησε να έχει αλυσίδες μαζί του, και μια σειρά γεγονότων που καθημερινά συμβαίνουν.
Βάφεις τους τοίχους του σπιτιού σου, του καταστήματος. Έρχεται ο νεαρός και το χρησιμοποιεί για να παρουσιάσει την ποδοσφαιρική του ομάδα, το συγκρότημά μου, τα σχέδιά του.
Κανείς δεν θα τιμωρηθεί. Η ατιμωρησία έγινε καθεστώς και μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά. Δυστυχώς…
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…