Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 22 Μαρτίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 22 Μαρτίου 2024

0

Μικρές αυξήσεις στα φάρμακα
Φαρμακοποιός της πόλης με πληροφόρησε ότι έρχονται μικρές αυξήσεις σε φάρμακα.
Μου εξήγησε πως «αυτό που συμβαίνει διαχρονικά και είναι ένα κομμάτι του προβλήματος των ελλείψεων, είναι ότι κάποια φάρμακα που είναι παλιά και πολύ φτηνά, δεν έχουν κανένα εμπορικό όφελος για τις εταιρείες».
Όπως σημείωσε «με αυτόν τον τρόπο καταλήγουν να είναι ζημιογόνα, άρα παύουν να κυκλοφορούν και έτσι δημιουργείται η έλλειψη. Και μετά αναγκάζεται ο ΕΟΦ μέσω του ΙΦΕΤ να τα ψάξει, να τα βρει, να τα εισάγει και συνήθως σε πολλαπλάσια τιμή».
«Εκεί λοιπόν» συμπλήρωσε «για αυτά τα πολύ φτηνά φάρμακα είναι ένα κίνητρο για να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά από τις εταιρείες είναι να δοθεί μια λογική αύξηση ώστε να μην είναι ζημιογόνα».
Γ.Δ.


Αυξήσεις πάλι στα καύσιμα
Το σύστημα ασανσέρ που έχουμε στις τιμές των καυσίμων στη χώρα μας συνεχίζεται.
Εννοώ προφανώς το «ανέβα-κατέβα» των τιμών, όπου το «ανέβα» είναι το συνηθέστερο.
Για ένα μικρό χρονικό διάστημα λοιπόν είχαμε μια μικρή μείωση. Πριν παγιωθεί και την απολαύσουμε, πριν λίγες ημέρες ξανά τράβηξαν την ανηφόρα οι τιμές.
Είμαστε εξάλλου συνηθισμένοι στο ανέβασμα, το κατέβασμα δεν βλέπουμε συχνά και μάλλον στα καύσιμα δεν θα μειωθεί η τιμή τους ποτέ. Αυτό καλύτερα να το ξεχάσουμε οριστικά. Η κυβέρνηση βέβαια λέει ότι θα μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, αλλά αυτό μάλλον δύσκολο το βλέπω να υλοποιείται γιατί τα έσοδα είναι πάρα πολλά.
Γ.Δ.


Περί διοδίων
Εντάξει, να δείξει κανείς κατανόηση προς τους εργαζόμενους στα διόδια στην Εγνατία Οδό. Αλλά όχι να δηλώνουν ότι τα διόδια θ’ αυξηθούν κατά 120% όταν η διαχείριση παραχωρηθεί σε ιδιώτη.
Αυτή η κινδυνολογία μέσω των υπερβολών δεν ωφελεί τον αγώνα τους διότι δεν έδειχναν το ίδιο ενδιαφέρον όταν οι τιμές αυξάνονταν από την Εγνατία Οδό Α.Ε.
Το να έχεις το δικαίωμα να επιλέγεις να κυκλοφορείς με ασφάλεια σ’ ένα σωστό οδικό δίκτυο που σου προσφέρει και άλλες υπηρεσίες, ε, αυτό είναι επιλογή που έχει και το ανάλογο οικονομικό κόστος. Μην ξεχνάμε ότι η παροχή υπηρεσιών πως έχει κόστος. Όταν μάλιστα αφορά εμάς και την οικογένειά μας, το ζητούμενο είναι πρώτα η ασφάλεια. Κι αυτή παρέχεται μέσω των οδικών δικτύων που έχουν κατασκευαστεί και κατασκευάζονται σε ολόκληρη τη χώρα.
Σήμερα, μπορώ να πω, το οδικό δίκτυο στην Ελλάδα (μετά την ολοκλήρωση κάποιων), θα είναι σε υψηλό επίπεδο, ευρωπαϊκό.
Γ.Δ.


Λίγες σκέψεις για την εθνική μας επέτειο
Η εθνική επέτειος της 25η Μαρτίου παρέχει αφορμή για σκέψεις και προσεγγίσεις με μια πιο ώριμη και ορθολογική οπτική, χωρίς το δοξαστικό στοιχείο. Αυτό δεν αφαιρεί καθόλου από την παραδοχή ότι το εγχείρημα της επανάστασης ενός λαού που για τέσσερις αιώνες διατήρησε την εθνική του συνείδηση με συνδετικό κρίκο τη γλώσσα και την θρησκεία, ήταν εξαιρετικά παράτολμο στην εποχή του και είχε το στοιχείο του ηρωισμού γιατί αντιβαίνει κάθε λογικής. Ωστόσο το διακύβευμα της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο αλλά και της απόκτησης πολιτειακής οντότητας ως «Έλληνες» ήταν τόσο ισχυρό που οδήγησε στην επανάσταση. Σήμερα 203 χρόνια μετά καλούμαστε σε νέα επανάσταση ως χώρα ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πυρήνα. Βρισκόμαστε σε μια εποχή με τεράστιες προκλήσεις στην τεχνολογία, στην επιστήμη. Ως χώρα καλούμαστε να μην χάσουμε το τρένο αλλά να βαδίσουμε στον δρόμο της προόδου, της ανάπτυξης, της ευημερίας προασπίζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τις αξίες μας. «Οι επαναστάσεις της εποχής μας καλούνται να απαντήσουν σε νέες προκλήσεις και συντελούνται με διαφορετικά μέσα. Ωστόσο, το διακύβευμά τους παραμένει ένα – και αυτό είναι η ελευθερία», σημειώνει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στο μήνυμά του και μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους.
Μ.Ξ.


Γιατί οι διαμαρτυρίες;
Πολλά τα θέματα των σχολίων σήμερα οικονομικού ενδιαφέροντος. Όμως η οικονομία εν γένει για το σύνολο των πολιτών αποτελεί όντως ένα σοβαρό θέμα και το ίδιο ισχύει και για τις κυβερνήσεις.
Ιστορική εξάλλου η φράση «είναι η οικονομία ηλίθιε…» που αποδίδεται σε πολιτικό των ΗΠΑ.
Λοιπόν, ας δούμε το θέμα μας. Διαμαρτύρεται λοιπόν το ΚΚΕ της Ξάνθης και πανελλαδικά, για τα απογευματινά χειρουργεία. Διαμαρτύρονταν λοιπόν γιατί δεν γίνονταν χειρουργεία, διαμαρτύρονται και όταν γίνονται! Απορώ και ρωτώ: Τι ακριβώς θα ήταν εκείνο που θα άρεσε και δεν θα διαμαρτύρονταν το ΚΚΕ;
Βέβαια, το ΚΚΕ βγαίνει και το λέει ευθαρσώς. Κάποιοι άλλοι λένε μισόλογα και χαζοδικαιολογίες. Θέλουν ή δεν θέλουν ν’αποσυμφορηθούν οι αναμονές;
Έστω με την πληρωμή ενός μικρού ποσού από τον πολίτη;
Ας μην κρύβονται κάποιοι κι ας παραδεχτούν ότι το μέτρο είναι μια λύση. Μέχρι να καλυφθούν οι λίστες αναμονής και τα χειρουργεία επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς τους. Εκτός κι αν κάποιοι προτιμούν τις ιδιωτικές κλινικές…
Γ.Δ.


Περί Ευρωεκλογών Ι
Σχετικά επίκαιρο το θέμα με τις ευρωεκλογές. Οι παρέες το έχουν συμπεριλάβει στις συζητήσεις τους και μια πρόσφατη, ασχολήθηκε με την ονοματολογία.
Πράγματι, ακόμη ένα πρόσωπο από το νομό μας δεν ακούστηκε ως υποψήφιο σε κάποιο συνδυασμό μεγάλου κόμματος.
Στους 28 που ανακοίνωσε η Ν.Δ.  δεν υπάρχει κανένας Ξανθιώτης ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει να ολοκληρωθούν οι αυτοπροτάσεις, να γίνει η αξιολόγηση και μετά ο πρόεδρος θ’ ανακοινώσει τις επιλογές του. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ έγιναν μερικά ονόματα γνωστά και οφείλω να πω ιδιαίτερα αξιόλογα όπως των Μανιάτη και Χρυσόγονου.
Από κει και κάτω, τα πράγματα είναι θολά, τα ποσοστά μικρά και θα εκλεγούν ένας ή δύο άτομα, πάντα βέβαια με βάση το 3%.
-Περιμένουμε κι ελπίζουμε να μην εκπλαγούμε δυσάρεστα από κάποια ονόματα ποδοσφαιριστών, τραγουδιστών, σελέμπριτις και τηλεοπτικών σίριαλ.
Γ.Δ.


Περί Ευρωεκλογών ΙΙ
Σχετικά τώρα με τη Νέα Δημοκρατία, μπορούμε να πούμε ότι είχε μια δηλωμένη βιασύνη να «κλείσει» τα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου της.
Εχθές λοιπόν ανακοινώθηκαν τα πρώτα 28 ονόματα υποψηφίων μεταξύ των οποίων τα ονόματα του Μιχάλη Αγγελόπουλου, πρώην περιφερειάρχη, του καθηγητή του ΔΠΘ Σωτήρη Σέρμπου, της Αντιπεριφερειάρχη Κ.Μακεδονίας Βούλας Πατουλίδου, του Ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα, του Προέδρου Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Θ. Εξαδάκτυλου κ.α. Οι Μ. Αγγελόπουλος και Σ. Σέρμπος σχετίζονται με την Περιφέρειά μας αλλά δεν είναι ντόπιοι αν και αυτό δεν μετράει ιδιαίτερα διότι το ψηφοδέλτιο αφορά όλη τη χώρα σαν μία εκλογική περιφέρεια.
Το τονίσαμε και θα το ξαναπούμε. Προσοχή ιδιαίτερη στην επιλογή του ατόμου που θα επιλέξουμε. Υπάρχουν πάντα ικανοί για να προσφέρουν έργο, αλλά δεν τραγουδάνε, ούτε κλωτσάνε την μπάλα, ούτε είναι όλη μέρα στις τηλεοράσεις, στα πρωϊνάδικα.
Γ.Δ.


Όχι στην αποχή
Μην ξεχνάμε, υποστηρίζω, τις ευρωεκλογές. Εντάξει, δεν θα εκλέξουμε κυβέρνηση, μη τρελαθούμε κιόλας. Το λέω γιατί κάποιοι έχουν αναγάγει τις ευρωεκλογές ιδιαίτερα σημαντικές.
Εντάξει, εκλογές είναι, έχουν το δικό τους ειδικό βάρος διότι θα πρέπει να στείλουμε ικανούς και άξιους εκπροσώπους μας στην ευρωβουλή. Είκοσι έναν βουλευτές συνολικά θα εκλέξουμε και αντί να επιλέξουμε τους ικανούς και με γνώσεις και προσόντα, επιλέγουμε τραγουδιστή, ποδοσφαιριστή, τηλεπερσόνα και άλλα φρούτα της τηλεόρασης που προφανώς δεν έπρεπε να επιλεγούν.
Αυτό το θέμα της σωστής επιλογής συν αυτό της συμμετοχής στις εκλογές κι όχι της αποχής, είναι τα δύο σοβαρά θέματα που θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ως υπεύθυνοι άνθρωποι.
Γ.Δ.


Ακούσατε …Ακούσατε
Με εγκύκλιο του υπουργείο Εσωτερικών καλούνται οι δήμοι να ενημερώσουν τους δημότες τους ότι όσοι έχουν ακίνητα με απόσταση έως 300 μέτρα από δέντρα θα πρέπει άμεσα να πάνε σε Μηχανικό να τους κάνει μια μελέτη υποδεικνύοντας παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουν στο ακίνητό τους ώστε να το προστατεύουν από πυρκαγιά. Αν δεν το κάνουν μέχρι τις 31 Μαρτίου(!) θα έχουν κυρώσεις. Σκεφτείτε τώρα τι έχει να γίνει. Όλα τα σπίτια στα χωριά Γέρακα, Σταυρούπολη είναι σχεδόν μέσα σε δάσος. Αλλά και στο Σαμακώβ και στην παλιά πόλη και στα χωριά των άλλων δήμων. Όλοι αυτοί οι κάτοικοι πρέπει να πληρώσουν Μηχανικό για να τους πει τι θα κάνουν! Είναι σωστό να είναι και προσωπική ευθύνη του πολίτη να προστατεύσει την ιδιοκτησία του και να λαμβάνει μέτρα όπως να καθαρίσει συχνά το οικόπεδο του να έχει αντλίες κ.λ.π. αλλά αυτό δεν γίνεται έτσι στο άψε – σβήσε. Ρώτησε κανείς όλους αυτούς αν έχουν την οικονομική άνεση να πληρώνουν Μηχανικό και να κάνουν αλλαγές στα σπίτια τους που κοστίζουν; Υπάρχουν άνεργοι, άνθρωποι ηλικιωμένοι στα χωριά που ζουν με μια σύνταξη.
Ωραίοι και σωστοί οι νόμοι αλλά να υπολογίζουν και την κοινωνική επιβάρυνση. Να γίνουν οι μελέτες αυτές μέσω προγράμματος που θα αναλάβουν φορείς όπως το ΤΕΕ ή με επιδότηση. Δεν μπορεί να ωφελείται ο κλάδος των Μηχανικών σε βάρος των πολιτών που είναι υποχρεωμένοι να απευθυνθούν σ’ αυτούς.
Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…