Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

0

Υπάρχουν κι άλλα
«Εντάξει, τελείωσε η γιορτή του Καρναβαλιού με το καλό, ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι του δήμου Ξάνθης (κι αν τα βγάλουν να μας τα ανακοινώσουν), τώρα πάμε για τα υπόλοιπα που είναι επίσης σημαντικά όπως το Μουσικό Φεστιβάλ και οι Γιορτές Παλιάς Πόλης».
Αυτά είναι τα λόγια συμπολίτη που πολύ σωστά επισημαίνει ότι υπάρχουν κι άλλες εκδηλώσεις που έρχονται και θα πρέπει να τύχουν του ίδιου εάν όχι και μεγαλύτερου ενδιαφέροντος εκ μέρους του δήμου Ξάνθης.
Η αυλαία του Καρναβαλιού έπεσε, η ζωή συνεχίζεται και άλλα πολλά περιμένουν και πρέπει να υλοποιηθούν σιγά-σιγά. Ο χρόνος ως γνωστόν περνά γρήγορα…
Γ.Δ.


Η Καθαριότητα κι εμείς
Βγήκαμε στην φύση, όπως θα ξαναβγούμε σύντομα και πάλι. Οικογένειες, μικροί μεγάλοι. Ζήσαμε την ομορφιά, χαρήκαμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας και ως ανταπόδοση στη φιλοξενία που μας πρόσφερε η φύση, φεύγοντας αφήσαμε τα σκουπίδια μας εκεί.
Ο νεοέλληνας στο γνωστό «μεγαλείο» του. Να θεωρεί την ύπαιθρο χώρα ένα απέραντο δοχείο απορριμμάτων.
Θλιβερή νοοτροπία που μας χαρακτηρίζει και την οποία ελάχιστα έχουμε μειώσει στη διαδρομή των χρόνων.
Κατά τα λοιπά, είμαστε φιλόζωοι στα χαρτιά, αγαπούμε τη φύση, δήθεν, και από την άλλη τη βρωμίζουμε σε κάθε ευκαιρία.
Το έχουμε το χούι μας να βρωμίζουμε το δρόμο, το πάρκο, τις γειτονιές, αλλά να συζητούμε από την άλλη υποκριτικά για έλλειψη αγωγής στους άλλους.
Γ.Δ.


Πολιτιστικό απόθεμα
Γέμισαν τα χωριά του νομού μας την Καθαρά Δευτέρα από επισκέπτες. Αιτία η αναβίωση εθίμων του μακρινού πλέον παρελθόντος. Που άνθρωποι σημερινοί, νέοι οι περισσότεροι, δουλεύουν με μεράκι εθελοντικά, οργανώνονται, δημιουργούν συλλόγους, προσφέρουν στα χωριά, δίνουν ζωή, δημιουργούν μια μορφή Πολιτισμού.
Έτσι, άλλη μια χρονιά, αυτοί οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι δούλεψαν, έτρεξαν, ξόδεψαν χρόνο και χρήματα για να δημιουργήσουν, να αναβιώσουν ήθη και έθιμα, χορούς και εδέσματα της πατρίδας απ’ όπου ήρθαν.
Γι’ αυτά όλα, τους αξίζει ένα ευχαριστώ, μια καλή κουβέντα γι’ αυτούς τους αξιόλογους ανθρώπους της προσφοράς.
Γ.Δ.


Συζητήσεις και Αποφάσεις
Το έχουν οι μέρες αυτές, διότι επίκαιρη είναι η λήξη των γιορτών του Καρναβαλιού.
Για τις συζητήσεις ο λόγος λοιπόν και το δικαίωμα του καθενός να λέει την άποψή του. Βεβαίως, βαρύνουσα προφανώς έναντι των άλλων αυτών που συμμετέχουν από μέσα στις γιορτές. Γνωρίζουν τι είναι αρνητικό και τι μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί ή ν’ αλλάξει.
Αυτή δε η όποια αλλαγή να γίνει με τόλμη και αποφασιστικότητα. Με μπαλώματα και μερεμέτια δεν κάνεις τίποτε, απλά σκεπάζεις το πρόβλημα για λίγο καιρό, διότι θα επανεμφανιστεί και θα απαιτεί μεγαλύτερη θεραπεία.
Ας συγκεντρωθούν επομένως οι Καρναβαλικοί σύλλογοι σύντομα κι ας συζητήσουν με τον δήμο καθαρά και ντόμπρα. Αυτό δε που θ’ αποφασιστεί, να υλοποιηθεί, να τηρηθεί. Αρκεί να γίνει ένας σωστά οργανωμένος διάλογος, δημοκρατικός.
Γ.Δ.


Ασφαλιστικά κατά αιρετού
Μία ιδιαίτερα ιδιάζουσα περίπτωση απασχολεί τη Δικαιοσύνη, με τη διαμάχη μεταξύ τριών υπαλλήλων του Δήμου Ξάνθης και αιρετού κατά την προηγούμενη και αυτή τη θητεία.
Χθες, ξεκίνησε η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων των τριών εργαζομένων με την εξέταση των μαρτύρων και αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα οι έγγραφες αγορεύσεις των συνηγόρων.
Ουσιαστικά, ο πρόεδρος Πρωτοδικών καλείται να αποφασίσει επί του αιτήματος των υπαλλήλων να μην τους πλησιάζει και να μην έρχεται σε επικοινωνία μαζί τους ο αιρετός, προκειμένου να μην μπορεί, κατά τους ισχυρισμούς τους, να τους απειλεί.
Οι πληροφορίες μας λένε πάντως ότι η υπόθεση θα απασχολήσει και στα ποινικά δικαστήρια (για τα αδικήματα της εξύβρισης, απειλής, εκβίασης κατά την υπηρεσία…)
Ε.Δ.


Οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας στον δήμο Αβδήρων
Στον απόηχο των εκδηλώσεων της Καθαράς Δευτέρας αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι πρωτοστάτησε ο δήμος Αβδήρων διοργανώνοντας τέσσερις εκδηλώσεις. Στον Πολύσιτο, στην Μάνδρα, στο Μυρωδάτο και στα Άβδηρα. Την Μουτζουροδευτέρα στον Πολύσιτο την αναβίωση του εθίμου του Μπέη στο Mυρωδάτο και την αναβίωση του ανάποδου γάμου σε Άβδηρα και Μάνδρα. Όλες οι εκδηλώσεις ήταν πολύ αναβαθμισμένες σε σχέση με το παρελθόν. Στα Άβδηρα για παράδειγμα ο Χορευτικός και Πολιτιστικός σύλλογος Αβδηριτών σε συνεργασία με την μπάντα «Σχήμα Πλατάνου» έκαναν πολύ καλή δουλειά. Υπήρχε δραματουργία στο δρώμενο, πολύ καλή δομή στα κείμενα και σκηνοθετική επιμέλεια. Αν βοηθούσε και ο ήχος με μια καλύτερη μικροφωνική το αποτέλεσμα θα ήταν άριστο. Μια συλλογική δουλειά που άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις και σχόλια στον κόσμο που το παρακολούθησε.
Μ.Ξ.


Χρειάζεται το 3%
Παρότι έχουμε αρκετό χρόνο ακόμη για τις ευρωεκλογές, κάποια βασικά πράγματα καλό θα είναι να τα έχουμε υπόψιν μας.
Κατ’ αρχάς, οι εκλογές θα γίνουν 9 Ιουνίου ημέρα Κυριακή.
Δεύτερο σημαντικό ότι κάθε κόμμα που θα συμμετάσχει για να εκλέξει ευρωβουλευτή θα πρέπει να «πιάσει» το 3%.
Υπάρχει αυτό το ποσοστό ως όριο κι ούτε πρόκειται ν’ αλλάξει. Όπως δεν θ’ αλλάξει ο αριθμός των εκλεγμένων ευρωβουλευτών που είναι 21 άτομα συνολικά για τη χώρα μας.
Παράλληλα, έχει αυξηθεί το σχετικό παράβολο για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές κι έφθασε στο ποσό των 20.000 ευρώ. Το ποσό του παραβόλου επιστρέφεται στο κόμμα μόνο εφόσον αυτό λάβει ποσοστό 1,5% τουλάχιστον του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.
Γ.Δ.


Έχουμε μάχη
Είναι γνωστό, εξάλλου το δηλώνουν τα ίδια τα κόμματα, ότι έχουν έναν στόχο στις ευρωεκλογές. Να κατακτήσουν τη δεύτερη θέση.
Το δηλώνουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα αγωνίζονται και τα δύο να πείσουν τους ψηφοφόρους να τα προτιμήσουν. Δικαίωμά τους κι έτσι πρέπει διότι έτσι συμβαίνει στις Δημοκρατίες που επιλέγουν με ψηφοφορία οι πολίτες και δεν τους επιβάλλουν άνωθεν τα κόμματα.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι θα είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές με αυξημένα μάλιστα ποσοστά.
Περίπου τα ίδια δηλώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ που άρχισε να σταθεροποιείται. Φυσικά ο τελευταίος και καθοριστικός λόγος ανήκει στους ψηφοφόρους που θα κάνουν την επιλογή τους κρίνοντας και από το ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι της κάθε παράταξης.
Γ.Δ.


Πρέπει να ζητήσουμε εμείς
«Μην περιμένετε να σας πει η Αθήνα τι θα κάνετε. Πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν τι μοντέλο ανάπτυξης θέλουν».
Τα παραπάνω δήλωσε ο Μύρων Φλουρής, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης  του υπουργείου Τουρισμού.
Ο άνθρωπος έχει δίκιο εν μέρει διότι η κεντρική διοίκηση σπάνια δέχεται τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι τοπικές κοινωνίες. Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Ο κ.Φλουρής βλέπει την αισιόδοξη πλευρά μεν, αλλά οι μανδαρίνοι των υπουργείων θεωρούν ότι τα γνωρίζουν όλα αυτοί και μόνον.
Βέβαια η προτροπή έχει και τη σωστή της πλευρά κι αυτή είναι «αν δεν κλάψει το μωρό, η μάνα δεν το ταΐζει».
Γι’ αυτό κι εμείς ως νομός, ως Θράκη, ως Περιφέρεια, ν’ αποφασίσουμε τι μοντέλο ανάπτυξης θέλουμε στον τουρισμό.
Προφανώς αυτό δεν είναι εύκολο διότι θα πρέπει να συγκεραστούν πολλά «θέλω» των πέντε νομών. Όπως και να’ χει, αξίζει όμως να το προσπαθήσουμε.
Γ.Δ.


Μπήκε και επίσημα από χθες 20 Μαρτίου η Άνοιξη
Μπήκε και επίσημα χθες Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 05:06 το πρωί, η άνοιξη καθώς διανύουμε την εαρινή ισημερία. Πρόκειται για το αστρονομικό φαινόμενο, κατά το οποίο η ημέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια.
Η εαρινή ισημερία συμπίπτει πάντα με την 20η ή 21η Μαρτίου για το βόρειο ημισφαίριο και σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα της άνοιξης.
Βέβαια στην πραγματικότητα η Άνοιξη ήρθε νωρίτερα, λόγω της κλιματικής αλλαγής που είναι αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασία στον πλανήτη μας. Τα δέντρα άνθισαν νωρίτερα ακόμη και τα αγριολούλουδα. Γέμισαν τα χωράφια παπαρούνες και άλλα αγριολούλουδα που παραδοσιακά τα βλέπαμε τέλος του Απρίλη και τον Μάιο. Το καλοκαίρι θα έρθει νωρίτερα και όπως εκτιμούν οι επιστήμονες προοιωνίζεται πολύ καυτό! Ήδη έχουμε ξεχάσει τα ελληνικά δροσερά καλοκαίρια των περασμένων δεκαετιών που μας έφτανε η δροσιά των δέντρων και η θαλασσινή αύρα. Τώρα χωρίς κλιματιστικά δεν μπορούμε να ζήσουμε!.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…