Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Νυχτερίδες και αράχνες» σε πολλά ακίνητα στην Ξάνθη

«Νυχτερίδες και αράχνες» σε πολλά ακίνητα στην Ξάνθη

1

Δεν τα ανακαινίζουν οι ιδιοκτήτες τους – Απλησίαστα τα ενοίκια στα νεόδμητα, λόγω εκτίναξης του κόστους κατασκευής


Πρόγραμμα επιδότησης για τα διατηρητέα της Ξάνθης ζητά το ΤΕΕ Θράκης –

Αναμένεται το «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» –  Τριετή φορολογική απαλλαγή η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ


 Έντονο στεγαστικό πρόβλημα παρατηρείται στην Ξάνθη. Ακίνητα υπάρχουν όμως τα περισσότερα είναι μη ανακαινισμένα και παλιά, ενώ τα ενοίκια στα νεόδμητα είναι απλησίαστα για ένα μέσο νοικοκυριό. Έτσι δημιουργείται μία στρέβλωση που ορίζεται ως στεγαστικό πρόβλημα, το οποίο έχει διαγνωστεί ως παθογένεια και έχει μελετηθεί ως προς τις αιτίες που το προκάλεσαν, απομένει όμως σε εκκρεμότητα η …θεραπεία του!

Κλειστά ακίνητα ρημάζουν στην Ξάνθη

Όπως μας αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Βασίλης Ασημίδης στην Ξάνθη υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από ακίνητα κάποιας παλαιότητας  που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα ανακαίνισαν είτε λόγω οικονομικής δυσπραγίας που προκάλεσε η οικονομική κρίση είτε γιατί υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές που χρειάζονται χρήμα για να νομιμοποιηθούν και οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.  Αυτά πλέον έχουν τεθεί εκτός κτηματαγοράς και ζήτησης γιατί χρειάζονται ανακαίνιση και παραμένουν κλειστά και ρημάζουν. Προκαλούν όμως ένα σοβαρό πρόβλημα γιατί έτσι αφαιρούν οικιστικό πλεόνασμα που θα μπορούσε να εξισορροπήσει την σχέση προσφοράς – ζήτησης και τις τιμές των ενοικίων αντίστοιχα. Είναι γνωστό ότι όταν η προσφορά είναι μικρή και η ζήτηση μεγάλη, οι τιμές είναι υψηλές και το αντίστροφο.

Απλησίαστα τα ενοίκια στα νεόδμητα, λόγω εκτίναξης του κόστους κατασκευής

Στο μεταξύ στα νεόδμητα ακίνητα το κόστος της κατασκευής έχει εκτιναχθεί. Είναι γεγονός ότι αν πριν 5 χρόνια ένα διαμέρισμα πωλούνταν 100.000 ευρώ, τώρα με τα ίδια τετραγωνικά πωλείται 200.000 ευρώ. Αυτό είναι αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης των οικοδομικών υλικών και της ενεργειακής κρίσης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία που συμπαρέσυρε σε διπλάσια αύξηση το κόστος κατασκευής.

Πρόγραμμα επιδότησης για τα διατηρητέα της Ξάνθης ζητά το ΤΕΕ

Όπως αναφέρει ο κ. Ασημίδης στην Ξάνθη έχουμε την ιδιαιτερότητα να έχουμε ένα παραδοσιακό οικισμό, την παλιά Πόλη με πολλά ακίνητα χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα. Αυτά έχουν μια διαφορετική διαδικασία ανακαίνισης και αυξημένο κόστος.

«Γι’ αυτό και εμείς σαν ΤΕΕ έχουμε προτείνει ιδιαίτερα για τα διατηρητέα κτήρια να προκηρυχθεί ένα πρόγραμμα που θα παρέχει επιδότηση, ώστε οι ιδιοκτήτες να μπορέσουν να τα συντηρήσουν, να τα αναπαλαιώσουν και να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερα ο διατηρητέος οικισμός», επισημαίνει ο κ. Ασημίδης.

Αναμένεται το «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»

Το ίδιο όμως και ως μέτρο προκρίνεται από την κυβέρνηση και για τα υπόλοιπα ακίνητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα σε όλες τις πόλεις. Μάλιστα έχει γίνει η προδημοσίευση ενός προγράμματος με τον τίτλο: «Ανακαινίζω ενοικιάζω» στα πρότυπα του «Εξοικονομώ», που επιδοτεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων να ανακαινίσουν τα ακίνητά τους υπό την προϋπόθεση να  μην είναι η κύρια κατοικία τους και να τα διαθέσουν προς ενοικίαση.

Τριετή φορολογική απαλλαγή η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ

Μια άλλη πρόταση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος είναι αυτή που κατέθεσε προς την κυβέρνηση  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Στο πρόβλημα αλλά και στην πρόταση της Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος Στράτος Παραδιάς κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Θράκης στην Κομοτηνή. Ειδικότερα οι ιδιοκτήτες ζητούν φορολογικά κίνητρα και συγκεκριμένα τριετή απαλλαγή φόρου για να ανοίξουν  τα κλειστά σπίτια τους: «Ένα σπίτι που ήταν κλειστό το 2023, επειδή το πιθανότερο είναι ότι θα είναι κλειστό το 2024, το 2025 και το 2026, (προτείνουμε) να μας δώσουν το δικαίωμα να το νοικιάσουμε χωρίς όμως να πληρώσουμε φόρο εισοδήματος για τρία χρόνια. Γιατί τρία χρόνια; Γιατί τόσα χρόνια χρειάζεται η κυβέρνηση να φέρει αποτελέσματα με τα προγράμματα που τρέχει και γιατί τόσα χρόνια διαρκεί η ελάχιστη μίσθωση μίας κύριας κατοικίας», εξήγησε ο Στράτος Παραδιάς. Το βασικό επιχείρημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων είναι πως με αυτό το μέτρο θα μειωθεί το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης στις κατοικίες κι άρα θα μειωθούν τα μισθώματα που έχουν εκτοξευτεί. Περαιτέρω, οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτιμούν ότι το κράτος δεν θα έχει οικονομικές απώλειες, καθώς «από σπίτια κλειστά δεν θα έπαιρναν τίποτα ούτως ή άλλως. Αντίθετα θα λύσεις το πρόβλημα των ενοικιαστών και ταυτόχρονα θα λύσεις και το πρόβλημα των ιδιοκτητών χωρίς δημοσιονομική ζημιά».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε απεργιακή συγκέντρωση την 1η Μάη καλεί το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

«Η αγωνιστική στάση όλων μας θα τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο τη θυσία των πρωτοπόρων του …