Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Λογαριασμοί ρεύματος: Πτώση στα πράσινα τιμολόγια

Λογαριασμοί ρεύματος: Πτώση στα πράσινα τιμολόγια

0

Οι τιμές αρχίζουν από τα 8 λεπτά ανά KWh η φθηνότερη και φτάνουν στα 11,5 λεπτά ανά KWh η ακριβότερη


Την περαιτέρω αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους στη λιανική ρεύματος επιβεβαίωσαν οι χρεώσεις των πράσινων τιμολογίων που ανακοινώθηκαν από τις εταιρείες προμήθειας για τον μήνα Μάρτιο.

Οι τιμές αρχίζουν από τα 8 λεπτά ανά KWh η φθηνότερη και φτάνουν στα 11,5 λεπτά ανά KWh η ακριβότερη. Η παραπάνω εικόνα τιμών προσιδιάζει σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης, με παράγοντες της αγοράς να υπογραμμίζουν ότι έπεται συνέχεια, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες της άνοιξης, καθώς το καλοκαίρι η ζήτηση θα αυξηθεί και αυτό αναμένεται να επιδράσει στη διαμόρφωση των τιμών σε χονδρεμπορική και κατ’ επέκταση λιανική αγορά.

Αναλυτικότερα, η μέση τιμή των ειδικών προϊόντων διαμορφώνεται για τον μήνα Μάρτιο στα 10,5 λεπτά ανά kWh, μειωμένη κατά 20% σε σχέση με τον Φεβρουάριο (13,1 λεπτά ανά kWh). Οι μειώσεις φτάνουν μέχρι και το 31%, ενώ αρκετές εταιρείες προχώρησαν σε τροποποίηση των εκπτώσεων που συνοδεύουν τα τιμολόγιά τους σε σχέση με τον Φεβρουάριο, αξιοποιώντας τη σχετική δυνατότητα να διαμορφώνουν την έκπτωση σε μηνιαία βάση.

Σημειώνεται ότι η βουτιά στις χρεώσεις οφείλεται στη σημαντική υποχώρηση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, με την αγορά να «κλείνει» τον Φεβρουάριο στα 73,71 ευρώ/MWh, από 93,02 ευρώ/MWh τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Επιπρόσθετα, η μείωση των τιμών αντανακλά τον ισχυρότερο ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών στη λιανική ρεύματος, πράγμα που εκφράζεται τόσο στα ειδικά προϊόντα όσο και στις υπόλοιπες «αποχρώσεις» τιμολογίων που λανσάρουν οι εταιρείες προμήθειας στην αγορά.

Χρειάζεται να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των καταναλωτών, της τάξης του 70%, συνεχίζει σε «καθεστώς» πράσινου τιμολογίου, γεγονός που υποχρεώνει τις εταιρείες να επαγρυπνούν διαρκώς να μη βρεθούν στους ακριβότερους της αγοράς στη μεταξύ τους σύγκριση, πράγμα που θα επιδράσει αρνητικά στα σχέδια διεύρυνσης του πελατολογίου τους.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα τιμολόγια αναρτώνται στον Συγκριτικό Πίνακα Τιμών της ΡΑΑΕΥ, προκειμένου ο καταναλωτής, ειδικά ως προς το πράσινο, όπου υπάρχει ομοιογένεια στον τρόπο διαμόρφωσης της τιμής μεταξύ των επιμέρους εταιρειών, να μπορεί να διακρίνει κάθε φορά το φθηνότερο.

Η εταιρεία ΕΛΙΝ ανακοίνωσε το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο, με χρέωση στα 8 λεπτά ανά kWh από 11,7 λεπτά έναν μήνα πριν. Ακολουθεί για το ίδιο τιμολόγιο, η εταιρεία Elpedison με χρέωση στα 9,9 λεπτά ανά kWh για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και στα 10,7 λεπτά για την υπόλοιπη κατανάλωση.

Το πράσινο τιμολόγιο της ΗΡΩΝ «έκλεισε» στα 10,3 λεπτά ανά kWh με έκπτωση συνέπειας 15% από 13,9 λεπτά ανά kWh τον Φεβρουάριο. Το πράσινο τιμολόγιο της Volton διαμορφώθηκε για τον Μάρτιο στα 10,3 λεπτά ανά kWh, με αρχική έκπτωση και έκπτωση συνέπειας, από 12,48 λεπτά που ήταν τον Φεβρουάριο. Το ίδιο προϊόν, χωρίς έκπτωση συνέπειας διαμορφώνεται στα 12,5 λεπτά για τον μήνα που διανύουμε.

Ακολουθεί η Ζενίθ με 10,467 λεπτά ανά kWh. Μεγάλη «βουτιά», της τάξης του 23% είχε το ειδικό τιμολόγιο της Protergia με την τιμή να διαμορφώνεται στα 10,776 λεπτά ανά kWh, λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση συνέπειας στη βασική χρέωση (7 λεπτά ανά kWh). Ακολουθεί η ΔΕΗ με τιμή 10,8 λεπτά/κιλοβατώρα για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες, στον Μάρτιο.

Για καταναλώσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες η τιμή είναι στα 11,9 λεπτά ανά kWh. Το πράσινο τιμολόγιο της NRG για τον Μάρτιο θα έχει τιμή 11,5 λεπτά ανά kWh με έκπτωση συνέπειας από 12,4 λεπτά που ήταν τον Φεβρουάριο. H τιμή της Volterra για το πράσινο τιμολόγιο είναι στα 11,5 λεπτά ανά kWh τον Μάρτιο από 13,5 λεπτά ανά kWh τον Φεβρουάριο και 14,4 λεπτά ανά kWh τον Ιανουάριο.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…