Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απασχόληση Κατώτατος μισθός: Κλείδωσε η αύξηση, ποια επιδόματα επηρεάζονται

Κατώτατος μισθός: Κλείδωσε η αύξηση, ποια επιδόματα επηρεάζονται

0

Πόσα επιπλέον χρήματα θα εισπράξουν «καθαρά» οι 600.000 αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό. Πώς διαμορφώνονται οι τριετίες


«Κλείδωσε» η αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος από την 1η Απριλίου θα είναι πέριξ των 830 ευρώ μεικτά και τα 705 ευρώ καθαρά. Η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου κατέθεσε ήδη στη γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου την εισήγησή της, με την τελική απόφαση να ανακοινώνεται σήμερα Τετάρτη, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (σ.σ. αν η πρόταση μομφής δεν αλλάξει το χρονοδιάγραμμα).

Στο πιθανό ενδεχόμενο η αύξηση να είναι κοντά στα 50 ευρώ μεικτά, ήτοι 6,4%, οι περίπου 600.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο θα δουν μηνιαία αύξηση κατά περίπου 40 ευρώ καθαρά, καθώς το ποσό που καταλήγει τελικά στην τσέπη τους, από 666,85 ευρώ που είναι σήμερα, θα ανέλθει από 1η Απριλίου, στα 705,96 ευρώ. Εφόσον, δε, δικαιούνται και μισθολογικές ωριμάνσεις, τις λεγόμενες τριετίες, που ξεπάγωσαν για τους δικαιούχους από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι μισθωτοί θα δουν επιπλέον ποσά, με το ανώτατο ποσό (τρεις τριετίες) να φθάνει έως και τα 1.079 ευρώ μεικτά, δηλαδή 781,8 ευρώ καθαρά.

Αναλυτικά, βάσει των υπολογισμών, στην περίπτωση πάντα που το σενάριο των 830 ευρώ επιλεγεί, τότε οι τριετίες θα ανέλθουν στα 913 ευρώ η 1η, δηλαδή 761,73 ευρώ καθαρά, στα 996 ευρώ η 2η, δηλαδή 817,47 ευρώ καθαρά και στα 1.079 ευρώ η 3η, που αντιστοιχούν μετά τους φόρους και τις εισφορές σε 871,8 ευρώ καθαρά.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει να προστεθεί επιπλέον 10% από το επίδομα γάμου.

Η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό θα φέρει ένα βήμα πιο κοντά τον στόχο για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της κυβερνητικής τετραετίας και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ. Ήδη από 1η Απριλίου 2023 βρίσκεται σε ισχύ η αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%, στα 780 ευρώ μικτά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

Βάσει, δε, των εισηγήσεων των φορέων και των κοινωνικών εταίρων, κατά τη διαδικασία που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες και το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων και του ΚΕΠΕ, η αύξηση θα είναι σίγουρα πάνω από τον πληθωρισμό του 2023, πιθανότατα πάνω και από το 4% και πιο κοντά στο 5% με 6,5%.

Αν και το πόρισμα δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, προτείνει αυξήσεις μεταξύ 4% και 5%. Αυτό στην πράξη οδηγεί σε κατώτατο μισθό αυξημένο κατά περίπου 30 με 40 ευρώ, ώστε από 780 ευρώ που είναι σήμερα να πάει σε 811,2 έως 819 ευρώ μεικτά αντίστοιχα.

Κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης, οι προτάσεις εργοδοτών και εργαζομένων «απείχαν» βέβαια κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ πρότειναν αυξήσεις πέριξ του 3,5% με 5%, όμως η ΓΣΕΕ εισηγήθηκε αύξηση 16,4% (128 ευρώ), προκειμένου ο νέος κατώτατος να διαμορφωθεί στα 908 ευρώ μεικτά.

Να σημειωθεί επίσης ότι η όποια αύξηση αποφασιστεί θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογή και πολλών επιδομάτων που συνδέονται με το ύψος του κατώτατου, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν περίπου 140.000 άνεργοι. Εφόσον, δε, ο κατώτατος μισθός φθάσει τα 830 ευρώ, το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί στα 509 ευρώ από 479 ευρώ που είναι σήμερα. Μεταξύ άλλων, θα αυξηθούν επίσης:

-Ειδική παροχή μητρότητας

-Επίδομα γονικής άδειας

-Επίδομα αποφυλακισμένων

-Αφερεγγυότητας εργοδότη

-Εποχικό οικοδόμων

-Εποχικό σμυριδεργατών

-Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό

-Ειδικά κλαδικά (δασεργατών-ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών-κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης)

-Βοήθημα μη μισθωτών

-Επίδομα εργασίας

-Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑ.Σ.

-Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ)

-Απόκτησης εργασιακής εμπειρίας

-Προγράμματα απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα

-Προγράμματα απασχόλησης

-Επίδομα Εργαζόμενων φοιτητών για την συμμετοχή σε εξετάσεις

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Απασχόληση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…