Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δεν ήρθαν οι αγριόπαπιες στο Δέλτα του Έβρου, λόγω καιρού

Δεν ήρθαν οι αγριόπαπιες στο Δέλτα του Έβρου, λόγω καιρού

0

Ο αριθμός των πτηνών που έφτασαν φέτος στον Έβρο ήταν ιδιαίτερα μειωμένος, γιατί το θερμόμετρο του πλανήτη δεν ενεργοποίησε την ανάγκη μετακίνησης τους προς τον νότο


Ένας γαλήνιος, ονειρικός κόσμος ξεδιπλώνεται ανάμεσα στις καλαμιές του υδροβιότοπου στον Έβρο. Εκεί που συσσωρεύεται η πλούσια ύλη στην εκβολή και γίνεται ο αγαπημένος τόπος ξεχειμωνιάσματος των μεταναστευτικών πτηνών.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης, αγγίζει με προσοχή την περιοχή που εμφανίζεται τόσο εύθραυστη και ευαίσθητη στην επερχόμενη κλιματική αλλαγή.

Η Ελένη Μακρυγιάννη, περιβαλλοντολόγος, εξηγεί πως ένας πολύ ήπιος χειμώνας στην αρκτική Τούνδρα της Σιβηρίας και τον Δούναβη, κράτησε τα πουλιά τον χειμώνα που μόλις πέρασε στον κάποτε παγωμένο βορρά.

Ο αριθμός των πτηνών που έφτασαν φέτος στον Έβρο ήταν ιδιαίτερα μειωμένος, γιατί το θερμόμετρο του πλανήτη δεν ενεργοποίησε την ανάγκη μετακίνησης τους προς τον νότο. Έμειναν να διαχειμάσουν σε περιοχές του πλανήτη που άλλοτε ήταν απολύτως αφιλόξενες κατά τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.

Ειδικά, οι πρασινοκέφαλες πάπιες είναι λιγότερες από 10.000 και οι χήνες που ταξίδεψαν υπολογίζονται γύρω στις 2.000. Ωστόσο, 9.000 Νανόκυκνοι τον Οκτώβριο πραγματοποίησαν το δύσκολο ταξίδι, έχοντας ενστικτωδώς την γνώση  ότι στο δέλτα θα βρουν εύκολα άφθονο φαγητό.

Οποιαδήποτε περίοδο του έτους ο Έβρος ένα σταυροδρόμι του φτερωτού κόσμου, προσφέρεται για επίσκεψη από ορνιθολόγους και παρατηρητές της άγριας φύσεως.

Εν τούτοις, ένας μοναδικός υγρότοπος διεθνούς σημασίας κινδυνεύει από την κλιματική κρίση και εφ’ όσον, όπως όλα δείχνουν, αυτή συνεχιστεί το τοπίο αναμένεται να αλλάξει δραματικά και η γοητεία τόσο του τοπίου όσο και της ζωής σε αυτό θα αποτελεί ανάμνηση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…