Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Χάθηκε το μισό ζωικό κεφάλαιο της Ξάνθης σε 9 χρόνια

Χάθηκε το μισό ζωικό κεφάλαιο της Ξάνθης σε 9 χρόνια

0

Έκλεισαν 533 εκτροφές από το 2015 – 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας – S.O.S. από τους κτηνοτροφικούς συλλόγους της ΑΜΘ


Τζίφος η σύσκεψη με Αυγενάκη στην Κομοτηνή – Δεν συγκροτήθηκε επιτροπή


Λίγο πριν το «τετέλεσθαι» βρίσκεται η κτηνοτροφία στο νομό της Ξάνθης. Όπως πιστοποιούν τα στοιχεία της Περιφέρειας, η Ξάνθη μέσα σε 9 χρόνια έχασε το μισό ζωικό της κεφάλαιο και ενώ ήταν πάντα ένας εξαγωγικός νομός κινδυνεύει να καταστεί ελλειμματικός. Η κτηνοτροφία πνέει τα λοίσθια στην Περιφέρειά ΑΜΘ, επιβεβαιώνοντας τους κτηνοτροφικούς συλλόγους που κάθε τόσο κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου με επιστολές προς τον αρμόδιο υπουργό αλλά και τους φορείς, που αποδεικνύουν με στοιχεία την δραματική της συρρίκνωση αλλά και προτάσεις για να αναστραφεί η πορεία προς την απόλυτη καταστροφή.


«Οι αριθμοί τρομάζουν…αλλά δείχνουν την πραγματικότητα Η κτηνοτροφία συρρικνώνεται δραματικά σ’ όλη την Περιφέρειά μας. Δυστυχώς θα αντιληφθούν την σημασία του πρωτογενή τομέα όταν δεν θα υπάρχει πια» Δ. Ψεμματάς Πρόεδρος Κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης

Μειώθηκε το ζωικό κεφάλαιο κατά 131.988 ζώα – Έκλεισαν 533 εκτροφές από το 2015 – 2023

Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιφέρειας, η Π.Ε Ξάνθης είχε καταγεγραμμένο ζωικό κεφάλαιο το 2015 265.527 και 1.644 εκτροφές και το 2023, 133.539 και 911 εκτροφές. «Οι αριθμοί τρομάζουν…αλλά δείχνουν την πραγματικότητα», επισημαίνει ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης Δημήτρης Ψεμματάς.

«Η κτηνοτροφία συρρικνώνεται δραματικά σ’ όλη την περιφέρειά μας και σ’ όλη τη χώρα. Μόνο η Κρήτη παρουσιάζει αύξηση ζωικού κεφαλαίου. Είναι φυσικό επακόλουθο με τέτοιο κόστος που έχουν και τέτοιες τιμές, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Η τιμή στο πρόβειο γάλα έπεσε στα 1,32 από 1,70. Το αγελαδινό το αγοράζουν από τον παραγωγό 37 λεπτά και στο ράφι έχει κοντά στα 2 ευρώ.  Έρχονται χειρότερα. Μετά τον Ιούνιο στο νομό μας θα κλείσουν και άλλες μονάδες. Τα ζώα αυτά δεν πωλούνται ώστε να διατηρείται το ζωικό κεφάλαιο αλλά πάνε στο σφαγείο», τονίζει ο κ. Ψεμματάς.

Τζίφος η σύσκεψη με Αυγενάκη στην Κομοτηνή – Δεν συγκροτήθηκε επιτροπή

Πριν ένα μήνα πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή σύσκεψη των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη.

Αποφασίστηκε να συγκροτηθεί επιτροπή που θα εξετάσει τα προβλήματα και τις προτάσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων, όμως: «Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτε απολύτως. Δεν συγκροτήθηκε η επιτροπή. Γι’ αυτό κάναμε και νέα επιστολή. Μας καθησυχάζουν ότι θα κάνουν αλλαγές αλλά τίποτε δεν κάνουν. Είναι φανερό ότι το Υπουργείο δεν ασχολείται σοβαρά με τον πρωτογενή τομέα. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι επιδοτούν τα εισαγόμενα μοσχάρια με 200 ευρώ και τα δικά μας με 50 ευρώ. Πριμοδοτούν τα εισαγόμενα και τον Έλληνα κτηνοτρόφο τον αφήνουν να τα βγάλει πέρα μόνος του. Δυστυχώς θα αντιληφθούν την σημασία του πρωτογενή τομέα όταν δεν θα υπάρχει πια», τονίζει με αγανάκτηση ο κ. Ψεμματάς.

Ξεκίνησε η αγορά των αμνοεριφίων για το Πάσχα των Καθολικών

Μόνη διέξοδος που έχουν τώρα είναι το Πάσχα των Καθολικών πρώτα και στην συνέχεια το δικό μας. Όπως μας ανέφερε ο κ. Ψεμματάς άρχισαν να έρχονται έμποροι που αγοράζουν αμνοερίφια για την Ιταλία με 4,60 ευρώ το κιλό. Η τιμή σε σφάγιο και στο δικό μας Πάσχα υπολογίζει στα περσινά επίπεδα ήτοι: 7,70 – 8 ευρώ. Μ’ αυτές τις τιμές παραγωγού ο καταναλωτής θα αγοράσει φέτος το αρνί πάνω από 15 ευρώ το κιλό.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…