Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Τροποποιείται ή αποσύρεται το αρδευτικό της Ξάνθης;

Τροποποιείται ή αποσύρεται το αρδευτικό της Ξάνθης;

0

Το έργο βρίσκεται στην λίστα των 69 έργων για τα οποία η χώρα μας ζήτησε την τροποποίηση ή την απόσυρσή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης


Την λίστα δημοσιοποίησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθήνας, Παύλος Γερουλάνος – «Πρόκειται για τροποποίηση χρονοδιαγράμματος και όχι απόσυρση», τονίζει ο βουλευτής ΝΔ Ξάνθης, Σπύρος Τσιλιγγίρης


«Ψυχρολουσία» για τον αγροτικό κόσμο της Ξάνθης, εν μέσω μάλιστα αγροτικών κινητοποιήσεων, προκαλεί η δημοσιοποίηση της λίστας των 69 έργων για τα οποία η χώρα μας ζήτησε τροποποίηση ή απόσυρση, έργων που χρηματοδοτούνται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το αίτημα για τροποποίηση ή απόσυρση για 69 έργα

Η Ελλάδα εξήγησε στο Συμβούλιο της Ε.Ε., σύμφωνα με το αγγλικό κείμενο της Εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τροποποιεί την Εκτελεστική 13ης Ιουλίου 2021, σχετικά με την έγκριση της αξιολόγησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Ελλάδα, ότι το αίτημα για τροποποίηση είναι αποτέλεσμα της μείωσης της χρηματοδοτικής συνεισφοράς κατά περίπου 300 εκ. ευρώ. Όπως αναφέρεται ρητώς, ορισμένα μέτρα πρέπει να καταργηθούν ή να μειωθεί το εύρος τους λόγω της μείωσης της κατανομής. Πρόκειται συνολικά για 69 έργα. Στην λίστα αυτών που τροποποιούνται ή αποσύρονται «λόγω απρόοπτων μέτρων και συγκεκριμένων προκλήσεων που αναγκαστικά θα οδηγηθούν σε μια εναλλακτική προσέγγιση ώστε να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος του έργου ή να προσαρμόσουν το έργο με τέτοιο τρόπο που να είναι αποδοτικότερο»(όπως είναι η πιστή μετάφραση από το αγγλικό κείμενο) βρίσκεται και το αρδευτικό της Ξάνθης.

Μέτρα που αποσύρονται λόγω «εναλλακτικής προσέγγισης για επίτευξη του στόχου»

Ειδικότερα η Ελλάδα εξήγησε ότι δεκαεπτά μέτρα τροποποιούνται ή αποσύρονται διότι απρόβλεπτα προβλήματα που άπτονται των συγκεκριμένων μέτρων «κατέστησαν απαραίτητη μια εναλλακτική προσέγγιση για την επίτευξη του στόχου» του μέτρου ή δημιούργησαν την ανάγκη προσαρμογής του μέτρου για την επίτευξη παρόμοιων στόχων με αποτελεσματικότερο τρόπο. Η Ελλάδα ζήτησε την τροποποίηση ή την απαλοιφή του πεδίου εφαρμογής των προαναφερθέντων οροσήμων και στόχων ή την παράταση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.

Ποιες είναι οι 17 περιπτώσεις:

  1. Το μέτρο 16831 (Produc-E Green) που αφορά στην κοινοποίηση ανάθεσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις εγκεκριμένες αιτήσεις που υποβλήθηκαν για περισσότερες από 10 βιομηχανικές μονάδες («Produc-E Green»).
  2. Τα ορόσημα 66, 71 και 74 του μέτρου 16850 (Υποδομές παροχής και εξοικονόμησης πόσιμου νερού) για την πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων για μονάδες αφαλάτωσης και την ολοκλήρωση υποδομών παροχής και εξοικονόμησης πόσιμου νερού, συμπεριλαμβανομένων των εξής: α) Υποδομές ύδρευσης σε επτά περιοχές, β) Τρεις μονάδες αφαλάτωσης, γ) Έργα τηλεμετρίας–τηλεχειρισμού για τον εντοπισμό διαρροών σε δίκτυα ύδρευσης, δ) Προμήθεια ψηφιακών υδρομέτρων, ε) Δράσεις εξοικονόμησης νερού σε 45 000 νοικοκυριά και 10 000 επιχειρήσεις τουλάχιστον.
  3. Το μέτρο 16882 (Αντιπλημμυρικά έργα) που αφορά:
  4. 2η Τροποποίηση Απόφασης Ένταξης του Έργου «Υποπράξη 4. Έργα διευθέτησης ρεμάτων περιοχής Ωραιοκάστρου και κατασκευή απαραίτητων δικτύων ομβρίων»
  5. Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου Α’ Φάση Ν. Αιτωλοακαρνανίας

iii.   Κατασκευή συμπληρωματικών έργων ταμιευτήρα Μπραμιανού, αντιπλημμυρικών έργων Γρα Λυγιάς και φράγματος Μύρτου Π.Ε. Λασιθίου Κρήτης

  1. Έργο Αντιπλημμυρικής Προστασίας του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων (Β’ Φάση)
  2. 1η Τροποποίηση Απόφασης Ένταξης του Έργου «Υποπράξη 4. Έργα διευθέτησης ρεμάτων περιοχής Ωραιοκάστρου και κατασκευή απαραίτητων δικτύων ομβρίων»
  3. Έργα διευθέτησης ρεμάτων περιοχής Ωραιοκάστρου και κατασκευή απαραίτητων δικτύων ομβρίων
  4. Το μέτρο 16898 (Έργα ύδρευσης) που αφορά:
  5. Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Ν. Λέσβου, εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και δικτύων»
  6. Κατασκευή Έργων Ύδρευσης Ν. Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας
  7. Τα ορόσημα 312 και 316 του μέτρου 16285 (Επενδύσεις στο εθνικό αρδευτικό δίκτυο μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ) που αφορούν:
  8. Αρδευτικό δίκτυο Αλμωπαίου μέσω ΣΔΙΤ
  9. Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Δ.Δ. Παλαικάστρου, Δ. Ιτάνου, Ν. Λασιθίου και Συνοδά Έργα – Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Ν. Λασιθίου και Βασικά Έργα Αξιοποίησης Αρδευτικού νερού

iii.   Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς

  1. Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας
  2. Ένταξη του Έργου «Εκσυγχρονισμός αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Ταυρωπού»
  3. Φράγμα Μιναγιώτικο και δίκτυο άρδευσης

«Δεν αφορά στην απόσυρση παρά μόνο την τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος του έργου. Είναι υπηρεσιακό θέμα. Το έργο βρίσκεται στην διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος»
Σ. Τσιλιγγίρης
Βουλευτής ΝΔ Ξάνθης

Βουλευτής ΝΔ Ξάνθης Σ. Τσιλιγγίρης: «Πρόκειται για τροποποίηση χρονοδιαγράμματος και όχι απόσυρση»

Να σημειώσουμε ότι το «Ε» μίλησε με τον βουλευτή ΝΔ Ξάνθης Σπύρο Τσιλιγγίρη, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν αφορά στην απόσυρση παρά μόνο την τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος του έργου. Είναι υπηρεσιακό θέμα. Το έργο βρίσκεται στην διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος». Την άποψη ότι δεν ισχύει θέμα απόσυρσης για το έργο της Ξάνθης εξέφρασε και ο γραμματέας Ενωσιακών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαγιαννίδης με τον οποίο επικοινώνησε το «Ε»


Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος

Ενημέρωση και συγκεκριμένες απαντήσεις για την λίστα ζητά ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Π. Γερουλάνος

Η εν λόγω λίστα δημοσιοποιήθηκε από τον βουλευτή Α’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Παύλο Γερουλάνο. Όπως ανέφερε ο ίδιος στο «Ε», για λόγους διαφάνειας προτίθεται να ζητήσει πλήρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για κάθε ένα από τα μέτρα της λίστας καθώς και συγκεκριμένες απαντήσεις γιατί για κάποια από αυτά τα έργα η κυβέρνηση έχει προβεί σε ανακοινώσεις, για άλλα όχι. Ειδικότερα «από την λίστα προκύπτει ότι τροποποιούνται ή και απεντάσσονται έργα που έχουν να κάνουν με απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, την διαφάνεια και την πάταξη της φοροδιαφυγής, την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων, απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, σημαντικά οδικά δίκτυα, επιμορφωτικά προγράμματα για δημόσιους υπάλληλους και άνεργους, κοινωνικά προγράμματα που αφορούν την υγεία και την τεχνολογική διασύνδεση των νησιών μας» όπως ανέφερε.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…