Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Τα τρία βήματα πίσω των Βρυξελλών στο «πρασίνισμα» και το χαμένο πλεονέκτημα των αγροτών που τους κρατάει στους δρόμους

Τα τρία βήματα πίσω των Βρυξελλών στο «πρασίνισμα» και το χαμένο πλεονέκτημα των αγροτών που τους κρατάει στους δρόμους

0

Παρά τις παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες δεν λέει να κοπάσει το κύµα αγροτικών διαµαρτυριών σε πολλές χώρες της ΕΕ


Την ίδια ώρα, πολλές χώρες µε δεµένα δηµοσιονοµικά τα χέρια, ανάµεσα τους και η Ελλάδα, ανακοινώνουν µέτρα «ασπιρίνες» απέναντι στα αιτήµατα για λύσεις ρευστότητας και φοροαπαλλαγές. Με προεξέχουσες, το προηγούµενο διάστηµα χώρες τη Γερµανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο που κυριολεκτικά έβαλαν «φωτιά» στις Βρυξέλλες, η φλόγα των διαµαρτυριών επεκτάθηκε στη συνέχεια και σε άλλες χώρες της Γηραιάς. Στην Ελλάδα, οι αγρότες µε αίτηµα αιχµής τα υψηλά αγροτικά και ενεργειακά κόστη και τις παρενέργειες της ΚΑΠ, διαµαρτύρονται εδώ και αρκετές εβδοµάδες, προχωρώντας σε αποκλεισµούς δρόµων και προγραµµατίζοντας κάθοδο στην πρωτεύουσα την ερχόµενη εβδοµάδα. Στη Βουλγαρία διαδηλώνουν για την έλλειψη υποστήριξης ενόψει του αυξανόµενου κόστους και των χαµηλών τιµών για τα προϊόντα τους. Οι αγρότες εκεί είναι επίσης εξαγριωµένοι µε τους οικολογικούς κανονισµούς της ΕΕ, που όπως φαίνεται αρχίζουν ελέω πιέσεων για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου να…ξηλώνονται.

«Βγαίνουµε στους δρόµους λόγω της Πράσινης Συµφωνίας, δεν µπορούµε να δουλέψουµε αυτή τη στιγµή. Υπάρχουν χωράφια που δεν έχουµε οργώσει ακόµα γιατί µας το έχουν απαγορεύσει µέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Πουλάµε σε τιµές ίδιες µε πριν από 10 χρόνια, λιπάσµατα, καύσιµα, µισθοί όλα έχουν πολλαπλασιαστεί» δήλωσε αγρότης από τη Βουλγαρία.

Παρόµοιο σκηνικό και στην Ισπανία, όπου οι αγρότες έχουν αποκλείσει δρόµους σε 20 περιοχές, ενώ και στην Ολλανδία οι παραγωγοί προχωρούν σε αποκλεισµούς δρόµων, ανάβοντας φωτιές. Στην Ιταλία κονβόι τρακτέρ από διάφορες αγροτικές περιφέρειες µε τερµατικό σταθµό στις 8 Φλεβάρη τη Ρώµη, έδωσε µια «ηχηρή» προειδοποίηση προς τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, ότι τα ζητήµατα παρά τις µικρές οπισθοχωρήσεις µένουν ενεργά και δη στο µέτωπο των εµπορικών συµφωνιών µε χώρες όπως αυτές του µπλοκ Mercosur. Ζητούν να ληφθούν πιο αποτελεσµατικά µέτρα στις εισαγωγές αφού η άρση των δασµών στα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα λόγω της ρωσικής εισβολής, τους προκαλεί µεγάλα προβλήµατα στα έσοδα.

Η αντίσταση στους περιβαλλοντικούς κανόνες των Βρυξελλών έχει τροφοδοτηθεί από την αντίληψη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για τις αστικές περιοχές αγνοούν τις αγροτικές περιοχές – ένα συναίσθηµα από το οποίο η ακροδεξιά προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Η αγριότητα των διαδηλώσεων έχει αιφνιδιάσει τις κυβερνήσεις όπως φάνηκε και στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της 1ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες αλλά και από την προσπάθεια της προέδρου της Κοµισιόν Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν να ξεκινήσει «στρατηγικούς διαλόγους» και να επιτρέψει σε γη που θα αφηνόταν στην άκρη  να καλλιεργηθεί και στις πρωτεύουσες να θεσπίσουν περιορισµούς σε εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων.

Η ίδια, καθώς και άλλοι πολιτικοί που επιδιώκουν επανεκλογή, ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι οι αγρότες θα γίνουν εχθρικοί στις κάλπες και θα ψηφίσουν σε ακροδεξιά κόµµατα, αντί για τις κεντροδεξιές δυνάµεις που παραδοσιακά υποστήριζαν.

Σε επιστολή προς την Επιτροπή, οι Πράσινοι δήλωσαν ότι οι αγρότες ήταν «παγιδευµένοι σε ένα σύστηµα που τους συνέθλιβε» και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να προτείνουν µέτρα, συµπεριλαµβανοµένου ενός απροσδόκητου φόρου στις εταιρείες αγροδιατροφής για να τους υποστηρίξουν

Οι γεωργικές δραστηριότητες, που αντιπροσωπεύουν το 10% εκποµπών του µπλοκ, είχαν αρχικά τιµολογηθεί ως «ένας από τους βασικούς τοµείς για µείωση των εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου στην ΕΕ έως το 2040» σύµφωνα µε προσχέδιο της Επιτροπής που παρουσίασαν οι Financial Times.

ΠΗΓΗ: Μαρία Γιουρουκέλη/agronews.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…