Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Συζήτηση στην Ξάνθη για την ανασυγκρότηση της ανατρεπτικής Αριστεράς και την παρέμβασή της στις ευρωεκλογές

Συζήτηση στην Ξάνθη για την ανασυγκρότηση της ανατρεπτικής Αριστεράς και την παρέμβασή της στις ευρωεκλογές

1

Η κύρια στόχευση της εκδήλωσης αποτέλεσε η διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας ενός πολιτικού χώρου στην Ξάνθη, ο οποίος να συζητάει και να οργανώνει τόσο την πολιτική παρέμβαση


Θ. Καμπαγιάννης, δικηγόρος: «Η ΝΔ εκμεταλλεύεται την κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να παρουσιάσει την πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ως την χρεοκοπία της Αριστεράς»


Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στο καφέ Φίλοιστρον πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της «Ανοιχτής Πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση της ανατρεπτικής Αριστεράς και την παρέμβασή της στις ευρωεκλογές», με ομιλητές/τριες τον δικηγόρο Θανάση Καμπαγιάννη, την πρόεδρο του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ξάνθης Μαρία Λουκοπούλου, τον φοιτητή του Πολυτεχνείου και μέλος της Πρωτοβουλίας για μια Μεταβατική Κομμουνιστική Οργάνωση (ΑΡΑΝ, Κ-Σχέδιο, Ανένταχτοι/ες) Κώστα Θεοδωρίδη και τον ιδιωτικό υπάλληλο και μέλος της Αναμέτρησης Παντελή Απότσο.

Η κύρια στόχευση της εκδήλωσης αποτέλεσε η διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας ενός πολιτικού χώρου στην Ξάνθη, ο οποίος να συζητάει και να οργανώνει τόσο την πολιτική παρέμβαση, όπως αυτή στις ευρωεκλογές όσο και την παρέμβασή σε κινήματα, όπως το εργατικό, το φοιτητικό, τον αντιφασιστικό αγώνα, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, τα δικαιώματα των μεταναστών, τον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, την οικολογία, την αντιπολεμική δράση.

Μ. Λουκοπούλου: «Πρέπει να βάλουμε ως προτεραιότητα τα κοινά μας σημεία»

Την συζήτηση άνοιξε η Μαρία Λουκοπούλου, πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ξάνθης η οποία τόνισε ότι «παρά τις ήττες και το δύσκολο κλίμα που επικρατεί, εμείς είμαστε ακόμα εδώ». Αμέσως μετά, σχολίασε την υποβάθμιση της δημοκρατίας αλλά και την άνοδο της ακροδεξιάς «που είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο».

«Μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο κόσμος πίστεψε ότι κάποιος θα παλέψει για αυτούς και αυτό αποτέλεσε το μεγάλο λάθος. Τελικά κανείς δεν πάλεψε για αυτούς και ο κόσμος γύρισε στο σπίτι του και αποσύρθηκε», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια η ίδια ανέφερε ότι «σήμερα είμαστε εδώ ώστε να κάνουμε μία κουβέντα συλλογικότητας και εμπιστοσύνης χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς προαπαιτούμενα όπου θα βάλουμε τις διαφορές μας στο τραπέζι αλλά δεν θα τις κάνουμε σημαία» ενώ πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε τα πράγματα που μας ενώνουν. Η Δεξιά έχει πολύ μεγαλύτερες διαφορές μέσα στον χώρο της και όμως καταφέρνουν να παραμένουν ενωμένοι».



Κ. Θεοδωρίδης: «Η έλλειψη αντιπολίτευσης βασικός σύμμαχος της ΝΔ»

Ο Κώστας Θεοδωρίδης, φοιτητής του Πολυτεχνείου Ξάνθης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ΝΔ έχει δηλώσει ξεκάθαρα, ύστερα από την εκλογική της νίκη, την ατζέντα της.

«Η εποχή της ανάπτυξης όπου το κράτος μπορούσε να εξασφαλίσει με κάποιο τρόπο τα βασικά στους πολίτες του […] έχει παρέλθει. Είμαστε σε μία εποχή ακραίων ανταγωνισμών, σε μία εποχή όπου ξαναμοιράζεται ο πλανήτης, γεγονός το οποίο έχει έναν μόνο χαμένο: τους λαούς».

Έχουμε απέναντι μας, όπως τόνισε ο ίδιος, μία κυβέρνηση που έχει συγκροτήσει το ακροατήριό της ενώ παράλληλα συντηρείται μέσω ιδεολογικών μηχανισμών οι οποίοι είναι ορατοί στην κοινωνία αλλά «παρόλαυτα ο βασικός σύμμαχος της ΝΔ είναι η έλλειψη αντιπολίτευσης. Μόνο τα κινήματα πλέον αποτελούν σοβαρό και συγκροτημένο αντίλογο».

Όσον αφορά για την κατάσταση στα πανεπιστήμια ανέφερε ότι «πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το αφήγημα της κυβέρνησης δεν έχει περάσει στα αμφιθέατρα καθώς ούτε η λασπολογία ούτε η καταστολή λειτούργησε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να ακολουθήσουμε συγκεκριμένα βήματα ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε «μια φωνή για τα κινήματα» τα οποία είναι «πρώτον, το τι λέμε στο τώρα και πως πάμε να συγκροτήσουμε αυτό που κάνουμε» αλλά και «δεύτερον, το τι είπαμε σε μία προηγούμενη περίοδο και την αυτοκριτική που πρέπει να κάνουν όλοι».



Π. Απότσος: «Η επερχόμενη εκλογική μάχη είναι περισσότερο αφορμή και όχι αυτοσκοπός»

Ο Παντελής Απότσος, εκπρόσωπος της Αναμέτρησης από την Θεσσαλονίκη επικεντρώθηκε «στο τι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε ενόψει των Ευρωεκλογών 2024 αλλά τι πρέπει να κάνουμε και πριν και μετά από αυτές. Η επερχόμενη εκλογική μάχη είναι περισσότερο αφορμή και όχι αυτοσκοπός».

«Οι δυνάμεις μας πρέπει να δώσουν την μάχη και να συμμετέχουν στον πολιτικό διάλογο που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα. Εμείς ως Αναμέτρηση τολμήσαμε να καταθέσουμε μία πρόταση που θα ανοίξει τον διάλογο στο σύνολο της ριζοσπαστικής Αριστεράς και των κινημάτων ευρύτερα», ανέφερε.

Ο κ. Απότσος έθεσε πέντε άξονες που πρέπει να βρεθούν στο προσκήνιο:

  • Τα δημόσια αγαθά και η αντιστροφή της υποβάθμισης των ζωών μας
  • Αντιμετώπιση της κλιματικής κατάρρευσης και περιβαλλοντική δικαιοσύνη
  • Για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών
  • Για τις φεμινιστικές διεκδικήσεις και τον αγώνα ενάντια στην πατριαρχία
  • Διεθνής αγώνας για την ειρήνη και την δικαιοσύνη

«Υπήρξε ανταπόκριση σε αυτήν την προσπάθειά μας από αριστερές δυνάμεις με τις οποίες συγκλίνουμε και προσδοκούμε και από άλλες να συζητήσουμε ώστε να διαμορφώσουμε ένα ευρύ μέτωπο της ριζοσπαστικής αριστεράς», τόνισε κλείνοντας.



Θ. Καμπαγιάννης: «Η Αριστερά πρέπει να χτίσει ένα πρόγραμμα αντιπολίτευσης και όχι κυβερνησιμότητας»

Ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης δήλωσε ότι η Ξάνθη είναι πρωτοπόρα όσον αφορά στην συγκεκριμένη συζήτηση καθώς αυτή η συνάντηση είναι η πρώτη που γίνεται με αυτά τα χαρακτηριστικά διότι συμμετέχουν περισσότερες οργανώσεις και αποτελεί ένα ανοιχτό κάλεσμα στην τοπική κοινωνία ώστε να έρθει και να κουβεντιάσει για το πώς θα παρέμβει η ριζοσπαστική αριστερά στις ευρωεκλογές.

«Αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει μέσα από επιτελεία και γραφεία οργανώσεων. Αντίθετα πρέπει να εμπλακεί ο κόσμος της αριστεράς και είναι πολύ κρίμα ότι οι υπάρχουσες δομές της αριστεράς δεν διοργανώνουν τέτοιου είδους συζητήσεις», ανέφερε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η ΝΔ εκμεταλλεύεται την κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να παρουσιάσει την πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ως την χρεοκοπία της αριστεράς. Σε αυτό είμαστε κατηγορηματικοί: Αυτό δεν ισχύει. Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ήττα μιας συγκεκριμένη πολιτικής στρατηγικής την οποία την επισημαίναμε συνεχώς. Επίσης, ότι τα κινήματα είναι ζωντανά φαίνεται από όλες τις κινηματικές διαδικασίες που βλέπουμε ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αν η αριστερά ή τα κινήματα είχαν ηττηθεί, δεν θα υπήρχαν φοιτητικές καταλήψεις, δεν θα υπήρχαν αγροτικά μπλόκα, δεν θα υπήρχαν οι μεγάλες αποχές των ελεύθερων επαγγελματιών».

Ο κ. Καμπαγιάννης αναλύοντας την βασική οριοθέτηση που αυτός προτείνει για την ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι ότι «η στρατηγική κατά την οποία ένα κόμμα της αριστεράς γίνεται κυβέρνηση και έτσι αλλάζουν τα πράγματα έχει χρεοκοπήσει. Η καινούργια πολιτική συγκρότηση που θα έχουμε δεν θα είναι μια πολιτική συγκρότηση αναζήτησης της κυβερνησιμότητας και ενός κυβερνητικού προγράμματος».

«Προσωπικά πιστεύω ότι το σημαντικό», προσθέτει ο ίδιος είναι «η αριστερά πρέπει να χτίσει ένα πρόγραμμα αντιπολίτευσης. Χρειάζεται να μιλήσει με απλό και κατανοητό τρόπο και να αλλάξει την ατζέντα πάνω σε κάποια βασικά θέματα», υπογραμμίζει.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Σε ιδιώτες η διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία;

Ομαδικά πυρά εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ Επιμέλεια: Παύλος Μ…