Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Επερώτηση σχετικά με την έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου για του αγρότες πραγματοποίησε ο Μπουρχάν Μπαράν

Επερώτηση σχετικά με την έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου για του αγρότες πραγματοποίησε ο Μπουρχάν Μπαράν

0

Υπογραμμίζεται η αδυναμία του ΕΛΓΑ μέχρι και σήμερα να αποζημιώσει πλήρως τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για τις ζημιές που έχουν πάθει


Επίκαιρη Επερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκη, κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα με πρώτο υπογράφοντα τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη.

«Στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, διαπιστώνουμε την ανυπαρξία ενός συγκροτημένου και ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνολικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, ο οποίος οδηγείται συστηματικά στην απαξίωση και εγκατάλειψη του. Οι πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις αποδεικνύουν το μεγάλο εύρος των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν εδώ και αρκετό καιρό οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της Επίκαιρης Επερώτησης.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις κυβερνητικές ευθύνες, καθώς ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου της Νέας ΚΑΠ (2023-2027) ολοκληρώθηκε με δραματικές συνέπειες για τους αγρότες και τα εισοδήματά τους.

«Η πραγματοποίηση της μικρότερης ιστορικά πληρωμής βασικής ενίσχυσης και οι μετέπειτα αστοχίες κατά την πληρωμή της Βασικής και της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης καθώς και του Εθνικού Αποθέματος, το πρακτικά ανεφάρμοστο των οικολογικών σχημάτων και η μετάθεση της πληρωμής τους για πρώτη φορά το επόμενο έτος, απέδειξαν κραυγαλέα την αδυναμία της κυβέρνησης. Αυτές ακριβώς οι αδυναμίες και οι αναποτελεσματικές σας πολιτικές οδήγησαν τον πρωτογενή τομέα σε μεγάλα αδιέξοδα και στη μεγαλύτερη στα χρονικά μείωση των εισοδημάτων των παραγωγών, από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας» σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται η αδυναμία του ΕΛΓΑ μέχρι και σήμερα να αποζημιώσει πλήρως τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για τις ζημιές που έχουν πάθει λόγω των φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία, στον Έβρο, στη Ρόδο αλλά και σε άλλες περιοχές.

Τέλος, αναδεικνύονται σειρά προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.

Οι ερωτήσεις που καλείτε να απαντήσει ο αρμόδιο υπουργός:

  1. Για τη χειρότερη χρονιά πληρωμών από την εφαρμογή της ΚΑΠ στη χώρα μας, που συνοδεύτηκε με καθυστέρηση στην καταβολή των απαιτούμενων ενισχύσεων προς τους δικαιούχους κατά τις πληρωμές της προκαταβολής και της εξόφλησης της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης και για τις απίστευτες αδικίες και στρεβλώσεις των λοιπών υποχρεώσεων όπως οι συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα οικολογικά σχήματα.
  2. Για αδυναμία του ΕΛΓΑ μέχρι και σήμερα να αποζημιώσει πλήρως τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για τις ζημιές που έχουν πάθει λόγω των φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία, στον Έβρο, στη Ρόδο αλλά και σε άλλες περιοχές.
  3. Για την απουσία ακριβούς και πλήρους χρονοδιαγράμματος καταβολής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
  4. Για την πρωτοφανή καθυστέρηση στη λήψη της απαραίτητης νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αλλαγή του ασφαλιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε αυτός να ενσωματώνει τους νέους κινδύνους για αποζημίωση ένεκα της κλιματικής κρίσης.
  5. Για την απουσία παρεμβάσεων μείωσης του κόστους παραγωγής και κυρίως του κόστους ενέργειας.
  6. Για την έλλειψη ειδικών μέτρων για τα εθνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το βαμβάκι, τα γαλακτοκομικά και το μέλι, για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και για την προστασία από τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων.
  7. Για την απουσία μέτρων στήριξης αναφορικά με το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι μελισσοκόμοι από τις παράνομες ελληνοποιήσεις και το κόστος παραγωγής.
  8. Για την έλλειψη κρατικής αρωγής στους αλιείς, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης από τα υψηλά κόστη των καυσίμων, τον περιορισμό των εισροών, τη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων και τη κλιματική κρίση.
  9. Για την αδυναμία ανάληψης δράσεων με στόχο την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας που παρατηρείται στην αγορά εξαιτίας της έλλειψης μέτρων για την προστασία της κτηνοτροφίας.
  10. Για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» και τις ασάφειες που αφορούν το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής της ως προς τους κτηνοτρόφους στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα.
  11. Για την ανεπάρκεια των ελέγχων και την απουσία ενημέρωσης ως προς τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί για νοθεία προϊόντων και τα πρόστιμα που έχουν εισπραχθεί (αν έχουν εισπραχθεί) από τους συγκεκριμένους ελέγχους.
  12. Για την αδυναμία εφαρμογής συστηματικών προγραμμάτων για την προστασία της παραγωγής από την κλιματική κρίση.
  13. Για την απουσία ουσιαστικού διαλόγου με τον αγροτικό κόσμο και την αγνόηση των προτάσεων του στα μέτρα τροποποίησης της ΚΑΠ που προτείνατε.
  14. Για την περσινή θλιβερή εικόνα σύγκρουσης μεταξύ Υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ εις βάρος του αγροτικού κόσμου που δεν έλαβε το σύνολο των ενισχύσεων που δικαιούνταν.
  15. Για την έλλειψη πρωτοβουλιών διευκόλυνσης της μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες εξαιτίας της αδιαφορίας σας να αντιμετωπίσετε την αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών (Αποκεντρωμένη Διοίκηση- Προξενεία).
  16. Για την ανυπαρξία μέτρων τόσο για τη διασφάλιση της αγροτικής γης όσο και για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των πτηνοτρόφων που θέτουν σε κίνδυνο την παραμονή τους στο επάγγελμα.
  17. Για την αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα της προσβασιμότητας στο δίκτυο που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι μικροί παραγωγοί καθώς και την απουσία σχετικής πρωτοβουλίας για την αύξηση των πόρων του προγράμματος «φωτοβολταϊκά στο χωράφι» με την οποία στερείτε τη δυνατότητα σε πολλούς αγρότες να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος.
  18. Για το αίσθημα εγκατάλειψης που βιώνει ο αγροτικός κόσμος, ο οποίος βλέπει την κυβέρνηση σας να λαμβάνει ελάχιστα μέτρα στήριξης που δεν απαντoύν στην πλειονότητα των αιτημάτων του.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Σε ιδιώτες η διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία;

Ομαδικά πυρά εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ Επιμέλεια: Παύλος Μ…