Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Καθαρά Δευτέρα στο δήμο Ξάνθης

Καθαρά Δευτέρα στο δήμο Ξάνθης

0

Για την Καθαρά Δευτέρα στο δήμο Ξάνθης θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις

 

Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης

Πλατεία Σταυρούπολης ώρα: 11.00

Η περιοχή Σταυρούπολης περιμένει και φέτος την Καθαρά Δευτέρα να υποδεχτεί τους καρναβαλιστές της κυριακάτικης παρέλασης και όσους θέλουν να περάσουν την ημέρα τους σε έναν τόπο με μοναδικά πολιτιστικά, λαογραφικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, στην καρδιά του φυσικού παράδεισου της κοιλάδας του ποταμού Νέστου. Ο Δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με πολιτιστικό σύλλογο Σταυρούπολης «Ορφέας» της περιοχής διοργανώνει στη Δ.Ε. Σταυρούπολης από το πρωί εκδηλώσεις με παραδοσιακούς ήχους συνοδευόμενους με δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί. Για τους μικρούς μας φίλους θα υπάρχουν ζογκλέρ και ξυλοπόδαροι, και διαγωνισμός χαρταετού, καθώς επίσης και ποντιακοί χοροί από το παιδικό τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου Κομνηνών. Ο «Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου Δράμας» μετά από πρόσκληση του «Επιμορφωτικού Συλλόγου Τέχνης και Παράδοσης Σταυρούπολης και Ξάνθης» θα παρουσιάσει χορούς και τραγούδια της Δράμας και το έθιμο των «Αράπηδων».

 

Αποκριάτικο Έθιμο της «Καμήλας»

Στην πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης, οι κάτοικοι της μαζί με τους επισκέπτες, μεταμφιεσμένοι και κάνοντας διάφορους ήχους θα συμμετάσχουν σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς, με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα. Το έθιμο της καμήλας αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα, τελούνταν και συμβόλιζε την δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης, αφού η χρονική στιγμή συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών. Αργότερα σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη πίστη και θρησκεία που θέτει την ημέρα αυτή ως την αρχή της Σαρακοστής, άλλαξε χαρακτήρα και συμβολίζει πια στο νου των κατοίκων, το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή της νηστείας.

 

Οικισμός Κομνηνών, ώρα: 12:30

Παραδοσιακό γλέντι

Στην πλατεία του οικισμού Κομνηνών, συνοδεία ποντιακής λύρας, κάτοικοι και επισκέπτες, μπορούν να χορέψουν σε μία γιορτή βασισμένη στην τοπική παράδοση. Η παραδοσιακή ορχήστρα αποτελούμενη από τους: Γιώργο Παπαγιαννίδη, Παναγιώτη Κοργιανίδη, Ξενοφώντα Πολιτσίδη και Ζαφείρη Ευθυμιάδη θα χαρίσει υπέροχες στιγμές στους επισκέπτες. Κατά τη διάρκεια του γλεντιού, μοιράζεται από τον πολιτιστικό σύλλογο Κομνηνών» στους παρευρισκόμενους δωρεάν η πατροπαράδοτη φασολάδα, συνοδευμένη από τουρσί, ελιές, χαλβά και λαγάνα.

 

Κιμμέρια

Πνευματικό κέντρο του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Κιμμερίων, ώρα 11:00

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Κιμμερίων Ξάνθης, “η Ζωοδόχος Πηγή” γιορτάζει τα Κούλουμα και σας περιμένει στο πνευματικό κέντρο του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου με αχνιστή φασολάδα, λαγάνες κ.ά. νηστίσιμα εδέσματα, παραδοσιακή μουσική, μουντζουρώματα και χαρταετούς.

 

Λεύκη Ξάνθης, ώρα 11:00

Ο πολιτιστικός & περιβαλλοντικός σύλλογος Λεύκης Ξάνθης “οι Πρωτοπόροι” οργανώνουμε ξανά, μετά από 5 χρόνια, εορτασμό Καθαράς Δευτέρας στον πολυχώρο μας (στη Λεύκη), με παράθεση παραδοσιακής φασολάδας, σαρακοστιανά εδέσματα, πλαισιωμένα με μουσική και χορό.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο καφέ Ερμής θα παρουσιαστούν ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Σήμερα στις 19:30 – Μουσική θα παίξουν ο Αντώνης Μουσαδές και ο Γιάννης Βουλτσίδης Η…