Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2024

0

Αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ Ι
Καθόλου καλά δεν πάνε τα πολιτικά πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ τελευταία και δεν αποκλείονται καταλυτικές εξελίξεις με απρόβλεπτες συνέπειες.
Υπάρχει εν εξελίξει σύγκρουση μεταξύ παλαιοπροεδρικών και νεοπροεδρικών. Δηλαδή αυτών που υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλ.Τσίπρα, και των άλλων που στηρίζουν τον νέο πρόεδρο Κασσελάκη.
Η αντιπαράθεση βέβαια δεν είναι σε προσωπικό επίπεδο αλλά είναι σε ιδεολογικό. Οι πρώτοι υπερασπίζονται το δημιούργημα του Τσίπρα και οι δεύτεροι που συντάσσονται στην ριζική αλλαγή και δημιουργία ενός άλλου κόμματος με κεντροαριστερό χαρακτήρα, πιθανή αλλαγή του ονόματος και άλλα που δύσκολα μπορούν ν’ αποδεχτούν οι πρώτοι.
Γ.Δ.


Αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ΙΙ
Το όλο κλίμα που έχει ήδη δημιουργηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ με τις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις εκ των πραγμάτων πλέον θα λυθεί στο συνέδριο. Ένα συνέδριο καθοριστικής σημασίας από το οποίο θα κριθεί ίσως και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα όλοι αναγνωρίζουν πως την παρούσα χρονική περίοδο στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει, φανερά πλέον, μια σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αυτή, η σημερινή εξέλιξη στο εσωτερικό του κόμματος μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας εμφύλιος πόλεμος χαρακωμάτων και ιδεών. Μεταξύ των ανθρώπων του Τσίπρα και των υποστηρικτών του Κασσελάκη.
Πάντως ο ίδιος ο Τσίπρας παραμένει σιωπηλός, προφανώς προβληματισμένος για όλα όσα εξελίσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό, συναισθανόμενος και τις προσωπικές του ευθύνες να συμμετάσχει στο Συνέδριο δίδοντας σ’ αυτό μια διαφορετική βαρύτητα.
Γ.Δ.


Δώστε κίνητρα Ι
Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για ολόκληρη τη Θράκη και αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες οπισθοδρόμησης οικονομικά και πληθυσμιακά.
Στην περιφέρειά μας ήδη οι δύο νομοί Καβάλας και Έβρου ακολουθούν μια αναπτυξιακή πορεία στον Τουρισμό, ενώ δεν υστερούν και στους υπόλοιπους.
Υστέρηση υπάρχει στους νομούς Ροδόπης, Ξάνθης και Δράμας. Αυτή μάλιστα η υστέρηση μεγεθύνθηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Σήμερα οι τρεις παραπάνω νομοί περιμένουν από τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα για να στηρίξουν την οικονομία τους.
Ο δευτερογενής όμως τομέας έχει δεχτεί μεγάλη κρίση. Βιομηχανίες και βιοτεχνίες έκλεισαν και άλλες επιχειρήσεις συνεχίζουν την παρουσία τους με δυσκολίες.
Γ.Δ.


Δώστε κίνητρα ΙΙ
Ούτως εχόντων όμως των πραγμάτων, μία λύση υπάρχει για την ανάκαμψη της απασχόλησης. Να δοθούν αξιόλογα κίνητρα για την στήριξη της βιομηχανίας και βιοτεχνίας, δηλαδή της μεταποίησης. Ανάπτυξη με καφέ και μπαρ προφανώς δεν υπάρχει.
Γι’ αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την περιφέρειά μας  που γνωρίζει τα προβλήματα, να σχεδιάσει και εφαρμόσει ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων και στήριξη βεβαίως και των υπαρχόντων.
Παράλληλα, θα πρέπει να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα και υλοποίηση το Πόρισμα της Διακομματικής για τη Θράκη.
Κίνητρα γενναία χρειάζονται για να προχωρήσει η περιοχή.
-Το θέμα είναι σοβαρό γι’ αυτό θα επανέλθουμε.
Γ.Δ.


Δώσαμε, δώσαμε…
Κατέκλυσαν την πρωτεύουσα οι αγρότες εχθές και σήμερα, προκαλώντας κυκλοφοριακό  κομφούζιο στην ήδη προβληματική κατάσταση του κέντρου, αγανακτώντας τους Αθηναίους που έως τώρα έβλεπαν με συμπάθεια τον αγώνα τους.
Ωστόσο ο μοναδικός Αθηναίος που θα μπορούσε να δώσει κάποια λύση, απουσίαζε. Ο πρωθυπουργός έλειπε επίσημο ταξίδι στην Ινδία, ενώ πριν την αναχώρησή του φρόντισε να καταστήσει σαφή τη στάση του προς τους αγρότες μέσω συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Σταρ. Είπε λοιπόν πως «Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος».
Εν ολίγοις το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν «δώσαμε, δώσαμε» και τίποτε παραπάνω δεν μπορούν να προσδοκούν ακόμα και αν στρατοπεδεύσουν μόνιμα στην πρωτεύουσα.
Κι όταν λέμε δώσαμε, εννοούμε δώσαμε. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για παροχές, έχει ξυθεί καλά κι έχει αδειάσει ο πάτος του βαρελιού για τους αγρότες…
Κ.Λ.


Ατόνησε ο νόμος κι εδώ
Πριν λίγα χρόνια έγιναν πανηγυρικές δηλώσεις από υπουργούς, με περιεχόμενο τη μείωση των πλαστικών σακκουλών. Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος σε γη και θάλασσα. Θεσπίστηκε σχετικός νόμος μάλιστα ο οποίος εφαρμόστηκε για εισπρακτικούς λόγους κυρίως, και το θέμα σιγά σιγά ατόνησε ενώ το πρόβλημα βεβαίως παραμένει και βαίνει αυξανόμενο.
Αναμενόμενα πράγματα θα πει κανείς για τα εν Ελλάδι εθιμικά. Όπου βγαίνουν νόμοι, εφαρμόζονται για λίγο και μετά μπαίνουν στον πάτο κάποιου συρταριού· αφού μπει και το ανάλογο χοντρό αλάτι.
Τώρα, να ρωτήσετε ποιος φταίει και γιατί, ε, αλίμονο, έξυπνοι είστε την γνωρίζετε την απάντηση…
Γ.Δ.


Οι κλεπταποδόχοι ζουν και βασιλεύουν
Συνεχίζω με άλλη μία περίπτωση ασυνεπούς κράτους το οποίο ψηφίζει νόμους, συνέχεια, και συνήθως δεν τους εφαρμόζει. Απλώς έχει τους νόμους για να δικαιολογείται ότι είναι εντάξει.
Τέλος πάντων, το θέμα μας είναι οι κλοπές καλωδίων αλλά και άλλων ειδών από τους γνωστούς αθίγγανους που λυμαίνονται πόλη και ύπαιθρο χώρα.
Υπάρχει νόμος λοιπόν, φρέσκος, ενός χρόνου και κάτι, στον οποίο αναφέρεται ότι οι κλεπταποδόχοι θα τιμωρούνται αυστηρά όταν εν γνώση τους αγοράζουν είδη που προέρχονται από κλοπή ή άλλη παράνομη πράξη.
Έχουν ρημάξει τους αγρότες, τη ΔΕΗ και τώρα τις γραμμές των εταιρειών κινητής, κλέβοντας καλώδια. Τα οποία πωλούν στους γνωστούς κλεπταποδόχους. Κι αυτό γίνεται εν γνώση και της αστυνομίας.
Πιάσαν κανέναν, τον τιμώρησαν;
Όχι. Ε, λοιπόν, εάν δεν υπάρχει ο κλεπταποδόχος δεν θα υπάρχει και ο κλέφτης που δεν θα μπορεί να τα διαθέσει τα κλοπιμαία.
Ιδού λοιπόν, μπροστά μας, δίπλα μας τα γεγονότα, υπάρχει νόμος ο οποίος όμως είναι ξεχασμένος σκόπιμα και κάποιοι κερδίζουν πολλά χρήματα από αυτό το νταραβέρι.
Γ.Δ.


Έπιασαν τόπο
Μπορούμε να πούμε πως μικρή συμβολή είχαμε κι εμείς με τα δημοσιεύματά μας.
Γίνομαι συγκεκριμένος και εξηγώ. Έπιασαν τόπο οι αντιδράσεις για τις αυξήσεις στα φάρμακα όπως με τα σχετικά δημοσιεύματα παρουσιάσαμε.
Υπουργική απόφαση λοιπόν, φρέσκια-φρέσκια, ορίζει πλαφόν στη συμμετοχή των ασφαλισμένων. Έτσι, σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση, η επιπλέον επιβάρυνση της συμμετοχής του ασφαλισμένου στα γενόσημα φάρμακα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των τριών ευρώ για κάθε σκεύασμα, όπως υπολογίζεται πλέον βάσει της διαφοράς στη λιανική τιμή ενός γενοσήμου από την τιμή αποζημίωσης ανά θεραπευτική κατηγορία (μετά και την τελευταία κατάργηση της εξίσωσης της ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής στα γενόσημα).
Η νέα Υπουργική απόφαση αναμένεται να ισχύσει το επόμενο διάστημα με τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ.
Γ.Δ.


Δύσκολες και απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις Ι
Η σημαντικότερη παρακαταθήκη του 2023 για την Ελλάδα είναι η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού που επήλθε ως αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση, μια κυβέρνηση εισέρχεται στη δεύτερη θητεία της ενισχυμένη τόσο εκλογικά όσο και πολιτικά. Επιπλέον αντιμετωπίζει μία αξιωματική αντιπολίτευση με βαθιά κρίση νομιμοποίησης, η οποία δεν αποτελεί πλέον αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τα επόμενα χρόνια.
Το εκλογικό αποτέλεσμα προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία για την κυβέρνηση και τη χώρα. Παρότι η φύση απεχθάνεται το κενό και αργά ή γρήγορα θα αναδειχθεί μια εναλλακτική αντιπολίτευση, μια κυβέρνηση με «λυμένα τα χέρια», όπως η σημερινή, δεν έχει λόγο να καθυστερήσει να προχωρήσει με τόλμη και αποφασιστικότητα στην προώθηση των δύσκολων αλλαγών επωφελών μεταρρυθμίσεων που έχουν ανάγκη η οικονομία και η χώρα.
Άλλωστε οι προβλεπόμενες μεσοχρόνιες οικονομικές εξελίξεις δεν δικαιολογούν εφησυχασμό.
Γ.Δ.


Δύσκολες αλλά απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις ΙΙ
Ποτέ την περίοδο της Μεταπολίτευσης δεν υπήρξε καλύτερη ευκαιρία για την προώθηση των δύσκολων αλλά επωφελών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την οικονομία και τη χώρα. Η ώρα των μεταρρυθμίσεων έχει σημάνει και η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί.
Για τους λόγους αυτούς ήδη από την αρχή της νέας χρονιάς ξεκίνησε η περίοδος κατάθεσης Νομοσχεδίων απαραίτητων για να αλλάξει η χώρα σε τομείς που χρόνια αντιστέκονταν στο νέο, στις αλλαγές και προσαρμογή στα νέα ευρωπαϊκά αλλά και παγκόσμια δεδομένα.
Παιδεία, Δικαιοσύνη, φορολογία, Άμυνα της χώρας, Υγεία, είναι οι τομείς στους οποίους ξεκίνησαν ή θα ξεκινήσουν δύσκολες μεν αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Είναι χρονική συγκυρία ευνοϊκή η οποία θα πρέπει ν’ αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…