Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

0

Μπήκε δυναμικά η Νέα Αριστερά
Κινητικότητα, επαφές, συσκέψεις, και κοντά στην κοινωνία βρίσκεται πλέον η Νέα Αριστερά.
Όλα τα στελέχη βρίσκονται «εν κινήσει» σε όλη την χώρα.
Συζητούν, ακούν τα προβλήματα, παρεμβαίνουν στη βουλή. Πρόκειται για μια νέα αρχή βέβαια που απαιτεί ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια και δουλειά.
Εξάλλου, κάθε νέα αρχή είναι δύσκολη, το γνωρίζουν καλά τα στελέχη της Ξάνθης τα οποία είναι έμπειρα.
Οι άνθρωποι της Νέας Αριστεράς γνωρίζουν καλά ότι οι Ευρωεκλογές θ’ αποτελέσουν γι’ αυτούς μια απάντηση, ένα στοιχείο εξακρίβωσης της αποδοχής και σε ποιο ποσοστό.
Γ.Δ.


Η «τροφή» της Πολιτικής
Τον Πέτρο Κόκκαλη, Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανόν να τον γνωρίζετε. Λοιπόν, ο εν λόγω Ευρωβουλευτής ανακοίνωσε και επίσημα ότι προσχώρησε στην ευρωομάδα των «Πράσινων».
Ο ίδιος είχε ανεξαρτητοποιηθεί από την ευρωομάδα της αριστεράς όπως και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Διάλεξε αυτόνομη πορεία πλέον στην πολιτική του διαδρομή.
Οι αποχωρήσεις, προσχωρήσεις, ανακατατάξεις στην εγχώρια πολιτική σκηνή είναι μια πραγματικότητα σε ισχύ. Αυτά συμβαίνουν και αλλού όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο φυσικά. Αποδεικνύεται εξάλλου ότι η πολιτική ζωή έχει δράση, κινητικότητα και δυναμική που ανάλογα με τα δεδομένα που εμφανίζονται εξελίσσεται.
Θα υποστήριζα μάλιστα ότι «τρέφεται» η πολιτική από τις αλλαγές αυτές.
Γ.Δ.


Ανοίγουν τα λουτρά Ποταμιάς
Από χθες 1η Φεβρουαρίου, τα Ιαματικά Λουτρά Ποταμιάς του Δήμου Αβδήρων θα είναι επισκέψιμα για τους ενδιαφερόμενους.
Την ενημέρωση πραγματοποίησε ο δήμος, ο οποίος παράλληλα έκανε γνωστό ότι τα Λουτρά θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή (ωράριο δημοσίου…) από 10.00 έως τις 15.00, δηλαδή για ένα πεντάωρο.
Τέλος πάντων, η υπόθεση λουτρά Ποταμιάς, όπως και των Θερμών στα Πομακοχώρια, αποτελούν μια παρουσία μεν, προβληματική δε.
Γ.Δ.


Θα μείνει όνειρο;
Τα βλέπω στην τηλεόραση να λειτουργούν σε άλλες χώρες και τα ζηλεύω. Για τα τουριστικά τρένα ο λόγος. Τα οποία πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές με καθαρά τρένα, ευγενικούς υπαλλήλους, με προσφορά διάφορων σνακ, καφέ, τσάι κλπ.
Εδώ, σε μας, από Ξάνθη προς Δράμα και επιστροφή, υπάρχει μια μόνιμη άρνηση.
Κι αν κάποιος «ανώτερος» αποφασίσει θετικά, να κυκλοφορήσει το τουριστικό τρένο, η όλη προσπάθεια θα υπονομευτεί από το προσωπικό. Το οποίο χάνει το χουζούρι του, το αραλίκι του και το καθισιό, όπως έμαθε χρόνια τώρα.
Γι’ αυτό δεν θα δούμε άμεσα τουριστικό τρένο, όσο κι αν το θέλει η περιοχή μας.
-Αυτοί είμαστε…
Γ.Δ.


Πόλεμος για το νερό;
Πριν μερικά χρόνια αλλά και σήμερα, κάποιοι υποστήριζαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως ο νέος μεγάλος πόλεμος θα γίνει για το νερό.
Δεν είναι καθόλου υπερβολικό αυτό κι ούτε λέγεται για να φοβίσει τον κόσμο. Απεναντίας υπάρχει η σημερινή πραγματικότητα που είναι άσχημη έως τραγική.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 24 Ιανουαρίου μας ενημερώνει πως τα επίπεδα των υπογείων υδάτων σε όλο τον κόσμο έχουν παρουσιάσει εκτεταμένη και επιταχυνόμενη μείωση τα τελευταία 40 χρόνια.
Αυτό οφείλεται σε μη βιώσιμες πρακτικές άρδευσης και στην κλιματική αλλαγή.
Σημειώνει δε η μελέτη ότι τα υπόγεια ύδατα είναι μια σημαντική πηγή γλυκού νερού για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες και η εξάντλησή τους θα δημιουργήσει σοβαρές οικονομικές και περιβαλλοντικές απειλές. Αφορμή δηλαδή για πολέμους.
Γ.Δ.


Η προσκόμιση δικαιολογητικών
Πριν χρόνια, σε συζήτηση με διευθυντή τοπικού υποκαταστήματος Τραπέζης, υποστήριξα πως το αίτημα των τραπεζών να προσκομίζει διάφορα «χαρτιά» ο πελάτης θα σταματήσει. Κι αυτό διότι η κάθε τράπεζα θα μπορεί ό,τι έγγραφο χρειάζεται για τον πελάτη να το αναζητά η ίδια. Τότε ο διευθυντής γέλασε.  Αν ζούσε, θα θυμόταν την συζήτηση εκείνη η οποία πλέον ισχύει και εφαρμόζεται.
Έτσι, στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Μάρτιο η κατάργηση της προσκόμισης από τους πολίτες βασικών πιστοποιητικών – όπως είναι τα πιστοποιητικά γέννησης, οικογενειακής κατάστασης, εγγύτερων συγγενών – στις υπηρεσίες του Δημοσίου, οι οποίες πλέον θα τα «αντλούν» ψηφιακά από μόνες τους, με την απλή έγκριση των ενδιαφερομένων.
Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τη βοήθεια και της τεχνητής νοημοσύνης, απλοποιώντας σταδιακά όλες τις συναλλαγές των πολιτών με τις διάφορες υπηρεσίες.
Γ.Δ.


Προσωπικός Αριθμός
Εκείνη η απόφαση πάντως που επίσης απασχόλησε τη στήλη ήταν ο «προσωπικός αριθμός».
Τόνιζα στο σχόλιό μου πριν χρόνια ότι η χώρα μας ήταν τελευταία στο θέμα αυτό. Το είχαν εφαρμόσει όλες οι γειτονικές μας χώρες. Επιτέλους, παρά την καθυστέρηση χρόνων, αυτό θα ξεκινήσει μετά την έγκρισή του από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Εκείνο που αξίζει να τονίσουμε είναι ότι ο προσωπικός αριθμός θα ομογενοποιήσει και θα διορθώσει διάφορα κακώς κείμενα, ενώ θα πρόκειται για έναν αριθμό που θα είναι μοναδικός για τον καθένα για ολόκληρη τη ζωή του· και θα είναι το διαβατήριο του  κάθε πολίτη για οποιαδήποτε επαφή-συναλλαγή με το δημόσιο.
-Αισιοδοξώ, επιτέλους…
Γ.Δ.


Περιμένοντας το τριήμερο της Αποκριάς
Η Ξάνθη ετοιμάζεται να δεχτεί τους επισκέπτες του τριημέρου της Αποκριάς. Ένα μήνα πριν και έχουν κλείσει σχεδόν τα πάντα από ξενοδοχεία και καταλύματα. Θα πει κανείς ότι δεν απέμειναν και πολλά ξενοδοχεία ανοιχτά. Είναι αλήθεια αυτό αφού στα τελευταία 5 χρόνια έκλεισαν τουλάχιστον 5. Έχει όμως καταλύματα και πολλά ενοικιαζόμενα Airbnb. Αν κάνει κάποιος μια περιήγηση στις γνωστές ιστοσελίδες κρατήσεων θα διαπιστώσει την πληθώρα ενοικιαζόμενων Airbnb με την ένδειξη «διαχείριση από ιδιώτη». Οι τιμές που βλέπουμε είναι διπλάσιες από ένα αντίστοιχο τριήμερο εκτός αποκριάς. Ως ένα βαθμό είναι θεμιτό να αυξήσουν τις τιμές τώρα που υπάρχει ζήτηση αλλά και τόσο; Θέλουν μέσα σε τρεις μέρες να βγάλουν έσοδα για μισό χρόνο…Η αλήθεια είναι ότι οι ξενοδόχοι δεν έχουν και πολλές ευκαιρίες να δουλέψουν γι’ αυτό τις μέρες αυτές το τερματίζουν!
Μ.Ξ.


Ποιος φταίει;
Συμπολίτης με αφορμή τα χθεσινά σχόλια για τους αγρότες και κτηνοτρόφους γενικά που έχουν μια σειρά προβλήματα και ζητούν την λύση τους από την κυβέρνηση, μου έθεσε ένα καίριο ερώτημα. «Πώς εξηγείται» με ρώτησε, «οι αγρότες να πουλάνε την όποια σοδειά τους 5 και το γάλα οι κτηνοτρόφοι 1 και οι καταναλωτές να τα πληρώνουν δύο και τρεις φορές επάνω;»
Προφανώς την απάντηση θα πρέπει να δώσει το αρμόδιο υπουργείο.
Εκείνο πάντως που φαίνεται από την πρώτη ματιά είναι ότι δεν υπάρχει σοβαρός και τακτικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Τα περί ελέγχου και πρόστιμα που λέει το υπουργείο είναι δικαιολογίες.
Οι μικροί κι αδύναμοι όπως πάντα πληρώνουν το μάρμαρο τελικά και κατά τα λοιπά «χαιρετίσματα στην εξουσία».
Σε λίγα χρόνια στη χώρα μας δεν θα υπάρχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι· και όλα τα είδη διατροφής θα είναι εισαγόμενα.
Γ.Δ.


No farmers, no food

Αγροτικός ξεσηκωμός κυριαρχεί στην Ευρώπη. Από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία μέχρι την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα οι αγρότες απαιτούν αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, κινούμενοι με τα τρακτέρ τους προς το κέντρο μεγάλων πόλεων, διεκδικώντας τα αιτήματά τους. Κομβόι με χιλιάδες τρακτέρ έφτασαν στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν για την κρίση στον αγροτικό τομέα. Στο μεταξύ στην χώρα μας με κόρνες, πανό και ελληνικές σημαίες να κυματίζουν αλλά και με το ευρωπαϊκό σύνθημα No farmers, no food έφτασαν πρώτοι στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενόψει Agrotica, αγρότες με τα τρακτέρ τους από την επαρχία Λαγκαδά και τις Σέρρες και από άλλες περιοχές πλην της ΑΜΘ. Οι δικοί μας αγρότες ανακοίνωναν ότι θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κομοτηνή μετά από 5 μέρες (5/2).
Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι ευρωπαίοι αγρότες διαμαρτύρονται για την ΚΑΠ και ζητούν αλλαγές. Ήδη η Κομισιόν έκανε ένα πρώτο βήμα και πρότεινε κάποιες εξαιρέσεις σε ορισμένες από τις υποχρεώσεις που έχουν οι αγρότες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε προτάσεις για περιορισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία και τη χαλάρωση ορισμένων «πράσινων» κανονισμών για να κατευνάσει τους εξαγριωμένους αγρότες. Οι δικοί μας έχουν και άλλα αιτήματα όπως το αγροτικό πετρέλαιο που το έχουν κεκτημένο οι ευρωπαίοι.
Εν αναμονή των εξελίξεων…
Μ.Ξ. 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…