Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

0

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα Ι
Διευρύνεται το αναπτυξιακό χάσμα μεταξύ Κέντρου- Περιφέρειας. Η  ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας ήταν και είναι όχι μόνο θέμα άμεσου και αυτονόητου ενδιαφέροντος για τον έντυπο περιφερειακό τύπο, αλλά και ζωτικό σημείο του διαχρονικού του ρόλου και της ιστορικής του αποστολής!
Δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς δυσβάστακτο κόστος  η σημερινή κατάσταση όπου τα αστικά κέντρα Αθηνών (κυρίως) αλλά και Θεσσαλονίκης απομυζούν κάθε αναπτυξιακή ικμάδα της χώρας καταδικάζοντας την Περιφέρεια σε μαρασμό και υπανάπτυξη.
Όχι βέβαια πως δεν το ξέραμε! Αλλά κάθε φορά που διαβάζουμε τα σχετικά στοιχεία αυτή η απαράδεκτη πραγματικότητα χτυπάει συναγερμό που οφείλουν όλοι να ακούσουν!
Γ.Δ.


Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα ΙΙ
Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν την μεγάλη ανισότητα και τις χαώδεις οικονομικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές δυνατότητες μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.
Ουσιαστικά δείχνουν ότι υπάρχουν δύο χώρες! Αυτή των αστικών κέντρων όπου συγκεντρώνεται όχι μόνο ο μισός και πλέον πληθυσμός, αλλά παράγεται και το μισό και πλέον ΑΕΠ και συγκεντρώνονται όλες σχεδόν οι παραγωγικές δυνατότητες και εκείνη της περιφέρειας όπου, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, υπάρχει έντονη η εικόνα της εγκατάλειψης.
Γ.Δ.


Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα ΙΙΙ
Τα στοιχεία είναι η αμείλικτα: Η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία συμμετέχουν κατά 61,6% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία της χώρας, δηλαδή τον βασικό δείκτη των συνολικών οικονομικών επιδόσεων κάθε περιοχής όταν ο Μ.Ο. των υπολοίπων περιφερειών είναι στο 3,48%!  Η ίδια και χειρότερη εικόνα στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, στην απασχόληση-ανεργία, στο ποσοστό των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχια και κοινωνικό αποκλεισμό κ.λ.π.
Συμπέρασμα: Η Περιφέρεια χάνει το τρένο της ανάπτυξης και η ανισότητα συνεχώς διευρύνεται. Η αναστροφή της εικόνας αυτής αποτελεί εθνική ανάγκη άμεσης προτεραιότητας. Και ο ημερήσιος περιφερειακός τύπος θα πρωτοστατήσει στον αγώνα αυτόν!
Γ.Δ.


Επικροτούμε!
Αποτελούσε και για κάποιους αποτελεί ακόμη, τα λόγια, οι δηλώσεις να έχουν μεγαλύτερη αξία από τα έργα. Την τακτική αυτή θα την ανατρέψει άρδην, ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης. Σε δηλώσεις του στο Άλφα Ράδιο της Καβάλας εκτός των άλλων επισήμανε κάτι ιδιαίτερα σοβαρό και πρωτότυπο για τα πολιτικά δεδομένα της περιοχής μας. Είπε λοιπόν: «Θα ανακοινώνω μόνο έργα ώριμα, με χρονοδιάγραμμα υλοποιήσιμο· μέχρι τώρα είχαμε έργα χωρίς αρχή, μέση και τέλος».
Επικροτούμε διότι πρόκειται για μια ενέργεια σωστή, λογική και κυρίως αληθινή με σεβασμό προς τους πολίτες της περιφέρειας.
-Βήματα σωστά που αλλάζουν το τοπίο του αρνητικού παρελθόντος.
Γ.Δ.


Η σάτιρα δεν είναι χυδαίες βρισιές
Κάποιοι ηθοποιοί κατά καιρούς εμφανίζονται να σατιρίζουν τα πολιτικά, συνήθως, αλλά και άλλα κοινωνικά δρώμενα.
Χρησιμοποιούν την τηλεόραση ή το διαδίκτυο για να εκφράσουν τις σκέψεις τους όπως έχουν δικαίωμα στην δημοκρατική χώρα μας που ζουν και οι ίδιοι. Από το σημείο όμως αυτό, η λανθασμένη χρήση της ελληνικής γλώσσας και η αμετροέπειά τους, τους οδηγεί σε σοβαρές υπερβολές που προσβάλλουν διάφορα άτομα· όπως υπουργούς, δημοσιογράφους και άλλους.
Οι νεαροί φανατικοί μπέρδεψαν τη σάτιρα με τη συκοφαντία και τώρα βρίσκονται σε άσχημη θέση να βρεθούν στο εδώλιο.
Θα θυμάστε το ίδιο συνέβη και με τον Λαζόπουλο μέχρι που τον απέβαλε η κοινωνία στο περιθώριο.
Το συμπέρασμα κι εδώ μας διδάσκει πως ο φανατισμός στην πολιτική δεν οδηγεί στην επιτυχία αλλά σε αίθουσα δικαστηρίου.
Γ.Δ.


Επισκέψεις


Πολιτικών διεργασιών συνέχεια. Έτσι, εκτός από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές επισκέπτονται περιοχές της χώρας και οι πρόεδροι των κομμάτων. Ουδείς εξ’ αυτών μένει αδρανής, τουλάχιστον των μεγάλων.
Έτσι, στις 26 Φεβρουαρίου θα επισκεφθεί την Ξάνθη ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Α.Χαρίτσης. Θα έρθει για επαφές με τοπικά στελέχη και βέβαια διάλογο με την κοινωνία, ενώ θε επισκεφθεί και φορείς της αυτοδιοίκησης και ίσως μιλήσει και σε ανοιχτή εκδήλωση.
Γ.Δ.


Ψευδεπίγραφος προοδευτισμός
Πριν λίγα χρόνια η κρατούσα άποψη ήταν ότι η αριστερά κατείχε τα σκήπτρα του προοδευτισμού και ήταν συνώνυμα «Αριστερός – προοδευτικός». Το αντίθετο, όταν κάποιος χαρακτηρίζονταν συντηρητικός ήταν συνώνυμο με το «Δεξιός». Και φτάσαμε εν έτει 2024 με μια δεξιά κυβέρνηση να είναι πιο προοδευτική από το κατ’ εξοχήν αριστερό κόμμα το ΚΚΕ. Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων έριξε τις μάσκες…Είδαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για μια θεσμική κατάκτηση και αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων στα ομόφυλα ζευγάρια και τον γραμματέα του ΚΚΕ τον κ. Κουτσούμπα να έχει μια προσέγγιση σχεδόν ομοφοβική που προσομοιάζει με τον συντηρητισμό της εκκλησίας αλλά εξ …αριστερών! Αυτός είναι ο προοδευτισμός του ΚΚΕ!
Βρε πως αλλάζουν οι καιροί!!
Μ.Ξ.


Πυρπόλησαν Κλεμμένο φορτηγάκι στο Δροσερό
Ένα μικρό φορτηγό τυλίχθηκε στις φλόγες το πρωί της Πέμπτης στο Δροσερό. Η πυροσβεστική κατέσβησε την φωτιά με το όχημα να έχει καταστραφεί
Σύμφωνα με πληροφορίες μας το μικρό φορτηγό ήταν κλεμμένο γι’ αυτό και το έβαλαν φωτιά. Πρόκειται για την γνωστή τακτική. Κλέβουν οχήματα, τα διαλύουν, παίρνουν εξαρτήματά τους για να τα πουλήσουν και μετά τα βάζουν φωτιά για να χαθούν ίχνη και στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στην σύλληψή τους.
Δεν έχει τέλος η εγκληματικότητα στο Δροσερό.
Μ.Ξ.


Η τιμωρία πρέπει να είναι αυστηρή
Αποδίδεται Δικαιοσύνη; Τιμωρούνται οι υπεύθυνοι όπως τα λάθη τους το απαιτούν; Η κοινή γνώμη της χώρας, συναισθηματικά κρίνοντας λέει ΟΧΙ.
Στο Μάτι το 2018 με την πυρκαγιά και 104 νεκρούς και στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς νέους οι περισσότεροι, το 2023, είναι δύο εμβληματικές περιπτώσεις που δεν ξεχνιούνται.
Προφανώς η τιμωρία των υπευθύνων δεν θα ξαναφέρει τους αγαπημένους ανθρώπους στη ζωή κοντά στους δικούς τους. Όμως απαιτούν μια ηθική δικαίωση τουλάχιστον στη μνήμη τους μέσω μιας αυστηρής ποινής.
Η ανθρώπινη παράλειψη και το ανθρώπινο λάθος δεν μπορούν να θεωρούνται δικαιολογίες, όταν υπάρχουν κραυγαλέες ευθύνες στη διαχείριση των υποχρεώσεων ως εκ της θέσεών των.
Διότι τελικά θα φτάσουμε στο σημείο να φταίνε μόνο τα μηχανήματα κι όχι οι άνθρωποι που τα χειρίζονται.
Η τιμωρία των υπευθύνων αποτελεί υπενθύμιση και στους υπόλοιπους ότι απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα κατά την άσκηση της εργασίας. Ακόμη μεγαλύτερη δε, όταν θύματα θα είναι ανθρώπινες ζωές.
Ως εκ τούτου, η τιμωρία οφείλει και πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηρή.
Γ.Δ.


Μια συζήτηση με Στρατιωτικό
«Το θέμα» μου έλεγε φίλος συνταξιούχος αξιωματικός του Στρατού «είναι να έχουμε λιγότερους αλλά ικανούς αξιωματικούς και περισσότερους αξιόμαχους και σωστά εκπαιδευμένους στρατιώτες».
Η συζήτησή μας είχε αφορμή το πρόσφατο σχόλιο της στήλης με τη νοοτροπία των τελευταίων χρόνων, ν’ αυξάνονται στην Αστυνομία οι θέσεις των Αξιωματικών, ενώ μένουν σταθερές των απλών αστυνομικών που είναι απαραίτητοι σε πόλεις και ύπαιθρο χώρα.
Ο φίλος συνταξιούχος στρατιωτικός μου είπε επίσης ότι ήδη εδώ και λίγα χρόνια, ο ελληνικός στρατός αυξάνει τις μονάδες του των ειδικών αποστολών που αποτελούνται από υψηλής εκπαίδευσης κομάντος.
Μαζί όμως μ’αυτούς, υπάρχουν και άριστοι αξιωματικοί δίπλα τους. Γι’ αυτό, πέρα από τον σύγχρονο εξοπλισμό, το ανθρώπινο δυναμικό, η εκπαίδευσή του, η άξια ηγεσία του, είναι το τρίγωνο της επιτυχίας ενός στρατεύματος.
Βέβαια, ας μην ξεχνάμε μου είπε, πως σε μεγάλο βαθμό τα κάθε μορφής όπλα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα είναι το κομβικό σημείο κάθε αναμέτρησης. Και σήμερα η χώρα μας στους τρεις αυτούς τομείς βρίσκεται στο ιδανικό επίπεδο.
-Συμπέρασμα; Να κοιμόμαστε ήσυχοι και ν’ ασχολούμαστε με τις εργασίες μας.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…