Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η «ψεύτικη Άνοιξη» τρελαίνει τα φυτά

Η «ψεύτικη Άνοιξη» τρελαίνει τα φυτά

0

Πρώιμη ανθοφορία …λιγότερη καρποφορία


Αλλαγές στο βιολογικό κύκλο των εντόμων και των πτηνών


Διανύουμε τον τρίτο μήνα της εποχής του χειμώνα και χειμώνα δεν είδαμε ούτε νιώσαμε με την παραδοσιακή του εκδοχή! Είναι μια διαπίστωση που κραυγάζει κλιματική αλλαγή… που επιφέρει αλλαγές τόσο στην ζωή των ανθρώπων και των ζώων όσο και στον βιολογικό κύκλο των φυτών.

Πρώιμη ανθοφορία …λιγότερη καρποφορία

Ο καλός καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή έχει …ξεγελάσει τα φυτά και τα δένδρα και έχουν αρχίσει να ανθοφορούν από τα μέσα Φλεβάρη και ενώ δεν είναι η περίοδος ανθοφορίας τους.: «Φέτος μέχρι τώρα δεν είχαμε χειμώνα. Τα φυτά δεν έχουν μαζέψει αρκετές ώρες ψύχους που χρειάζονται για να ξεκινήσουν τον κύκλο τους. Δεν είναι καλή διαχείμαση και αυτό θα έχει επιπτώσεις στις δενδρώδεις καλλιέργειες», εξηγεί ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Ξάνθης, γεωπόνος Ανδρέας Καμαριανάκης.

Οι συνέπειες αφορούν την ομαλή διαδικασία της καρποδεσίας και της καρποφορίας εφόσον έχει διαταραχθεί ο κύκλος τους.

Ο θερμότερος χειμώνας τρελαίνει τα φυτά

Είναι γεγονός ότι όπως έδειξαν τα στοιχεία ο φετινός Ιανουάριος είναι ο θερμότερος Ιανουάριος όλων των εποχών! Έχει μάλιστα χαρακτηριστεί ως «ψευδής άνοιξη»

της Ευρώπης προκαλεί, λοιπόν, μια επιπλέον ανατροπή στην ισορροπία των οικοσυστημάτων, ενώ δεν αποκλείεται να επιφέρει μια σειρά από προκλήσεις και συνέπειες στη γεωργία και γενικότερα στη βιοποικιλότητα.

Αρχικά μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξη των φυτών. Τα φυτά συγχρονίζουν τα στάδια ανάπτυξής τους με τις εποχές και για να προσδιορίσουν αν είναι καλοκαίρι ή χειμώνας χρησιμοποιούν είτε τη διάρκεια της ημέρας είτε τη θερμοκρασία ως σημείο αναφοράς. Όταν, λοιπόν, η θερμοκρασία αυξηθεί απότομα, τα φυτά ουσιαστικά δεν ξέρουν πλέον πού βρίσκονται. Αν ο υδράργυρος είναι ασυνήθιστα υψηλός τον χειμώνα, τα φυτά λαμβάνουν το σήμα πώς ήρθε η άνοιξη και αρχίζουν να ανθίζουν νωρίτερα. Όταν το κρύο επιστρέψει, είναι πλέον πολύ πιο ευαίσθητα στο κρύο και τον παγετό.

Αλλαγές στο βιολογικό κύκλο των εντόμων και των πτηνών

Επειδή οι βιολογικοί κύκλοι των εντόμων και των ζώων είναι στενά συνδεδεμένοι με την εναλλαγή των εποχών, οι μη φυσιολογικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μπορεί να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τον βιότοπό τους. Για παράδειγμα, η μετανάστευση ορισμένων πτηνών μπορεί να καθυστερήσει, οδηγώντας σε αυξημένη πίεση στο περιβάλλον που βρίσκονται, ή γονιμοποιητικά έντομα, όπως οι μέλισσες, ενδέχεται να εμφανιστούν πολύ νωρίς, προτού ανθίσουν τα φυτά που χρειάζονται για να επιβιώσουν.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ποια καταστήματα λειτουργούν σήμερα

Κλειστά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ   Φέτος, όπως είναι γνωστίς, αργία θεωρείται …