Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Οι Εβραίοι της Ξάνθης: Από την πρώτη εγκατάσταση μέχρι το Ολοκαύτωμα»

«Οι Εβραίοι της Ξάνθης: Από την πρώτη εγκατάσταση μέχρι το Ολοκαύτωμα»

0

Μια περιήγηση στην Ξάνθη από τις Ιστοριοτοπίες την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου


Με αφορμή τη συμπλήρωση 71 χρόνων από τη σύλληψη και τον εκτοπισμό των Εβραίων της βουλγαροκρατούμενης ζώνης η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Ιστοριοτοπίες θα πραγματοποιήσει μια περιήγηση με θέμα την Εβραϊκή Κοινότητα της Ξάνθης.

Περπατώντας σε διάφορα σημεία της πόλης που συνδέονται με την εβραϊκή παρουσία θα γνωρίσουμε την ιστορία των Εβραίων της Ξάνθης από τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους στην περιοχή μέχρι και τον βίαιο εκτοπισμό τους που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των χρόνων της βουλγαρικής κατοχής. Θα αναφερθούμε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κοινότητας, καθώς και σε ορισμένα βασικά στοιχεία της ζωής των μελών της πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα κατανοήσουμε τις ανατροπές που επέφερε στην καθημερινή τους ζωή η βουλγαρική κατοχή με τις αντισημιτικές πολιτικές που επέβαλε η Βουλγαρία στην περιοχή.

Με τον τρόπο αυτό θα προσεγγίσουμε ένα αγνοημένο κομμάτι της τοπικής ιστορίας και θα κατανοήσουμε τα γεγονότα αυτής της περιόδου, καθώς και τον αντίκτυπο που είχαν στη ζωή των Εβραίων της περιοχής, οι οποίοι ακολούθησαν την μοίρα των υπόλοιπων εβραϊκών πληθυσμών της κατεχόμενης Ευρώπης. Η περιήγηση πλαισιώνεται με αποσπάσματα προφορικών μαρτυριών και λογοτεχνικών κειμένων, καθώς και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, 11:30 π.μ.

Κόστος συμμετοχής: 7 ευρώ

Υπεύθυνος περιήγησης/δηλώσεις συμμετοχής: Δημήτρης Καλογιαννίδης, ιστορικός – διδάκτορας ΔΠΘ (6976266393)

Διοργάνωση: Ιστοριοτοπίες

Οι Ιστοριοτοπίες είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ασχολείται με την έρευνα και την ανάδειξη της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας. Μέσα από την υλοποίηση διαφόρων επιμορφωτικών δράσεων, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και θεματικές περιηγήσεις έχει ως στόχο τη διάχυση της ιστορικής γνώσης στην τοπική κοινωνία και την καλλιέργεια μιας ουσιαστικής και βιωματικής επαφής με το παρελθόν με απώτερο σκοπό την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω σε ζητήματα που αφορούν την τοπική ιστορία και τον τοπικό πολιτισμό.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο καφέ Ερμής θα παρουσιαστούν ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Σήμερα στις 19:30 – Μουσική θα παίξουν ο Αντώνης Μουσαδές και ο Γιάννης Βουλτσίδης Η…