Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξεκινά η κατασκευή τριών νοσοκομείων σε Κομοτηνή, Σπάρτη και Θεσσαλονίκη

Ξεκινά η κατασκευή τριών νοσοκομείων σε Κομοτηνή, Σπάρτη και Θεσσαλονίκη

0

Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης, ειδικότερα πληροφορίες αναφέρουν ότι το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη 2026


Σε ρότα έχουν μπει οι διαδικασίες για την εκκίνηση της κατασκευής των νοσοκομείων σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Σπάρτη, συνολικής αξίας 443 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ) που κατασκευάζει η Άβαξ, για λογαριασμό του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο φημισμένος Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano, που υπέγραψε και το σύμπλεγμα Εθνικής Βιβλιοθήκης και Λυρικής στο Φάληρο, έχει αναλάβει τη δημιουργία τριών νοσοκομείων στη χώρα μας ύστερα από ανάθεση του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”. Μάλιστα, ήδη έχουν τρέξει μελέτες και με βάση την αρχική ιδέα τα τρία νοσοκομεία σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Σπάρτη θα είναι κατασκευασμένα από ξύλο, ένα υλικό, κατάλληλο για σεισμό. Η σχεδιαστική πρόκληση ήταν η κατασκευή κτιρίων με μηδενικές εκπομπές ρύπων, που δεν καταναλώνουν ενέργεια και που σέβονται τη γη που τα φιλοξενεί.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δομή γενικού νοσοκομείου σε Κομοτηνή και Σπάρτη, κι ένα παιδιατρικό στη Θεσσαλονίκη)που θα λειτουργήσουν με ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Ειδικότερα, σε σχέση με την πορεία των έργων, για το νοσοκομείο της Κομοτηνής έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εκσκαφές  και προσεχώς τα έργα προχωρούν σε επόμενη φάση. Οι εκσκαφές ξεκίνησαν και στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη Σπάρτη αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες (σε αυτή τη μονάδα απαιτείται ανακαίνιση και υφιστάμενων εγκαταστάσεων, κατεδάφιση του μισού κτιρίου και να μεταφερθούν οι υπηρεσίες στο υπόλοιπο τμήμα).

Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης, ειδικότερα πληροφορίες αναφέρουν ότι το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη 2026 (έχει μπει ως στόχος ο Νοέμβριος), το Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης τον Ιανουάριο του 2027 και το νοσοκομείο Σπάρτης τον Φεβρουάριο του 2027.

Σε σχέση με τη δαπάνη που έχει προγραμματιστεί, προβλέπεται να δοθούν περίπου 200 εκατ. ευρώ, για τη μονάδα στη Θεσσαλονίκη, στην Κομοτηνή, ο προϋπολογισμός είναι στα 135 εκατ. και στην Σπάρτη περίπου 100 – 105 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…