Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ O Λευτέρης Καρχιμάκης επισκέφθηκε την Κομοτηνή

O Λευτέρης Καρχιμάκης επισκέφθηκε την Κομοτηνή

0

Ο νεότερος υποψήφιος ευρωβουλευτής στην Ελλάδα, δοκιμάζεται στην κάλπη με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ


Με αφορμή την επίσκεψή του στην Κομοτηνή και την ομιλία του σε εκδήλωση της ΠΑΣΠ την Παρασκευή 12 Απριλίου, ο Λευτέρης Καρχιμάκης-υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη για την προβληματικότητα της πρακτικής των ευρωεκλογών και δη των ευρωβουλευτών, καθώς και για τις ελπίδες του για την απόδοση του κόμματος στις ευρωεκλογές. Άλλωστε, δεν αποτελεί προσωπικότητα απόμακρη από το χώρο της πολιτικής, καθώς αποτελεί λέκτορας Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Leiden της Ολλανδίας.

Άρχισε τονίζοντας το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν ασχολούμαστε αρκετά με τις ευρωεκλογές: «Είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, διότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των νόμων (50%-80%) που έρχονται στο Ελληνικό κοινοβούλιο έχουν ήδη ψηφιστεί στην Ευρώπη και είμαστε υποχρεωμένοι να τους εντάξουμε στο Ελληνικό δίκαιο. Αν δεν το κάνουμε, όποιος πάει στο δικαστήριο μπορεί να επικαλεστεί τον Ευρωπαϊκό νόμο και να δικαιωθεί». Τόνισε πως όταν τόσο μεγάλο ποσοστό της λαϊκής μας κυριαρχίας ασκείται στην Ευρώπη, υπάρχει πρόβλημα όταν οι Έλληνες δεν γνωρίζουν τι ψηφίζεται και τι αποφασίζεται εκεί.

Τις πταίει;

Ο ομιλητής αποδίδει την ευθύνη κυρίως στους ίδιους τους ευρωβουλευτές: «Ένας από τους λόγους που με ώθησαν να πάρω την απόφαση να είμαι υποψήφιος ήταν πως σαν νέος άνθρωπος ήμουν εξαιρετικά οργισμένος με το μοντέλο ευρωβουλευτή που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα». Ανέλυσε ότι το μοντέλο αυτό έχει το χαρακτηριστικό ότι οι ευρωβουλευτές έρχονται στην Ελλάδα και ειδικά στις αποκεντρωμένες περιοχές μόνο την προεκλογική περίοδο όπου χρειάζονται ψήφους και μετά είναι απόντες για τα επόμενα 5 χρόνια.

«Ο μισθός του ευρωβουλευτή, που είναι όντως μεγάλος, δεν είναι για να κάνει dolce vita στις Βρυξέλλες. Είναι για να επιστρέφει κάθε εβδομάδα. Αν οι υποχρεώσεις του στο Στρασβούργο δεν του το επιτρέπουν, κάθε δύο εβδομάδες», ανέλυσε και προσέθεσε ότι θα πρέπει να επισκέπτεται διαφορετικές περιοχές και να αναλύεται το τι χρειάζονται οι κάτοικοι της περιοχής, το τι συζητείται στην ευρωβουλή και το τι θα συζητηθεί. «Η δημοκρατία δεν είναι ούτε τα παλαμάκια στους πολιτικούς ούτε το να ‘ρθω και να σας τα πω. Δημοκρατία είναι το να ακούς, το να μαθαίνεις και να εφαρμόζεις, να πηγαίνεις να ζητάς και να διεκδικείς τα θέλω και τις ανάγκες των ανθρώπων».

Αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ

Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις και τις προοπτικές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις ευρωεκλογές, δήλωσε ότι είναι αναγκαιότητα η ορθή ανάλυση των στατιστικών στοιχείων. Όπως ανέλυσε, δεύτερο «κόμμα» στις δημοσκοπήσεις είναι οι αναποφάσιστοι με 16,7%. «Και αν το προσθέσουμε σε αυτό το γεγονός ότι το 43% του εκλογικού σώματος δηλώνει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένας προνομιακός χώρος για το κόμμα. Γιατί θεωρώ ότι όντως οι άνθρωποι αυτοί θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και το βράδυ των εκλογών δεν θα είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, θα είμαστε η κυβερνητική εναλλακτική για τον τόπο», υποστήριξε. Το βάσισε στο γεγονός ότι σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα που εκφράζουν οργή απέναντι στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ εκφράζει ελπίδα και προτάσεις.

Στην εκδήλωση της ΠΑΣΠ παρέστησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, ο πρώην υπουργός Γιώργος Πεταλωτής, ο πρώην περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο πολιτευτής Γιώργος Μανανάς, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ροδόπης Γιάννης Αμαραντίδης, ενώ την παρακολούθησαν πλήθος νέων αλλά και μεγαλύτεροι, ενόψει των ευρωεκλογών.

ΠΗΓΗ: xronos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…