Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Καταδίκη της Ελλάδας από την Ευρωβουλή: Ανησυχίες για Δημοκρατία και Κράτος Δικαίου

Καταδίκη της Ελλάδας από την Ευρωβουλή: Ανησυχίες για Δημοκρατία και Κράτος Δικαίου

0

Τι αναφέρει η Ευρωβουλή για Καραϊβάζ, αστυνομική βία και Predator


Τι υποστήριξαν κυβερνητικές πηγές, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκρουσε το καμπανάκι για «ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου» και κάλεσε την Επιτροπή να αναλάβει δράση. Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωβουλής.

Η ανακοίνωση της Ευρωβουλής:

Όσον αφορά στον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, οι Ευρωβουλευτές διαμαρτύρονται για την έλλειψη προόδου στην έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021.

Καταγγέλλουν ότι οι δημοσιογράφοι δέχονται σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (και από υψηλόβαθμους πολιτικούς), παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό και καταχρηστικές αγωγές – συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού.

Το Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία του ΕΣΡ, τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης στα χέρια ολιγαρχών και τη κατανομή των κρατικών επιχορηγήσεων.

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει επίσης σε ανακοίνωσή του την εργαλειοποίηση των «απειλών εθνικής ασφάλειας» για την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων των ευρωβουλευτών. Σε απάντηση στο λεγόμενο «Predatorgate», οι ευρωβουλευτές απαιτούν να ενισχυθούν οι δημοκρατικές εγγυήσεις και ζητούν αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol.

Ζητούν επιπλέον να ανατραπεί η νομοθεσία που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού.

Επίσης, στο ψήφισμα εκφράζονται ανησυχίες για τη μεταφορά της έρευνας σε διαφορετικό εισαγγελέα και την πολιτική πίεση, τον εκφοβισμό και την παρενόχληση από αξιωματούχους που ελέγχουν την κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων, το Κοινοβούλιο επισημαίνει και την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και την ανεπαρκή ποιότητα των ερευνών και των δικαστικών αποφάσεων, τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στην αστυνομία.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές τονίζουν πως υπάρχει ανησυχία και για την μεταχείριση των μεταναστών και τις απωθήσεις, καθώς και τις επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως τις εκστρατείες συκοφάντησης, τις δικαστικές παρενοχλήσεις κατά των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι ευρωβουλευτές υποψιάζονται τέλος, έλλειψη πολιτικής αμεροληψίας στην κοινοβουλευτική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη και ανησυχούν για την άρνηση της φιλοκυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, όπως ζήτησε η Εισαγγελία της ΕΕ.

Κυβερνητικές πηγές: Κατάπτυστο το ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Για πολιτικά υποκινούμενη ομάδα ευρωβουλευτών που συκοφαντεί συστηματικά και με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές.

Ειδικότερα, στις πηγές γίνεται αναφορά σε γνωστούς κύκλους της κεντροαριστεράς και της αριστεράς στην Ευρώπη που όπως αναφέρεται, επανέφεραν στη δημόσια συζήτηση τους υποτιθέμενους κινδύνους για τις συνθήκες του Κράτους Δικαίου που επικρατούν στη χώρα μας.

Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν πως για 7η φορά η γνωστή σε όλους εμμονική και πολιτικά υποκινούμενη ομάδα ευρωβουλευτών έφερε και πάλι προς ψήφιση στο ΕΚ ένα κατάπτυστο ψήφισμα για το κράτος δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα.

ΠΑΣΟΚ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύει προσωπικά τις ευθύνες του πρωθυπουργού

«Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τα επιτεύγματα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην υποβάθμιση του κράτους δικαίου στη χώρα μας», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύει μεταξύ άλλων τις ευθύνες της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των υποκλοπών, καταδικάζει τις προσπάθειες συγκάλυψης και τις επιθέσεις από Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας προς τις Ανεξάρτητες Αρχές που επιτελούν το ελεγκτικό τους έργο».

Προσθέτει ότι στο ψήφισμα επισημαίνεται ακόμα η συγκάλυψη, που όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «επιχείρησε η κυβερνητική πλειοψηφία για την τραγωδία των Τεμπών απορρίπτοντας το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη βάση του πορίσματος του Ευρωπαίου Εισαγγελέα όπως είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής».

«Πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός επαναλάμβανε ότι η Ελλάδα «ανήκει στη Δύση». Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο την απόσταση μεταξύ διακηρύξεων και κυβερνητικής πρακτικής.

Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μια ισχυρή δημοκρατία. Είναι καθήκον όλων μας να αντιδράσουμε στις συστηματικές επιθέσεις στο κράτος δικαίου, που εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Νέα Αριστερά για ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου: «Η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί στους Έλληνες»

«Σε μια ιστορική απόφαση το Ευρωκοινοβούλιο σήμερα με ευρεία πλειοψηφία καταδίκασε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Νέα Αριστερά, η οποία χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και δηλώνει ότι «θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανατροπή της αυταρχικής κυβέρνησης της Δεξιάς και την επανεκκίνηση της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας».

Αναφέρει ειδικότερα ότι «οι υποκλοπές, η δολοφονία Καραϊβάζ, οι εκδικητικές αγωγές εναντίον ανεξάρτητων δημοσιογράφων, το έγκλημα της Πύλου μετατρέπουν τη χώρα μας σε σύμβολο του σύγχρονου πολιτικού αυταρχισμού».

Προσθέτει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να απολογηθεί στους Έλληνες πολίτες. Για τον διεθνή διασυρμό. Για το γεγονός ότι την κυβέρνηση του στην Ευρωβουλή στήριξε η Άκρα Δεξιά. Για την παραβίαση του κράτους δίκαιου. Για την καθημερινή υπονόμευση της Δημοκρατίας μας».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…