Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ευρωκοινοβούλιο: Οι παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών για το κράτος δικαίου στη χώρα

Ευρωκοινοβούλιο: Οι παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών για το κράτος δικαίου στη χώρα

0

Ελληνες ευρωβουλευτές τοποθετήθηκαν στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση για την κατάσταση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα


Ελληνες ευρωβουλευτές τοποθετήθηκαν στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση για την κατάσταση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, σε μια συζήτηση με τους εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής.

Στην προαναγγελία για τη συζήτηση στο Στρασβούργο, αναφερόταν πως ευρωβουλευτές «έχουν εκφράσει επανειλημμένα ανησυχίες σχετικά με τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα, για παράδειγμα σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού και τις καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις στις σχετικές έρευνες, καθώς και για την ελευθερία των ΜΜΕ και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ιδίως λόγω της έλλειψης προόδου στις έρευνες για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021».

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντινιτέ Ρέιντερς είπε από την πλευρά του πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει βήματα αλλά καλείται να εφαρμόσει όλα όσα έχει ζητήσει η Κομισιόν. Η εισηγήτρια του πορίσματος της Επιτροπής PEGA Σόφι Ιντ Φελτ μίλησε για επιδείνωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Κακόβουλη η συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Σε «σκόπιμη επαναφορά της συζήτησης για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα», αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ. Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, με παρέμβαση της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, εκφράζοντας «για πολλοστή φορά την αντίθεσή της στις πολιτικές των fake news που επιχειρούν να διασύρουν τη χώρα και προσβάλουν τον ελληνικό λαό».

«Πόσες φορές ακόμα στην Ολομέλεια, οι ίδιες πολιτικές ομάδες με τους ίδιους συναδέλφους θα επαναφέρουν κακόβουλα συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;» σχολίασε προσθέτοντας ότι «η αναφορά είναι για τις ίδιες ακριβώς υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης και για τις ίδιες ακριβώς αναπόδεικτες καταγγελίες που έχουμε επανειλημμένα συζητήσει διεξοδικά». «Εχουμε καταλήξει σε ψηφίσματα, ενώ ακολούθησαν συστάσεις της Επιτροπής PEGA και πορίσματα», σημείωσε.

Ως προς τη δολοφονία του δημοσιογράφου Καραϊβάζ, είπε ότι έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται ήδη δύο άτομα.

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Κάποιοι επιμένουν εμμονικά να δυσφημίζουν την Ελλάδα για πολιτικό όφελος

«Είναι η έκτη φορά που συζητάμε το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα εδώ στην Ολομέλεια, όταν έχει απαντηθεί διεξοδικά σε όλα τα θέματα, έχουν δοθεί απαντήσεις από εμάς, από την ελληνική κυβέρνηση ενώπιον της Κομισιόν, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ελλάδας σε αυτήν την αίθουσα και όταν δεν έχει προκύψει και κανένα καινούργιο στοιχείο», υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκπρόσωπος Τύπου της ευρωομάδας της ΝΔ, Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου.

«Υπάρχουν, λοιπόν, στιγμές που πρέπει να λες τα πράγματα με το όνομά τους: Στις πέντε πρώτες φορές, που συζητήσαμε αυτό το θέμα, ο λόγος ήταν ότι στην Ελλάδα είχαμε εκλογές. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικράτησε σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και παρά τα προβλήματα των πολιτών, η ΝΔ διατηρεί ένα προβάδισμα 20 ποσοστιαίων μονάδων στις δημοσκοπήσεις. Οπότε ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και στη σημερινή έκτη συζήτηση: Τον Ιούνιο, έχουμε ευρωεκλογές, αυτό είναι το θέμα και κάποιοι σ΄αυτήν την αίθουσα επιμένουν εμμονικά να δυσφημίζουν την Ελλάδα για πολιτικό όφελος. Εχουν κομματική ή προσωπική ατζέντα και τους ενοχλεί προφανώς το ηγετικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ελλάδα και Ευρώπη».

«Μπλε κάρτα» από Σοφί Ιν’τ Βέλτ σε Α-Μ Ασημακοπούλου

Η ευρωβουλευτής της πολιτικής ομάδας Renew και εισηγήτρια του πορίσματος της Επιτροπής PEGA, Σοφί Ιν’ τ Βελτ, έκανε χρήση του δικαιώματος της «Μπλε κάρτας», που προβλέπεται από τον κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου, ζήτησε το λόγο και απευθυνόμενη στην κ. Ασημακοπούλου είπε ότι οι κατηγορίες προς την Ελλάδα πάντοτε απορρίπτονται με την επίκληση προεκλογικών (πολιτικών) κινήτρων και αναρωτήθηκε: «Δεν πιστεύετε ότι κάποιοι πολιτικοί το κάνουν αυτό διότι πιστεύουν και υποστηρίζουν κάποιες ιδέες; Θα μπορούσατε να το διανοηθείτε αυτό;»

Απαντώντας, η κ. Ασημακοπούλου έκανε λόγο για «προσβλητικό ύφος της τελευταίας παρατήρησης» και συνέχισε: «Ναι μπορώ να το φανταστώ επειδή βλέπω μία τέτοια πολιτικό κάθε ημέρα στον καθρέπτη όταν ξυπνώ. Με ενδιαφέρει η αλήθεια, με ενδιαφέρουν οι ευρωπαϊκές αξίες, με ενδιαφέρει η χώρα μου και η φήμη της. Και μπορώ να το διανοηθώ διότι το βλέπω και εδώ στην αίθουσα, ότι υπάρχει (εδώ) μία μειοψηφία, άνθρωποι με τα δικά τους θεματολόγια, που μιλούν για τη χώρα μου σαν να μην πρόκειται περί δημοκρατίας, σαν να πρόκειται περί απολυταρχικού καθεστώτος και αυτό δεν είναι αλήθεια. Κάθε φορά εδώ στην αίθουσα έχουμε απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις… για τη δολοφονία του Καραϊβάζ που διερευνάται, έχουν γίνει συλλήψεις… ».

Σε αυτό το σημείο, η πρόεδρος διέκοψε τον διάλογο και ακολούθησαν παρεμβάσεις άλλων ομιλητών.

Κ. Αρβανίτης: «Τα προβλήματα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα έχουν το όνομα Κ. Μητσοτάκης»

«Το έγκλημα των Τεμπών, η ανεξιχνίαστη δολοφονία του Καραϊβάζ, το Predator και η ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα» είναι τα κορυφαία προβληματικά ζητήματα για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Αρβανίτη.

Ο Κώστας Αρβανίτης τόνισε ότι πριν τις εκλογές είχαμε τη σύλληψη δυο ανθρώπων για τη δολοφονία Καραϊβάζ, όμως «σχεδόν τρία χρόνια μετά τη δολοφονία δεν έχουμε μάθει τίποτε παραπάνω».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Αρβανίτη, σχετικά με την υπόθεση Predator, «άσκησε ευθεία κριτική στον πρωθυπουργό και το στενό του περιβάλλον» κάνοντας λόγο για εργαλειοποίηση της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Παράλληλα, έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για την 107η θέση της χώρας στο πεδίο της ανεξαρτησίας του τύπου, προσθέτοντας ότι «ευνοούνται σκανδαλωδώς οικονομικά τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ».

Ν. Παπανδρέου: «Η Ευρώπη ανησυχεί για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Πρέπει να διαλευκανθούν αυτά τα ζητήματα άμεσα»

«Υπάρχει ανησυχία στην Ευρώπη για τις ευρωπαϊκές αξίες και για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα», τόνισε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου σχολίασε ότι «κάποιοι λένε ότι οι Ελληνες πολίτες συγχώρεσαν την κυβέρνηση, επειδή στις τελευταίες εκλογές την ξαναέφεραν στην εξουσία. Κάνουν λάθος. Η νίκη στις εκλογές δεν απαλλάσσει καμιά κυβέρνηση από τέτοιες αμαρτίες. Και οι ΈΕληνες πολίτες δεν ξεχνούν.»

«Δεν καταλάβαμε ποτέ», τόνισε ο ευρωβουλευτής «τον λόγο που παρακολουθούσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τότε ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη μαζί με πολλούς ακόμη».

Στα τέλη του Σεπτέμβρη είπε, «έγινε μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη ενέργεια», αναφερόμενος «στην εσπευσμένη αντικατάσταση μελών των ανεξαρτήτων αρχών, μια μέρα πριν ανακοινώσουν τα πρόστιμα στην ΕΥΠ. Και όλα αυτά με την συνεργασία της ακρας δεξιάς».

Μίλησε επίσης για το πόρισμα του ΣΔΟΕ που δημοσιεύτηκε χτες για τις επιχορηγήσεις ΜΜΕ. «Το πόρισμα λέει ότι διαπράχτηκαν κακουργήματα. Η απάντηση; Κατατίθενται SLAPPS εις βάρος δημοσιογράφων.»

Στ. Κούλογλου: «Δυστυχώς στην Ελλάδα το κράτος δικαίου απομειώνεται»

Την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Στέλιος Κούλογλου.

«Δυστυχώς το κράτος δικαίου μειώνεται στην Ελλάδα και τείνει να γίνει κράτος μπανανίας και οι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή παίρνουν τώρα την εκδίκησή τους», είπε στην παρέμβασή του στο πλαίσιο της συζήτησης με τον Επίτροπο Ρέιντερς και τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου «για την κατάσταση του κράτους δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα».

Ο κ. Κούλογλου ανέφερε ότι ο κ. Δημητριάδης ο οποίος, κατά τον ευρωβουλευτή ήταν «το επίκεντρο του σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών «προσάγει στη δικαιοσύνη ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης τα οποία δημοσίευσαν στοιχεία για το εν λόγω σκάνδαλο». Τελευταίο θύμα, πρόσθεσε ο ίδιος, είναι η ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική ηλεκτρονική εφημερίδα TVXS.gr από την οποία ο κ. Δημητριάδης ζητάει μισό εκατομμύριο ευρώ για έντεκα άρθρα που αναφέρονταν στο σκάνδαλο. «Είναι μια τυπική περίπτωση αγωγών slapp», είπε κλείνοντας την παρέμβασή του.

Κώστας Παπαδάκης: Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ

Στη συζήτηση παρενέβη και η ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Παπαδάκης έκανε λόγο για «τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και του πρωθυπουργού για τις παρακολουθήσεις κομμάτων, όπως του ΚΚΕ, πολιτικών, δημοσιογράφων, των πάντων, με τη συστηματική χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών».

«Στα δε Μέσα Ενημέρωσης το γεγονός ότι στην Ελλάδα και παντού την ιδιοκτησία τους κατέχουν επιχειρηματικοί όμιλοι, έχει ως συνέπεια την προληπτική λογοκρισία, όπως η αποσιώπηση της γενοκτονίας των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και το “σερβίρισμα” των Ισραηλινών fake news», υποστήριξε ο κ. Παπαδάκης.

Εκανε λόγο για «ανισότιμη προβολή του ΚΚΕ» και «συντριβή εργασιακών δικαιωμάτων» υποστηρίζοντας πως δημοσιογράφοι «γίνονται στόχοι πιέσεων επιχειρηματικών συμφερόντων κι εκβιασμών. Οπως πως έχει αποδειχτεί κάποιοι από αυτούς πληρώνουν ακόμα και με την ίδια τους τη ζωή, όπως ο Γιώργος Καραϊβάζ».

Ο ίδιος ζήτησε να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις πολιτικά και ποινικά. «Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων και την ενημέρωση του λαού ως κοινωνικό αγαθό κι όχι ως εμπόρευμα, που είναι ασυμβίβαστη με την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα Μέσα Ενημέρωσης», κατέληξε ο Κ. Παπαδάκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Euronews

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…