Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας: «Οι γριές που μαζεύουν τις τσουκνίδες» του Κωνσταντίνου Ντέλλα

ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας: «Οι γριές που μαζεύουν τις τσουκνίδες» του Κωνσταντίνου Ντέλλα

0

Αφετηρία, η περιοχή της Θεσσαλίας, όπου οι γυναίκες ανέπτυξαν ένα μυστικό κώδικα, μια λανθάνουσα εξουσία, που στηριζόταν στη χρήση της μαγείας και της τεχνογνωσίας των βοτάνων, στην ικανότητα του «ξεματιάσματος» και άλλων δεξιοτήτων, μέσα από τη χρήση καθημερινών απλών υλικών


Την Τρίτη 13, Τετάρτη 14 και Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στις 21:00 το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας παρουσιάζει την παράσταση του Κωνσταντίνου Ντέλλα «Οι γριές που μαζεύουν τις τσουκνίδες – μυστικές ιστορίες των γυναικών της Θεσσαλίας».

Τρεις θηλυκές μορφές προσεγγίζονται σκηνικά από τρία αρσενικά νεαρά σώματα και μιλάνε για τις ζωές τους, γι’ αυτά που έμαθαν από τις παλιές, γι’ αυτά που έπαθαν ως γυναίκες και γι’ αυτά που παραδίδουν στις επόμενες. Με εκφραστικά εργαλεία τις πρώτες ύλες της τελετουργικής διαδικασίας, δηλαδή τη μάσκα και τον συντονισμό του λόγου και του σώματος, συνδιαλέγονται μεταξύ του οικείου και του αρχετυπικού, της ακίνδυνης «γιαγιάς» και της επικίνδυνης θεραπεύτριας.

Αφετηρία, η περιοχή της Θεσσαλίας, όπου οι γυναίκες ανέπτυξαν ένα μυστικό κώδικα, μια λανθάνουσα εξουσία, που στηριζόταν στη χρήση της μαγείας και της τεχνογνωσίας των βοτάνων, στην ικανότητα του «ξεματιάσματος» και άλλων δεξιοτήτων, μέσα από τη χρήση καθημερινών απλών υλικών. Αυτές οι «Γυναίκες της Γης» έμεναν αόρατες για χρόνια -ακόμα και για τους ερευνητές, αφού δεν θεωρούσαν άξιο καταγραφής τον λόγο μιας γυναίκας για την ιστορία ενός τόπου. Το κοινό καλείται να συμμετάσχει στην έρευνα και, εφόσον το επιθυμεί, να συμβάλλει στη συνέχιση της καταγραφής της προφορικής ιστορίας που έχει ήδη ξεκινήσει από την αρχή των παραστάσεων.

Συντελεστές:

Έρευνα, δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ντέλλας

Ηχητικό περιβάλλον, πρωτότυπη μουσικη: Αλέξανδρος Κτιστάκης

Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα Κατασκευή μάσκας: Μάρθα Φωκά Κοστούμια: Κωνσταντίνα Μαρδίκη Βοηθός σκηνοθέτη: Μαντώ Κατσούγκρη Φωτογραφίες promo: Παναγιώτης Λαμπής Οργάνωση παραγωγής: Θέκλα Γαΐτη

Παραγωγή: Θεσσαλικό Θέατρο, Experimenta Art Company ΑΜΚΕ

Ερμηνεύουν: Μιχάλης Αναγνώστου, Μανούσος Γεωργόπουλος, Πλάτωνας Γιώργος Περλέρος

Έναρξη παράστασης: 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 14 € Γενική Είσοδος, 12 € Φοιτητικό-Ανέργων-ΑΜΕΑ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο καφέ Ερμής θα παρουσιαστούν ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Σήμερα στις 19:30 – Μουσική θα παίξουν ο Αντώνης Μουσαδές και ο Γιάννης Βουλτσίδης Η…