Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αλλάζει «ρότα» το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Ξάνθης

Αλλάζει «ρότα» το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Ξάνθης

2

Νέος χώρος παρέμβασης ορίστηκε το Άλσος Ευμοίρου, η 28ης Οκτωβρίου, η πλατεία Ελευθερίας και η πλατεία Διοικητηρίου


 Ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο Ξάνθης στην πρώτη συνεδρίαση λογοδοσία – Μετά από ενστάσεις και παρατηρήσεις της Διαχειριστικής Επιτροπής


Δομικές αλλαγές στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστική Ανάπτυξης προανήγγειλε η νέα δημοτική αρχή κατά τη διάρκεια της 1η συνεδρίασης Λογοδοσίας που έχει θεσπιστεί. ΄Ήταν το μοναδικό θέμα της συνεδρίασης που έφερε με την μορφή ερωτήματος η δημοτική παράταξη «Μπροστά». Ειδικότερα το ερώτημα αφορούσε την πορεία και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του ΣΒΑΑ με αφορμή και την πρώτη αξιολόγηση της Διαχειριστική Επιτροπής.

Αλλάζει χώρο παρέμβασης στο Σχέδιο ΒΑΑ του δήμου Ξάνθης

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Στράτος Κοντός οι αλλαγές του χώρου παρέμβασης στο ΒΑΑ προκύπτουν από την αναγκαιότητα να μην τεθεί η ωρίμαση των έργων στο προαπαιτούμενο 60% εκτός χρονοδιαγράμματος και δεν καταστεί δυνατή η απορρόφηση των χρημάτων. Όπως εξήγησε η πρώτη αξιολόγηση της Διαχειριστικής Επιτροπής είχε αυτές τις Παρατηρήσεις που έθεσαν εν αμφιβόλω την δυνατότητα  υλοποίησης του Σχεδίου με την μορφή που παραδόθηκε από την προηγουμένη Δημοτική αρχή. Ειδικότερα οι Παρατηρήσεις αφορούν την πτέρυγα της Καπναποθήκης «Π» και τον διώροφο Βρεφονηπιακό Σταθμό. Τα δύο έργα μαζί, είναι της τάξης των 10 εκ. ευρώ ενώ όλο το ΣΒΑΑ είναι 15.100.000 ευρώ. Ο προβληματισμός έγκειται στο ότι οι μελέτες δεν έχουν ωριμότητα  και υπάρχουν και ιδιαίτερα προβλήματα στην περίπτωση του «Π» που θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος λόγω της ιστορικότητάς του: «Βρισκόμαστε στο σημείο να επανασχεδιάζουμε το ΒΑΑ. Για να ενταχθούμε θα πρέπει οι μελέτες να είναι στο  60% του συνολικού προγράμματος. Το πρόγραμμα δεν είναι ανεξάντλητο, ούτε από χρήματα ούτε χρόνο. Έχουμε πολλή δουλειά… Θα θέλαμε να έχουμε μεγαλύτερη ωριμότητα. Είμασταν μοναδικοί χωρίς ωριμότητα στην περιφέρεια. Θα προσπαθήσουμε να τρέξουμε για να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα», τόνισε ο δήμαρχος Ξάνθης.

Παράλληλα ανακοίνωσε ως νέα περιοχή παρέμβασης το: Άλσος Ευμοίρου – την 28ης Οκτωβρίου και πλατεία Ελευθερίας έως και πλατεία Διοικητηρίου. Ο κ. Κοντός ανέφερε ότι υπάρχουν μελέτες για το Άλσος Ευμοίρου και δύο προγραμματικές για την  πλατεία Ελευθερίας και πλατεία Διοικητηρίου.



Δήμαρχος Ξάνθης: «Δεν μπορούμε να αναλάβουμε το ρίσκο εφόσον τίθεται εν αμφιβόλω από την Διαχειριστική αρχή»

Κατά την διάρκεια των ερωτήσεων ο κ. Φανουράκης ζήτησε διευκρινίσεις ως προς τις ενστάσεις που ανέφερε η Διαχειριστική Επιτροπή και ο κ. Κοντός ανέφερε ότι αυτές αφορούν το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης: «Τίθεται εν αμφιβόλω από την Διαχειριστική Επιτροπή αν θα προλάβει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2029  το «Π» καθώς και ο παιδικός σταθμός έχει παράδοση της μελέτης τον Οκτώβριο του 2024. Δεν μπορούμε να φτάσουμε το 60% , θα έβγαζε έξω όλο το Σχέδιο. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε το ρίσκο εφόσον τίθεται εν αμφιβόλω», διευκρίνισε ο δήμαρχος Ξάνθης.

Στην συνέχεια ο κ. Φανουράκης ρώτησε τον δήμαρχο αν έχει αναθέσει στον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Μπροστά» Σταύρο Αμοιρά τον Σχεδιασμό του ΒΑΑ και εκείνος απάντησε «Όχι» προσθέτοντας ότι: «δεν με απαγορεύει κανείς να συνεργάζομαι με κάποιον δημοτικό σύμβουλο»

Ο κ. Λύρατζης ρώτησε ποιο είναι το κόστος των μελετών για τα έργα αυτά («Π» και παιδικός σταθμός) και ο κ. Κοντός πως για το «Π» η μία μελέτη δεν κόστισε στο δήμο καθώς είναι του ΙΘΙΠ και πως έχει δοθεί μελέτη στατικής αποκατάστασης. «Κρατάμε την μελέτη για να  ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα όπως και ο σταθμός», συμπλήρωσε.

M. Τσέπελης: «Δεν ήρθαμε  με καμιά διάθεση αντιπαράθεσης»

Στις τοποθετήσεις ο πρώην δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης αναφέρθηκε διεξοδικά στο σχεδιασμό του ΒΑΑ: «Το ΒΑΑ μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο.

Δεν μπορεί ο δήμος να κάνει αποσπασματικές προτάσεις, πρέπει να είναι ένας ενιαίος χώρος η περιοχή παρέμβασης. Την προηγουμένη φορά δεν χρηματοδοτήθηκε αυτό το εγχείρημα, είχε απορριφθεί. Είχαμε προτείνει στην πλατεία Διοικητηρίου την κατασκευή υπαίθριου αμφιθεάτρου τιμώντας τον Μίκη Θεοδωράκη.  Θέλαμε να δώσουμε χρήση ταυτότητας. Μετά την πλατεία Ελευθερίας, υπόγεια καλωδίωση και άλλες παρεμβάσεις.

Είχαμε πρόταση και για την  Δημοτική αγορά, αλλά είχαμε πολλές δυσκολίες γιατί χρειαζόταν αρχιτεκτονική μελέτη. Είχαμε προτείνει ενεργειακή αναβάθμιση του Αμφιθεάτρου 500.000 ευρώ γιατί μπορεί το ΒΑΑ να χρηματοδοτήσει και μελέτες. Πεζοδρόμιο ήπιας κυκλοφορίας 12 Αποστόλων και στο  3ου δημοτικό σχολείο. Είχαμε βρει 3 οικόπεδα για να κάνουμε υπαίθρια πάρκινγκ,  ήταν να προχωρήσουμε τη σύμβαση». Καταλήγοντας στην δευτερολογία του  ο κ. Τσέπελης χαρακτήρισε θετική την πρόταση της δημοτικής αρχής σημείωσε δε ότι: «Υπάρχουν και άλλες μελέτες που είναι σε εξέλιξη.  Μπορεί να υπάρχουν ‘ουρές’ του προγράμματος κι αν είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμα να ενταχθούν. Εμείς βάλαμε κάποιες προτεραιότητες, εμείς διοικήσαμε και ξέρουμε τη δυσλειτουργία που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε δίπλα σας σε ότι αλλαγές χρειαστεί να γίνουν. Δεν ήρθαμε  με καμιά διάθεση αντιπαράθεσης».

Σ. Μελισσόπουλος: «Αναπροσαρμόζουμε τη στάση μας επειδή δεν μας φτάνει ο χρόνος»

Ο κ. Μελισσόπουλος τόνισε την σπουδαιότητα του προγράμματος και την αναγκαιότητα να μην χάσει την ευκαιρία για μια ακόμη φορά ο δήμος μας: «Δεν εντάχθηκε την πρώτη φορά γιατί ήμασταν χωρίς ωριμότητες. Όταν τα έργα δεν μπορούν να απορροφήσουν πόρους πρέπει να θέσουμε νέα περιοχή στόχευσης. Αναγκαστικά αναπροσαρμόζουμε τη στάση μας επειδή δεν μας φτάνει ο χρόνος. Μια νέα πρόταση, η οποία μακάρι να μην συναντήσει προβλήματα και να είμαστε μέσα στις προθεσμίες. Αυτό το εργαλείο μπορεί να είναι το πιο σημαντικό και με περισσότερα χρήματα γιατί αφορούν σε προγράμματα της περιφέρειας και ΕΣΠΑ. Ο δήμος Ξάνθης υστερεί σημαντικά. Ελπίζοντας ότι όσα έργα δεν θα συμπεριληφθούν στην νέα πρόταση θα είναι πάντα επίκαιρα ότι δεν είναι ώριμο ας το ωριμάσουμε και ας το καταθέσουμε σε ένα άλλο πρόγραμμα. Παίζουμε με τον χρόνο δεν είμασταν έτοιμοι».

Φανουράκης: «Το πιο σωστό είναι να μην έρχονται οι λαγοί…»

Και μπορεί ο κ. Τσέπελης να τόνισε πως: «Δεν ήρθαμε  με καμιά διάθεση αντιπαράθεσης», ωστόσο ο κ. Φανουράκης έριξε το γάντι προς τον κ. Μελισσόπουλο εξαιτίας της συμμετοχής του κ. Αμοιρά: «Τώρα θα πω τις δικές μου αλήθειες. Δηλώνω την ικανοποίησή μου που η παράταξη  «Μπροστά» ασχολήθηκε με το Σχέδιο όταν όμως το σχεδιάζαμε εμείς σφύριζε αδιάφορα». Απευθυνόμενος προς τον κ. Μελισσόπουλο έκανε λόγο για «φαιδρότητες» και καλοστημένες παραστάσεις λέγοντας επίσης ότι λειτούργησε σαν  …λαγός φέροντας το θέμα στην λογοδοσία για να δώσει την πάσα στον δήμαρχο να αναγγείλει τις αλλαγές: « Αποτελεί μέλος του συνδυασμού σας ο κ. Αμοιράς. Θα μπορούσε να σας ενημερώσει. Ή έχετε ενημερωθεί και θέλατε να δώστε την πάσα στην νέα δημοτική αρχή. Κύριε δήμαρχε δεν πιστεύω ότι έχει μεθοδευτεί κάτι τέτοιο. Το πιο σωστό είναι να μην έρχονται οι λαγοί…να φέρετε ένα θέμα στο δημοτικό συμβούλιο να το συζητήσετε και να ανταλλάξουμε απόψεις

Μελισσόπουλος επί προσωπικού για τους χαρακτηρισμούς του Φανουράκη: «Ο Βασιλιάς είναι γυμνός…»

Επι προσωπικού πήρε τον λόγο ο κ. Μελισσόπουλος τονίζοντας: «Αυτή την παράσταση την ζούσαμε 4 χρόνια γι’ αυτό ο δήμος είναι γυμνός από μελέτες, παρεμβάσεις, προτάσεις. Όποιος ήθελε να φέρει πρόταση για συζήτηση σήμερα. Αλλά τι να φέρουν αφού …ο βασιλιάς ήταν γυμνός!». Συνέχισε δε απευθυνόμενος στους νέους δημοτικούς συμβούλους: « Ζητώ συγγνώμη από τους συναδέλφους που παρασυρόμαστε σε αντιπαράθεση που ίσως να σας φαίνεται παλαιάς κοπής σε σχέση με την αισθητική σας. Εμείς θα συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της πόλης με όλες τις δυνάμεις μας, η κριτική μας θα είναι καλόπιστη».

Το δια ταύτα έθεσε στην τοποθέτησή του ο κ. Αμοιράς: « «Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι πως τα 15.100.000 ευρώ θα έρθουν στην Ξάνθη. Ο συνδυασμός «Μπροστά» είναι ο μόνος που συμμετείχε στη διαδικασία. Έχει σημειωθεί πρόοδος και το Σχέδιο θα τύχει έγκρισης. Χαιρόμαστε σαν συνδυασμός που συμμετέχουμε και συμβάλλουμε και που έχουμε την δυνατότητα, όσοι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να συνεισφέρουμε. Αυτό είναι το δια ταύτα».



 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Σε ιδιώτες η διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία;

Ομαδικά πυρά εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ Επιμέλεια: Παύλος Μ…