Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Ζεσταίνουν» τις μηχανές των τρακτέρ τους οι αγρότες της Ξάνθης

«Ζεσταίνουν» τις μηχανές των τρακτέρ τους οι αγρότες της Ξάνθης

0

Ετοιμάζονται για πορεία στην πόλη και ίσως και κατάληψη της αντιπεριφέρειας


Τι αποφάσισαν στην σύσκεψη της Τρίτης – Ανησυχία αλλά και αποφασιστικότητα για μαζικές αντιδράσεις για το αρδευτικό


Έδωσαν τα χέρια οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού μας και ετοιμάζονται να μπουν στον χορό των κινητοποιήσεων, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την διαιώνιση των προβλημάτων τους και να διεκδικήσουν δυναμικά λύσεις. Αυτό αποφάσισαν στη σύσκεψη της Τρίτης, στην αίθουσα της ΕΑΣ Ξάνθης στην οποία έδωσαν δυναμικό παρών περίπου 100 αγρότες και κτηνοτρόφοι καταδεικνύοντας την αναγκαιότητα να αντιδράσουν αλλά και την αποφασιστικότητά τους. Παρόντες οι πρόεδροι του αγροτικού συλλόγου Ξάνθης και του κτηνοτροφικού συλλόγου Κώστας Δαλάτσης και Δημήτρης Ψεμματάς αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βασίλης Ρούφος και ο Διευθυντής Νίκος Τσιναρίδης.

Στις προτάσεις τους το κλείσιμο του Νέστου  – Πορεία με τα τρακτέρ στην πόλη

Για πρώτη φορά μετά από καιρό οι αγρότες της Ξάνθης δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις κι αυτό είναι ενδεικτικό της πίεσης που υφίστανται. Αυτό επεσήμανε ο κ. Δαλάτσης, ζητώντας από τους συναδέλφους του να καταθέσουν προτάσεις για την μορφή των κινητοποιήσεων. Κάποιοι τάχθηκαν υπέρ του να κλείσουν με τα τρακτέρ τους τον Νέστο μαζί με τους αγρότες της Χρυσούπολης και κάποιοι άλλοι να κάνουν πορεία με τα τρακτέρ τους στην πόλη της Ξάνθης και ίσως και κατάληψη στην Αντιπεριφέρεια. Επικράτησε το δεύτερο σενάριο και μάλιστα δηλώθηκε εκ των προτέρων ποιοι θα συμμετέχουν με τα τρακτέρ τους. Αποφασίστηκε όμως να κοινοποιηθεί η απόφασή τους στο συντονιστικό των συλλόγων της ΑΜΘ και να πάρουν το «πράσινο φως»,  γιατί υπάρχει συμφωνία να δρουν συλλογικά και οι κινητοποιήσεις τους να είναι συλλογικές. Επίσης είναι σε αναμονή απάντησης από το ΥΠΑΑΤ, αν ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης  δεχτεί τη συνάντηση που του έχουν ζητήσει οι αγροτικοί σύλλογοι της ΑΜΘ. Να σημειώσουμε πως το διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων των αγροτών είναι: οι μειωμένες κατά 50% επιδοτήσεις, το υψηλό κόστος παραγωγής, οι μειωμένες τιμές, η απουσία ελέγχων. Αντίστοιχα είναι και τα προβλήματα και οι διεκδικήσεις των κτηνοτρόφων. Στη σύσκεψη αναφέρθηκε  και η μεγάλη κινητοποίηση των Γερμανών αγροτών και όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά: «Οι Γερμανοί εξεγέρθηκαν γιατί χάνουν κεκτημένα τους που εμείς αγωνιζόμαστε χρόνια να τα αποκτήσουμε, όπως το αφορολόγητο πετρέλαιο και το χαμηλό ΦΠΑ».

Ανησυχία αλλά και αποφασιστικότητα για μαζικές αντιδράσεις για το αρδευτικό

Στην σύσκεψη τέθηκε και το θέμα που προέκυψε με το αρδευτικό έργο της Ξάνθης. Τόσο ο κ. Δαλάτσης όσο και ο κ. Ψεμματάς τόνισαν την αναγκαιότητα να επαγρυπνούν και να αντιδράσουν σύσσωμοι και δυναμικά σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και σταματήσει το έργο. Δήλωσαν δε ότι το περιμένουν χρόνια τώρα οι αγρότες της Ξάνθης και δεν είναι δυνατόν να επωφελούνται μόνο οι αγρότες από την Δυτική πλευρά του Νέστου.


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…