Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στ. Κοντός: Επιδιώκουμε αλλαγή νοοτροπίας όσον αφορά στα αδέσποτα ζώα

Στ. Κοντός: Επιδιώκουμε αλλαγή νοοτροπίας όσον αφορά στα αδέσποτα ζώα

0

Ερώτηση του Σάββα Μελισσόπουλου σχετικά με τις τραγικές εικόνες των αδέσποτων ζώων στον πρώην ΧΥΤΑ Ξάνθης


Σήμερα Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με το σύνολο των δημάρχων και την ειδική γραμματέα για την προστασία των ζώων συντροφιάς, Μάρσα Δημοπούλου


Στη σκιά των τραγικών εικόνων που διέρρευσαν σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον πρώην ΧΥΤΑ Ξάνθης διεξήχθη η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου υπό την προεδρία της νέας δημοτικής αρχής.

Κάτω από τους παρούσες συνθήκες, ο Σάββας Μελισσόπουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΜΠΡΟΣΤΑ» έθεσε ερώτηση προς τον δήμαρχο Ξάνθης, Στράτο Κοντό όσον αφορά στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον πρώην ΧΥΤΑ.

Αναλυτικότερα, η ερώτηση του κ. Μελισσόπουλου:

«Κ. Δήμαρχε με αφορμή τις εικόνες που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα για την κατάσταση που επικρατεί στην χωματερή Ξάνθης και αφορά τα αδέσποτα ζώα που περιφέρονται εκεί σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και παρά το γεγονός ότι αναφερόμαστε σε ένα όχι σημερινό αλλά διαχρονικό πρόβλημα που αγγίζει μάλιστα όλους τους δήμους της περιφέρειας, ερωτάσθε:

  1. Ποια μέτρα και ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε ως δήμος Ξάνθης, σε συνεργασία βέβαια και με τους υπόλοιπους δήμους της ΠΕ Ξάνθης, προκειμένου να επιλυθεί αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο της μαζικής μεταφοράς και εγκατάλειψης των αδέσποτων ζώων στη συγκεκριμένη περιοχή, φαινόμενο που δεν μας τιμά ως κοινωνία ενώ είναι πολυπαραγοντικό αφού αφορά και την ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη και που δυστυχώς δεν έχει επιλυθεί έως σήμερα;
  2. Ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός, οι προθέσεις και τα μέτρα που σκοπεύετε να λάβετε ως νέα δημοτική αρχή στο συγκεκριμένο ζήτημα των αδέσποτων ζώων με βάση βέβαια τις δυνατότητες και τις υπάρχουσες νομοθεσίες αλλά και των χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρονται για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος;

O δήμαρχος Ξάνθης, Στράτος Κοντός επέλεξε να απαντήσει αμέσως στην ερώτηση της παράταξης της αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι «δυστυχώς η περιοχή μας είναι στο επίκεντρο για μία πολύ άσχημη εικόνα».

Ο ίδιος τόνισε ότι εφόσον είμαστε πολίτες της ίδιας πόλης «δεν νομίζω να έπεσε κάποιος από τα σύννεφα με αυτό που είδε. Είναι δεδομένο ότι ο τρόπος και το σημείο που δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα δεν είναι τυχαία καθώς αυτοί που το δημιούργησαν ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν εφόσον το σημείο είναι κάτω από συγκεκριμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να παρέμβουν οι αρμόδιοι».

Εξηγώντας ποια διαδικασία θα ακολουθήσει ο Δήμος Ξάνθης υπογράμμισε ότι ο δήμος θα βγει μπροστά αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ουσιαστική και οριστική επίλυση αυτού του θέματος ενώ ενημέρωσε το σώμα ότι σήμερα Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με το σύνολο των δημάρχων και την ειδική γραμματέα για την προστασία των ζώων συντροφιάς, Μάρσα Δημοπούλου «έτσι ώστε να δημιουργηθεί το πλαίσιο με εγγυητή τον Δήμο Ξάνθης μέσα στο οποίο βήμα βήμα θα πάμε να λύσουμε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα».

«Σκοπός του Δήμου Ξάνθης είναι να επιλύσει οριστικά το ζήτημα και όχι να το διαιωνίσει» ενώ πρόσθεσε ότι «όποιος επιδιώκει την διαιώνιση θα μας βρει απέναντί του».

«Καταγράφουμε την υφιστάμενη κατάσταση – Ένα σύγχρονο καταφύγιο στα σχέδια του Δήμου Ξάνθης»

Ο δήμαρχος Ξάνθης, απαντώντας το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, εξήγησε ότι «το δικό μας πλάνο δεν έχει αλλάξει από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμος έχει ξεκινήσει καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης με σκοπό την εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων το οποίο θα περιλαμβάνει και την δημιουργία ενός σύγχρονου καταφυγίου, που θα χρηματοδοτηθεί από τα εργαλεία που μας δίνει αυτή τη στιγμή το κράτος όπως το πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ».

«Είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας. Έναν τρόπο λειτουργίας στον οποίο θα έχει ο δήμος την ευθύνη του αλλά αντίστοιχα και οι πολίτες θα έχουν τη δική τους ευθύνη την οποία θα τους την καταλογίσουμε», ανέφερε καταληκτικά.

Να θυμίσουμε ότι τα φώτα της δημοσιότητας, ύστερα από τις καταγγελίες του φιλοζωικού συλλόγου «Αδεσποτούλια Ξάνθης», είδαν οι φωτογραφίες «γροθιά στο στομάχι» από την κατάσταση που επικρατεί στην χωματερή της Ξάνθης η οποία βρίσκεται στα όρια των Δήμων Ξάνθης και Τοπείρου.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του συλλόγου και το οπτικό υλικό, περισσότερα από 500 αδέσποτα σκυλιά αργοπεθαίνουν στη χωματερή της Ξάνθης χωρίς φαγητό, νερό ή μέρος να προστατευτούν από το κρύο και τη βροχή. Τα ζώα περιφέρονται μέσα στα σκουπίδια, τρώνε ό,τι βρουν και πολλές φορές τρώνε τα πτώματα άλλων ζώων που δεν τα κατάφεραν. Στο μεταξύ, αναπαράγονται και πολλαπλασιάζονται αφού ελάχιστα είναι στειρωμένα.


Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…