Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2023

0

Χρόνο διαθέτεις;
Τις ημέρες αυτές που ανακοινώθηκαν τα ονόματα σε Περιφέρεια και δήμους των αντιπεριφερειαρχών και αντιδημάρχων, οι συζητήσεις ήταν στο φόρτε τους.
Αιτία όπως γίνεται αντιληπτό, τα ονόματα που επιλέχτηκαν για τις διάφορες θέσεις και αξιώματα.
Ανάμεσα στις συζητήσεις που ακολούθησαν κυριαρχούσε η άποψη του ελεύθερου χρόνου. Δηλαδή εάν ο άνθρωπος που επιλέχτηκε για το αξίωμα έχει δεσμευτεί να διαθέσει αρκετό χρόνο στα νέα καθήκοντά του. Καθήκοντα μάλιστα με αρμοδιότητες δύο  και τρεις και ενίοτε διαφορετικές μεταξύ τους που είναι δύσκολο έως αδύνατο να τις προλάβει κάποιος όση καλή διάθεση κι αν έχει.
Γ.Δ.


Να γίνει δουλειά όπως πρέπει να γίνει
Και με την ευκαιρία αξίζει να επισημάνω καλοπροαίρετα, πως η διάθεση δεν αρκεί για να τελειώσει μια δουλειά. Κι αυτό διότι αν κάνεις τη δουλειά στη λογική άρπα-κόλλα, τότε κάνεις λάθος. Διότι η δουλειά θα πρέπει να γίνει σωστά, γρήγορα και τηρώντας τους κανόνες.
Δηλαδή αν υπάρχει η λογική του πασαλείμματος, τότε το παιγνίδι είναι χαμένο από χέρι. Θα χρειαστεί να επανέλθεις για να διορθώσεις το λάθος. Κι αυτό θα έχει περισσότερο κόστος οικονομικό και φυσικά χρόνο.
Γι’ αυτό, οι νέοι άρχοντες του τόπου μας θα πρέπει να έχουν ως βασική αρχή η δουλειά να γίνεται έτσι όπως πρέπει να γίνει.
-Έχει σημασία…
Γ.Δ.


Διαχειριστική ικανότητα
Και φθάσαμε στον πυρήνα του θέματος, στην ουσία των ικανοτήτων που θα πρέπει να διαθέτει αυτός που φέρει το αξίωμα.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι θα πρέπει να διαθέτουν διαχειριστική ικανότητα. Εννοώ δε ως τέτοια, την ικανότητα της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού αφενός και αφετέρου την ικανότητα διαχείρισης σοβαρών ζητημάτων της τρέχουσας πολιτικής αλλά και των ξαφνικών καιρικών ή άλλων περιπτώσεων π.χ. πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ.
Σ’ αυτές τις ώρες οι αποφάσεις απαιτούν ταχύτητα, λογική, πρόβλεψη. Αυτές οι ώρες όμως αναδεικνύουν τον ηγέτη.
Γ.Δ.


Φτιάξτε πάρκα
Τα σχόλια των Εφημερίδων προς τους αυτοδιοικητικούς μας άρχοντες πρέπει να το ξαναπώ, είναι καλοπροαίρετα. Έχουν αφετηρία το ενδιαφέρον για την βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των κατοίκων και μόνον. Αν κάποιοι τα εκλαμβάνουν διαφορετικά και τα ερμηνεύουν με καχυποψία, δικό τους θέμα, όχι δικό μας.
Ας έρθουμε όμως στην ουσία του σχολίου και στον σημερινό τίτλο που αναφέρεται στην παρότρυνσή μου να δημιουργήσει η νέα δημοτική αρχή πάρκα, στην πόλη κυρίως.
Χώρους ελεύθερους, με χώμα και αμμοδόχο για να παίζουν τα παιδιά, χωρίς τσιμέντο και άσφαλτο. Μόνο χώμα που λείπει από τους μικρούς Ξανθιώτες. Τέτοια πάρκα θα πρέπει να γίνουν σε όλες τις γειτονιές.
Και κάτι τελευταίο. Τα πάρκα δεν θα έχουν σχέση με τις παιδικές χαρές.
Γ.Δ.


Επιστροφή Τσίπρα;
Στην πολιτική τίποτε δεν είναι αδύνατο να συμβεί. Κυρίως την εγχώρια, που δεκάδες χρόνια τώρα μας έχει καταπλήξει. Συνήθως δε αρνητικά.
Πάμε όμως παρακάτω· για να συζητήσουμε ένα θέμα που αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηριζόταν μάλιστα η άποψη αυτή αμέσως μετά την άφιξη Κασσελάκη στην ηγεσία και την προηγούμενη παραίτηση Τσίπρα.
Ήταν ένα σενάριο επιστροφής του Τσίπρα. Το είχαν σχεδιάσει δε να υλοποιηθεί μετά τις Ευρωεκλογές και την χαμηλή επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά.
Το σενάριο ξαναζεστάθηκε πρόσφατα και διανθίστηκε με μια νέα παράμετρο, αυτής της δημιουργίας ενός κομματικού σχηματισμού από τον Τσίπρα, καθαρά κεντροαριστερού.
Προσωπικά θεωρώ πως δύσκολα θα υλοποιηθεί κάτι παρόμοιο εκτός εάν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά συμφωνήσουν να διαλυθούν και ακολουθήσουν τον Τσίπρα στη νέα κεντροαριστερή προσπάθεια.
-Θα δείξει, όπως λένε οι νέοι.
Γ.Δ.


Διόρθωση λάθους
Το σχόλιο αφορά ένα λάθος που έγινε από κάποιον απρόσεκτο και αδιάφορο υπάλληλο της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Στην αίθουσα συνεδριάσεων λοιπόν, στον χώρο που αναρτήθηκαν προσωπικότητες που γεννήθηκαν στην Ξάνθη, υπάρχουν οι φωτογραφίες του Αλέξανδρου Μπαλτατζή, του μακαριστού Χριστόδουλου και του Μάνου Χατζιδάκι.
Μόνο που το επώνυμο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη είναι λάθος γραμμένο. Αντί του ορθού «Χατζιδάκις» όπως το έγραφε ο ίδιος, αναγράφεται «Χατζιδάκης».
Η διόρθωση είναι επιβεβλημένη και πρέπει να γίνει άμεσα διότι το λάθος θα πρέπει να διορθωθεί.
Γ.Δ.


«Περασμένα ναι, όχι ξεχασμένα»
Ακούμε αρκετές φορές να λέγεται η φράση «Περασμένα, Ξεχασμένα». Θεωρώ ότι είναι μια άποψη που στοχεύει στην διάθεση κάποιου ή κάποιων να υπάρξει λήθη στα πεπραγμένα του παρελθόντος, συνήθως άσχημα και οδυνηρά για όλους βεβαίως.
Βέβαια υπάρχει και η άλλη αντιμετώπιση όπως του τίτλου που αποδέχεται ότι όντως κάποια γεγονότα ανήκουν στο παρελθόν μεν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει και να ξεχαστούν, διότι ακριβώς φέρνουν στην μνήμη δυσάρεστα πράγματα.
Το σχόλιο αποτελεί μια υπενθύμιση προς ορισμένους που θέλουν στον παρόντα χρόνο να σβηστεί το παρελθόν τους, τα «έργα» τους που ήταν δυσάρεστα και κατακριτέα.
Γ.Δ.


Το βουνό θέλει προσοχή
Πήγε στο βουνό με τη σύζυγό του. Άφησε το αυτοκίνητό του και πήγε μια βόλτα. Γλίστρησε, εγκλωβίστηκε σε χαράδρα τραυματισμένος το απόγευμα της Κυριακής. Όταν εντοπίστηκε την επόμενη ημέρα ήταν χωρίς τις αισθήσεις  του. Μεταφερόμενος κατέληξε.
Η τραγική ιστορία του 70χρονου συμπολίτη που απουσίαζε χρόνια στο εξωτερικό, μου δίνει την ευκαιρία για να τονίσω πως το βουνό είναι ένας όμορφος χώρος για βόλτα και αναψυχή αλλά γίνεται επικίνδυνος όταν αγνοούνται κάποια μέτρα.
Πρώτο μέτρο η γνώση της περιοχής επίσκεψης, η ώρα της επίσκεψης, η κατάλληλη ενδυμασία και ανάλογα παπούτσια, η ενημέρωση των οικείων σε ποια περιοχή θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη για να εντοπιστεί γρήγορα εάν χρειαστεί και τέλος, απαιτεί παρέα. Ποτέ μόνος στο βουνό.
Εάν τηρηθούν όλα τα παραπάνω ως ελάχιστα μέτρα, τότε το βουνό πράγματι αποτελεί μια μοναδική εμπειρία, ευχάριστη γνωριμία και επαφή με τη φύση, την ηρεμία.
Γ.Δ.


Να μπει φρένο στην ακρίβεια
Σε έρευνα που έγινε μέσα στις γιορτές τα ευρήματα έδειξαν ότι 7 στους 10 ερωτηθέντες εξέφραζαν την αγωνία τους για το πως θα βγάλουν την χρονιά από οικονομικής άποψης. Ένα απαισιόδοξο μήνυμα από ένα λαό φύσει αισιόδοξο και σε μια περίοδο που η χώρα έχει κάνει προόδους και η οικονομία της έχει μπει σε μια φάση σταθερότητας και ανάπτυξης. Αυτή βέβαια η αγωνία  που εκφράζουν οι περισσότεροι είναι ένδειξη ότι αυτή η οικονομική πραγματικότητα δεν έχει μετακυλιστεί στο βιοτικό επίπεδο το οποίο δέχεται μεγάλες πιέσεις από την ακρίβεια που καταπίνει τα εισοδήματα. Είναι γεγονός ότι η ακρίβεια είναι ανεξέλεγκτη και γι’ αυτό και η κυβέρνηση εξαγγέλλει μέτρα κατά της ακρίβειας. Έχουμε φτάσει να είμαστε η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη. Το βρεφικό γάλα πουλιέται κατά 200% ακριβότερο από ότι στην Γερμανία και οι μισθοί απέχουν πολύ από τους μισθούς των Γερμανών. Την ίδια στιγμή οι πολυεθνικές καταγράφουν υπερκέρδη.
Κάτι πρέπει να γίνει και να μπει ένα φρένο στην ακρίβεια!
Μ.Ξ. 


Τους ζητούν τα σπίτια που τους παραχώρησαν το 1960
Ένα μπερδεμένο κουβάρι είναι η κατάσταση με τα ακίνητα που έχουν δοθεί από διανομές τις περασμένες δεκαετίες και οι ιδιοκτήτες ενώ τα έχουν εγγράψει στο Κτηματολόγιο ειδοποιήθηκαν ότι τα διεκδικεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.  Είναι πάρα πολλές υποθέσεις αυτής της κατηγορίας στην Ξάνθη όπως στο Λειβαδίτη, στο Εύμοιρο, στα Κιμμέρια, στην Σταυρούπολη αλλά και στην παραλιακή ζώνη. Κάποιοι κάτοχοι,  όπως στο Λειβαδίτη  μεγάλωσαν σ’ αυτά τα σπίτια όταν ιδρύθηκε το χωριό το 1961 από πρόσφυγες, πήγαν σχολείο, έφτιαξαν τα σπίτια και δεν μπορούν να τα μεταβιβάσουν στα παιδιά τους γιατί τα διεκδικεί το δημόσιο, το οποίο και τα παραχώρησε άλλες εποχές για άλλους λόγους! Και τώρα πρέπει εξ’ αρχής να κάνουν ενστάσεις και να διεκδικήσουν δικαστικά τα ακίνητα που κατέχουν τόσα χρόνια. Έξοδα και ταλαιπωρία δηλαδή γιατί προφανώς θέλουν να τους εξαναγκάσουν να τα εξαγοράσουν. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει νομοθετική παρέμβαση που να ρυθμίσει αυτό το θέμα γιατί αντίστοιχες περιπτώσεις υπάρχουν σ’ όλη την χώρα και είναι πάρα πολλές.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…