Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κίνδυνος να χαθούν περιουσίες από τις διεκδικήσεις του Δημοσίου

Κίνδυνος να χαθούν περιουσίες από τις διεκδικήσεις του Δημοσίου

0

Πλήθος υποθέσεων στην Ξάνθη – Σύσκεψη για το θέμα στην Αντιπεριφέρεια


Η περίπτωση του Λειβαδίτη: Αντιμέτωποι με μία ένσταση του ΥΠ.Α.Α.Τ που ζητά την απομάκρυνση των δικαιούχων και διεκδικεί δικαίωμα πλήρους κυριότητας για όλα τα οικόπεδα του Λειβαδίτη


Αντιμέτωποι με την πιθανότητα να χάσουν τα σπίτια τους ή τα οικόπεδά τους που έχουν πάππου προς πάππου από περασμένες εποχές και διανομές που γινόταν στην δημόσια γη είναι πολλοί συμπολίτες μας τόσο στην ορεινή όσο και στην πεδινή ζώνη. Ο «εχθρός» είναι το ίδιο το Δημόσιο που ήταν κι αυτό που τους τα παραχώρησε και τώρα τα διεκδικεί. Παρατηρείται λοιπόν το εξής φαινόμενο. Από την μία στο πλαίσιο των δηλώσεων στο κτηματολόγιο οι τωρινοί ιδιοκτήτες να δηλώνουν τα δικαιώματά τους επί των ακινήτων και από την άλλη να εμφανίζεται το Δημόσιο να διεκδικεί δικαιώματα κυριότητας στα ίδια ακίνητα. Έτσι εκτυλίσσεται μια χρονοβόρα διαδικασία ενστάσεων και δικαστικών διεκδικήσεων από μέρους του δημοσίου και των κατόχων και σε κάθε περίπτωση ακόμη κι αν δικαιωθούν οι κάτοχοι θα ξοδέψουν και χρήμα και χρόνο! Να σημειώσουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των αποφάσεων των επιτροπών δεν δικαιώνουν το Δημόσιο. Οι κρατικοί λειτουργοί όμως, υποχρεούνται να καταθέτουν ενστάσεις, καθώς διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με το αδίκημα της απιστίας, επειδή δεν προάσπισαν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Πλήθος υποθέσεων διεκδίκησης του Δημοσίου  στην Ξάνθη

Το φαινόμενο είναι πανελλαδικό και παρατηρείται πολύ έντονο και στην Ξάνθη. Πολλά όμως από αυτά τα δικαιώματα αποκτήθηκαν το 1920 και εντεύθεν με παραχωρητήρια του ελληνικού δημοσίου και του υπουργείου Γεωργίας και άλλα από αυτά ήταν πρώην δασικές εκτάσεις που αποχαρακτηρίστηκαν.

Ορισμένα από αυτά τα αγροτεμάχια τότε αποχαρακτηρίστηκαν από δασικά, ενώ δεν αποχαρακτηρίστηκαν από δημόσια. Ως αποτέλεσμα, το ελληνικό Δημόσιο αν και τα παραχώρησε σε ιδιώτες και επέτρεψε την μεταβίβασή τους σε τρίτους, «στα χαρτιά» ο δημόσιος χαρακτήρας τους διατηρήθηκε».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πλήθος υποθέσεων διεκδίκησης του Δημοσίου σε διάφορες περιοχές του νομού. Οι κάτοχοι ενημερώθηκαν από την αρμόδια Διεύθυνση της Π.Ε. Ξάνθης ότι εκ του νόμου το ΥΠΑΑΤ διεκδικεί όσα δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας.

Η περίπτωση του Λειβαδίτη

Όπως μας αναφέρει ο συμπολίτης μας που έχει σπίτι στο Λειβαδίτη: «Το χωριό αυτό κατοικήθηκε κυρίως από πρόσφυγες της Καππαδοκίας (Μιστί) μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο πατέρας μου. Τον Μάϊο του 1944 το χωριό πυρπολήθηκε από τους Βούλγαρους και οι κάτοικοί του σκόρπισαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στη Ξάνθη. Το έτος 1962 το χωριό δημιουργήθηκε και πάλι, εγκαταστάθηκαν περίπου 60 οικογένειες μεταξύ των οποίων και ο πατέρας μου, που επέστρεψε στο χωριό του και έκτισε το σπίτι μας. Εγώ μεγάλωσα στο Λειβαδίτη και εκεί τελείωσα το Δημοτικό. Οι νέοι σιγά σιγά, μεταξύ των οποίων και εγώ, εγκατέλειψαν το χωριό αλλά διατηρούν το πατρικό τους και βρίσκονται τακτικά εκεί. Σήμερα το χωριό έχει 2 μόνιμους κατοίκους.

Όλοι όσοι διατηρούν ακόμη το πατρικό τους, πληρώνουν ΔΕΗ και νερό και αγοράζουν ξύλα από το Δασαρχείο για τον χειμώνα, δήλωσαν στο κτηματολόγιο το σπίτι τους και το οικόπεδο που είναι κτισμένο καταθέτοντας όλα τα δικαιολογητικά.

Και ξαφνικά μέσα στις γιορτές όλοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία ένσταση του ΥΠ.Α.Α.Τ (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) που ζητά τον εκτοπισμό των δικαιούχων και διεκδικεί δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε ποσοστό 100/100, επειδή στον πίνακα διανομής που διαθέτει όλα τα οικόπεδα του Λειβαδίτη είναι χαρακτηρισμένα ως “ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ”.

Ένα χωριό που ιδρύθηκε το 1962 φαίνεται ότι δεν υπάρχει ή κατοικήθηκε αυθαίρετα. Είναι δυνατόν»;

Έως τις 22 Ιανουαρίου οι ενστάσεις κατά των απαιτήσεων του Δημοσίου

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι με το θέμα ασχολήθηκε η νέα αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Πολυξένη Μπρίκα που είχε σύσκεψη με ενδιαφερόμενους και υπηρεσιακούς παράγοντες. Όπως μας ανέφερε ο κ. Ζώπτσος Γιώργος που συμμετείχε ως ενδιαφερόμενος στην σύσκεψη ενημερώθηκαν ότι η υπηρεσία εφαρμόζει τον νόμο και πως έχουν την δυνατότητα   να καταθέσουν ενστάσεις έως τις 22 Ιανουαρίου. Την ορθότητα των ενστάσεων αυτών αξιολογεί η αρμόδια επιτροπή που συστήνει το κτηματολόγιο.

Η επιτροπή αυτή, δηλαδή, συνεδριάζει, εξετάζει το περιεχόμενο της ένστασης και εκδίδει αμετάκλητη απόφαση σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ιδιοκτησιών (που αφορά η ένσταση). Εν συνεχεία, αναρτώνται οι πίνακες των εγγεγραμμένων δικαιωμάτων των πολιτών επί ακινήτων, η οποία, σε αυτή τη φάση, μπορεί να αμφισβητηθεί μόνο δικαστικά.

Να σημειώσουμε ότι το θέμα απασχολεί πολλούς και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση.


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…