Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο Εθελοντισμός στην πόλη της Ξάνθης και η προσδοκία της τουριστικής της Ανάπτυξης

Ο Εθελοντισμός στην πόλη της Ξάνθης και η προσδοκία της τουριστικής της Ανάπτυξης

0
ethelontismos

Ενδιαφέρουσα επιστολή του Γιώργου Μπατζακίδη


Γιώργος Φ. Μπατζακίδης
Ιστορικός-Ερευνητής

Από τον γνωστό συμπολίτη μας Γιώργο Μπατζακίδη, λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή. Μια επιστολή με την οποία αναφέρεται στην ανάγκη προσεκτικών χειρισμών από το δήμο και άλλους φορείς σχετικά με την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Ξάνθης και των δυνατοτήτων που υπάρχουν και χρειάζονται αξιοποίηση.

Η επιστολή

Αγαπητοί μου φίλοι, όλοι σας σχεδόν λίγο πολύ γνωρίζετε την εθελοντική μου δράση όλα αυτά τα χρόνια.  Άλλωστε, ζούμε σε μια μικρή πόλη όπου σχεδόν όλοι μας γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον.

Τους τελευταίους δύο μήνες εθελοντικά πάντοτε, άνοιγα και λειτουργούσα το παλιό Δημαρχείο της Ξάνθης καθημερινά από τις 19:00 ως τις 21:00 και τις Κυριακές 10:00 με 14:00, όπου πλήθος επισκεπτών από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και απροσδόκητα ξένων τουριστών (κυρίως από την γειτονική Τουρκία), επισκέφθηκαν το ιστορικό αυτό και μοναδικό αριστούργημα της αρχιτεκτονικής. Περιηγήθηκαν, έμαθαν την ιστορία του κτιρίου, της παλιάς πόλης, του καπνού και των καπνεμπόρων της Belle Epoque της Ξάνθης.

Έμειναν κατενθουσιασμένοι και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την όμορφη πόλη μας με την πολυπολιτισμικότητά της, την διαφορετικότητά της από την αρμονική συνύπαρξη των δύο θρησκειών και αυτό αποτυπώθηκε στο «Βιβλίο Επισκεπτών» με εκατοντάδες σχόλια από κάθε γωνιά της χώρας και του εξωτερικού.

Πριν δύο βδομάδες μου τηλεφώνησαν από την Διεύθυνση του Δήμου Ξάνθης να μην ανοίξω το παλιό Δημαρχείο για μια βδομάδα λόγω της ορκωμοσίας της Νέας Δημοτικής Αρχής. Σαφώς και σεβάστηκα την εντολή της Διεύθυνσης του Δήμου και μέχρι εδώ όλα καλά.

Η ορκωμοσία έγινε, όλα πήγαν καλά, αλλά κανείς μετά δεν με ξαναπήρε τηλέφωνο για να συνεχίσω εθελοντικά να ανοίγω το παλιό Δημαρχείο, ώστε να δέχεται επισκέπτες ως ακόμη ένα σημείο αναφοράς της παλιάς πόλης και μάλιστα στην καρδιά της.  Προφανώς, δεν το θέλουν αυτό, οπότε και εγώ δεν θα μπορούσα αυθαίρετα να συνεχίσω να πηγαίνω.

Μάλιστα, η αντιμετώπιση από την πλευρά της Διεύθυνσης του Δήμου, δεν ήταν αυτή που θα άρμοζε σε έναν πολίτη που επί δύο μήνες ξεπάγιαζε στο κρύο, δίχως θέρμανση και επιτελούσε κοινωνικό έργο για το κοινό καλό της πόλης αφιλοκερδώς.

Σε μια εποχή όπου η πόλη μας δέχεται πλήθος νέων επισκεπτών, μιας και η Ξάνθη αρνείται πεισματικά απέναντι σε αυτούς που δεν το πιστεύουν, έχει γίνει «must» τουριστικός προορισμός και ακόμη έχει να δώσει πάρα πολλά στην τοπική μας οικονομία.

Η Ξάνθη, είτε το θέλουν ορισμένοι, είτε όχι, θα γίνει η χειμερινή «Μύκονος της Βόρειας Ελλάδας» και το πιστεύω ακράδαντα.

Αλλά με τέτοια μυαλά που έχουμε, δύσκολα θα πάει μπροστά ενώ έχει τη δυναμική, κάποιους απλά επειδή είναι μισθολογικά βολεμένοι, δεν τους ενδιαφέρει και λυπάμαι πολύ για το γεγονός αυτό.

Έτσι, ούτε τουρισμός γίνεται, ούτε η πόλη αναπτύσσεται, αλίμονο εάν τα Τρίκαλα, ο Βόλος, τα Γιάννενα, το Μέτσοβο και άλλες πόλεις είχαν τέτοιου είδους πρακτικές.

Εθελοντική εργασία πρόσφερα για το κοινό καλό της πόλης μας, δεν το έκανα ούτε για χρήματα, ούτε για κάποια άλλη σκοπιμότητα, προσωπικά δεν έχω τέτοιες ανάγκες.

Την τουριστική και πολιτισμική ανάπτυξη και ανάδειξη της Ξάνθης θέλω να βοηθήσω με όλη μου τη ψυχή και αν όλοι είχαν την ίδια φιλοσοφία θα είμασταν ήδη, ένας απο τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας μας.

Εύχομαι ολόψυχα η Νέα Δημοτική Αρχή και ο Νέος Δήμαρχος Ξάνθης, τούτες τις πολύ σημαντικές παρατηρήσεις, να τις λάβει σοβαρά υπόψη του για το καλό της πόλης μας.

Το παλιό Δημαρχείο Ξάνθης, το εμβληματικότερο σημείο αναφοράς στην καρδιά της παλιάς πόλης, πρέπει και οφείλει να διατηρεί τις πύλες του ανοικτές και όχι κλειστές.

Δεν έχει περιθώρια η πόλη μας άλλο χρόνο για χάσιμο στην αύξηση της επισκεψιμότητας.

Διότι μετά την εκπομπή του Άκη Πετρετζίκη, βρισκόμαστε στην κορυφή, στο πικ, του μομέντουμ για τον σκοπό αυτό.

Εάν χάσουμε και τούτη την μοναδική ευκαιρία, θαρρώ πως η πόλη μας θα πάει ακόμη πιο πίσω.

Αλήθεια, δεν έχετε αντιληφθεί όλοι σας, ότι η Ξάνθη έχει γίνει ένας δυναμικός προορισμός;

Υ.Γ.: Τούτες οι δράσεις, γίνονται μόνον από ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους, που έχουν έρωτα και αγάπη για την πόλη και όχι από απλούς μισθωτούς υπαλλήλους όπως αβίαστα θα σκεφθεί κάποιος.

Με ιδιαίτερη τιμή

Γιώργος Φ. Μπατζακίδης

Ιστορικός Ερευνητής.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όρθρος της Αναστάσεως στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπαλίνου Κερατίου Κόλπου Κωνσταντινούπολης

Θα πραγματοποιηθεί το Μ. Σάββατο στις 19:00 Στην Κοινότητα Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπαλίνου…