Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Παλιό Δημαρχείο Ξάνθης: Αξιοποίηση και ορθή χρήση του κτιρίου

Παλιό Δημαρχείο Ξάνθης: Αξιοποίηση και ορθή χρήση του κτιρίου

0

Προς τον νέο Δήμαρχο Ξάνθης κ.Ευστράτιο Κοντό και τους συνεργάτες του


Θα μου επιτρέψετε πρωτίστως, να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον απερχόμενο Δήμαρχο Ξάνθης κ.Εμμανουήλ Τσέπελη, καθώς και στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ.Ειρήνη Χαριτωνίδου, που μου εμπιστεύτηκαν ένα τόσο σημαντικό κτίριο για την πόλη της Ξάνθης, να το λειτουργώ εθελοντικά όλους αυτούς τους μήνες.

Ήταν μια γενναία απόφαση, τούτο το κτίριο να παραμείνει ανοιχτό όλο αυτό το διάστημα και να δέχεται επισκέπτες.

Το κτίριο του παλαιού Δημαρχείου Ξάνθης, παρουσιάζει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής και ιστορικής απόψεως για την πόλη της Ξάνθης καθώς δεν υπάρχει άλλο όμοιό του.

Με δεδομένο ότι η Ξάνθη στερείται κάποιου σημαντικού μουσείου (το Αρχαιολογικό Μουσείο των Αβδήρων βρίσκεται μακριά από την πόλη), εκτός από το Λαογραφικό Μουσείο, είναι σημαντικό ότι η πόλη δέχεται μεγάλο όγκο επισκεπτών. Θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό το κτίριο να μετατραπεί σε επισκέψιμο χώρο προβολής της τοπικής ιστορίας.

Απο την επίσκεψη του δικηγόρου Γιάννη Θανόπουλου στο παλιό Δημαρχείο, μικρότερος γιός του αείμνηστου Νομάρχη Ξάνθης Κωνσταντίνου Θανόπουλου, που διέσωσε την παλιά πόλη

Η δική μου άποψη είναι, ότι όλοι αυτοί οι χώροι πρέπει να έχουν εισιτήριο, προκειμένου αφενός οι επισκέπτες να σέβονται την επιλογή τους και τον χώρο και αφετέρου να υπάρχει βιωσιμότητα του εγχειρήματος της ανάδειξής του.

Εκτός από εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων, θα μπορούσαν κάλλιστα να φιλοξενηθούν στην κεντρική σάλα διαγωνισμοί χορού τανγκό και βαλς.  Επιπροσθέτως, διεθνή επιστημονικά συνέδρια (Ιατρικά, Φαρμακευτικά, Νομικά, Αρχιτεκτονικής κ.α.) θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν προσδίδοντας κύρος στην πόλη μας.

Εδώ τώρα σας παρουσιάζω και μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση.

Επισκέψεις Λυκείων εντός και εκτός Ξάνθης, στο παλιό Δημαρχείο

Στον χώρο υποδοχής θα μπορούσε να εγκατασταθεί μία οθόνη σε φυσικό μέγεθος ή καλύτερα ένας μηχανισμός προβολής ολογράμματος, με τον αείμνηστο Δήμαρχο Ξάνθης Ευριπίδη Χασιρτζόγλου που το 1926 ήταν αυτός που αγόρασε το κτίριο. Αυτός λοιπόν, θα καλωσορίζει και θα εισαγάγει τον επισκέπτη στον χώρο και την ιστορία του. Η έναρξη λειτουργίας του θα γίνεται με ανίχνευση κίνησης.

Ο επισκέπτης θα ακολουθεί μία συγκεκριμένη διαδρομή και σε κάθε δωμάτιο θα υπάρχουν οθόνες που θα προβάλουν ένα θέμα της επιλογής της ομάδας ειδικών τοπικής ιστορίας και μουσειολόγων. Η προβολή των θεμάτων μπορεί να γίνεται με επιλογή του επισκέπτη (οθόνες touch screen) ή με προβολή video. Τα θέματα προφανώς θα αφορούν την τοπική ιστορία, την οικονομία, την ιστορία του καπνού, την ιστορία του κτιρίου και της παλιάς πόλης, καθώς και τα συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία του οικοδομήματος

(π.χ. η οροφοπαράσταση πάνω από το πλατύσκαλο, οι έξοδοι διαφυγής, κ.α.). Επίσης, ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας της πόλης και της αρμονικής συνύπαρξης των δύο θρησκειών αιώνες τώρα που γοητεύει τους επισκέπτες μας.

Σε συγκεκριμένα δωμάτια μπορεί να γίνει παρουσίαση με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) όπου ο χρήστης με ειδικά γυαλιά VR θα μπορεί να περπατάει μέσα στο κτίριο, όπως ήταν σε κάποια άλλη εποχή (με έπιπλα και ανθρώπους να δουλεύουν ή να συμμετέχουν σε μία δεξίωση της Ξάνθης κατά την Belle Époque) και όταν το μνημείο ήταν δημόσιο και κυβερνητικό κτίριο και όταν αυτό είχε μετατραπεί σε αρχοντική κατοικία από τον μεγαλοκαπνέμπορο απο την Κωνσταντινούπολη Ι.Ορφανίδη.

Αυτό θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα έκανε τον χώρο διαφορετικό και πολύ πιο ελκυστικό!

Επίσης, μπορεί να γίνει και εφαρμογή (application) επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality), όπου ο επισκέπτης θα την κατεβάζει στο κινητό του και περιδιαβαίνοντας τα δωμάτια θα τα βλέπει στην πραγματικότητα άδεια και στο κινητό του με έπιπλα και ανθρώπους, αναλόγως της χρήσης του κάθε χώρου.

Όπως καταλαβαίνετε αγαπητοί μου φίλοι, ο χώρος μπορεί να αποκτήσει τεράστιο ενδιαφέρον τουριστικά και να προβληθεί η τοπική ιστορία και η ιστορία του κτιρίου με καινοτόμο τρόπο και να αποκτήσει η παλιά πόλη της Ξάνθης ακόμη μεγαλύτερη αίγλη και επισκεψιμότητα ξένων τουριστών και ασφαλώς νέες και νέους ανθρώπους.

Αν ακολουθηθεί αυτή η λογική, αυτή της υψηλής τεχνολογίας (ιδιαίτερα προσφιλή στους νέους), που αρκετές περιοχές της χώρας ήδη έχουν προβεί σε εφαρμογή, δεν θα χρειαστούν ιδιαίτερες παρεμβάσεις στον χώρο, παρά μόνο η προμήθεια του εξοπλισμού προβολής και φυσικά η δημιουργία όλων αυτών των λογισμικών και εφαρμογών.

Θερμές ευχαριστίες στον George Blagas για τις τεχνικές συμβουλές.

Με ιδιαίτερη τιμή
Γιώργος Φ. Μπατζακίδης
Ιστορικός Ερευνητής

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …