Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μητσοτάκης: Οι ευρωεκλογές δεν πρόκειται να αλλάξουν τη δυναμική

Μητσοτάκης: Οι ευρωεκλογές δεν πρόκειται να αλλάξουν τη δυναμική

0

Σε συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Jamie Dimon της JPMorgan Chase συμμετείχε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας στους επενδυτές μήνυμα πολιτικής σταθερότητας και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων

Την προσήλωση του στις μεταρρυθμίσεις επαναβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντα Σύμβουλο της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, στο πλαίσιο επενδυτικού roadshow για την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός έστειλε ταυτόχρονα μήνυμα πολιτικής σταθερότητας σε πιθανούς επενδυτές, εκτιμώντας ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές δεν θα αλλάξουν την πολιτική δυναμική στη χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε στη συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς το ταξίδι του στις ΗΠΑ ακυρώθηκε επειδή κόλλησε γρίπη τύπου Α Η1Ν1.

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Αναφερθήκατε στο εξώφυλλο του περιοδικού «Economist». Θυμάμαι ένα ακόμα εξώφυλλο του Economist που έδειχνε ένα ελικόπτερο να πετάει πάνω από την Ακρόπολη και ο τίτλος ήταν Acropolis Now, μια σαφής αναφορά στο Apocalypse Now, μια ταινία της δεκαετίας του ’70. Δεν μπορούσα παρά να αναλογιστώ την πρόοδο που έχουμε σημειώσει από τότε. Ειδικά από το 2019 και μετά, πιστεύω ότι αυτό που έχουμε πετύχει για λογαριασμό του ελληνικού λαού είναι σημαντικό».

Δήλωσε επίσης μεταξύ άλλων: «Ήρθαμε στην εξουσία το 2019 έχοντας κληρονομήσει πάρα πολλά προβλήματα, αλλά ήμασταν πολύ σαφείς από την αρχή ότι έπρεπε να θέσουμε την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική μας θέση».

Ο κ. Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στη συνέχεια στη διάκριση μεταξύ πολιτικών (policies) και πολιτικής (politics). «Στην περίπτωσή μας η πολιτική δεν κυριάρχησε ποτέ στη δημόσια συζήτηση, με την έννοια ότι δεν προσκολληθήκαμε σε ιδεολογικές προσεγγίσεις. Επικεντρωθήκαμε σε πρακτικές λύσεις που πράγματι λειτουργούσαν. Αναγνωρίσαμε λάθη, όποτε έγιναν λάθη», ανέφερε.

«Πιστεύω ότι οι πολίτες επιβράβευσαν αυτή την εμπιστοσύνη στις πρόσφατες εκλογές. Τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας, με το να εστιάζουμε πάντα στα προβλήματα των πολιτών» εκτίμησε επίσης ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι: «Σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία, η οποία εξακολουθεί να χαίρει μεγάλης υποστήριξης από τους πολίτες».

Τόνισε δε ότι: «Έχουμε μπροστά μας ένα καθαρό πεδίο, με την έννοια ότι δεν έχουμε εκλογές -έχουμε τις ευρωεκλογές, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξουν τη θεμελιώδη δυναμική. Ταυτόχρονα, παραμένω το ίδιο προσηλωμένος στις μεταρρυθμίσεις όπως ήμουν και το 2019. Άρα, η δέσμευσή μου είναι: «γκάζι» για τις μεταρρυθμίσεις, πάντα με έμφαση στη δημοσιονομική πειθαρχία».

«Καταστροφικός ο εφησυχασμός»

Ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με τους στόχους που έχει θέσει για τη δεύτερη τετραετία, επισήμανε: «Ο εφησυχασμός μπορεί να αποβεί καταστροφικός. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνο για εμάς από το να πούμε: «εντάξει, εξασφαλίσαμε μια δεύτερη θητεία, εξακολουθούμε να έχουμε ένα μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα, άρα μπορούμε να κατεβάσουμε ρυθμούς». Κάνω ακριβώς το αντίθετο: προχωρώ όλες τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις τώρα».

Αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης με το πρόσφατο νομοσχέδιο που αλλάζει το δικαστικό χάρτη της Ελλάδας, αλλά και στο gov.gr ως το κεντρικό σημείο επαφής με το κράτος.

«Ο πρωταρχικός στόχος μου είναι η αύξηση των πραγματικών μισθών, διότι γνωρίζουμε πως το κόστος ζωής εξακολουθεί να είναι αυξημένο», δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός. Ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση μειώνει τη φορολογία στις επιχειρήσεις, οι οποίες επωφελούνται και από την γενικότερη καλή πορεία της χώρας, αλλά έχουν και ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους.

Διδάγματα από την εμπειρία με λαϊκιστές

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε μάλιστα για την αντιμετώπιση του λαϊκισμού. «Δύο διδάγματα από την εμπειρία μας με λαϊκιστές, διότι κατά κάποιο τρόπο έχουμε παρόμοιες εμπειρίες τις οποίες, εκτιμώ, πρέπει να ακούσει κάθε πολιτικός: πρώτον, ποτέ μην συγχέεις τους αντιπάλους σου με τους ψηφοφόρους τους. Τα προβλήματα των πολιτών από τα οποία «τρέφονται» οι λαϊκιστές είναι πραγματικά και πρέπει να αναγνωρίζονται. Δεύτερον, μην προβάλλεις υπέρμετρα τις επιτυχίες σου, ειδικά σε ό,τι αφορά την οικονομία», είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Dimon, δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει αγκαλιάσει έναν υγιή δρόμο προς την οικονομική ανάπτυξη, ο οποίος υποστηρίζεται από λελογισμένες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που έχουν αποτύπωμα, και έχει πετύχει εντυπωσιακή μείωση της αναλογίας χρέους και ΑΕΠ. Το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για ελληνικές επιχειρήσεις, που βλέπουμε πλέον, αποτελεί απόδειξη της δυναμικής του ιδιωτικού τομέα στη χώρα και ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της ανάπτυξης στο μέλλον».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…