Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Και εγένετο… «Ιδού η Ξάνθη, ιδού το χοροπήδημα»

Και εγένετο… «Ιδού η Ξάνθη, ιδού το χοροπήδημα»

0

Με πλήθος κόσμου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης με αντικείμενο τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές 2024


Με ανοιχτή ψηφοφορία αποφασίστηκε το όνομα του Καρναβαλιού Ξάνθης


Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επικείμενη διοργάνωση των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών 2024 ολοκληρώθηκε με παρουσία αρκετών Πολιτιστικών Συλλόγων Ξάνθης και των δημοτικών συμβούλων δημιουργώντας ένα κλίμα… brainstorming.

Τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν από την ονομασία του επερχόμενου καρναβαλιού, την επιλογή τοπικής ή όχι βασίλισσας έως τον τρόπο διαφήμισης των λαογραφικών εορτών ώστε να αποφέρει το μέγιστο κέρδος σε επισκεψιμότητα και την επικαιροποίηση του κανονισμού ασφαλείας του καρναβαλιού.



Με ανάταση χεριού αποφασίστηκε ότι το φετινό καρναβάλι θα ονομάζεται ««Ιδού η Ξάνθη, ιδού το χοροπήδημα» καθώς οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι ψήφισαν υπέρ του συγκεκριμένου ονόματος έναντι του «Καρναβάλι Ξάνθης –  Πόλη μαγική».

Όσον αφορά στο ζήτημα της Βασίλισσας του Καρναβαλιού, ακούστηκαν διάφορες και αντίθετες απόψεις. Ο κ. Ασκαρίδης παίρνοντας τον λόγο τάχθηκε υπέρ μίας βασίλισσας εκτός Ξάνθης καθώς, όπως υποστήριξε, η Ξάνθη θα είχε μεγαλύτερο κέρδος να διαφημιστεί από ένα άτομο το οποίο έχει πρόσβαση σε ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μανώλης Φανουράκης. Από την άλλη, εκπρόσωπος Πολιτιστικού Συλλόγου δήλωσε ότι «δεν θεωρώ ότι μία γνωστή βασίλισσα θα προσδώσει μεγαλύτερο κύρος». Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Μιχάλης Τσέπελης τόνισε ότι «οι περισσότεροι από όσους έχουν μιλήσει κλίνουν στην επιλογή βασίλισσας εκτός Ξάνθης. Η Δημοτική Αρχή θα το λάβει σοβαρά υπόψη. Άλλωστε ήδη έχουμε επικοινωνήσει με ένα άτομο ώστε να αναλάβει το ρόλο της Βασίλισσας έχοντας δώσει ένα περιθώριο δύο-τριών ημερών για να λάβουμε απάντηση».



Επιπρόσθετα, ο κ. Τσέπελης έκανε γνωστή την πρόθεση του Δήμου Ξάνθης να πραγματοποιήσει μία έκθεση κατά την οποία ο κάθε ενδιαφερόμενος Πολιτιστικός Σύλλογος θα προβάλλει μία-δύο καρναβαλικές στολές. Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι αύριο αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή των αρμάτων, ευελπιστώντας ότι αυτά θα ανέρχονται σε 8 στον αριθμό.

Ο δήμαρχος Ξάνθης έφερε στο «τραπέζι» την ασφάλεια για το καρναβάλι και ανέφερε ότι «ο κανονισμός ασφάλειας για το καρναβάλι πρέπει να τηρηθεί χωρίς παρεκκλίσεις. Οι ποινές για κάθε Σύλλογο που δεν τηρεί τον κανονισμό θα μπορούσαν να μεταφερθούν όχι μόνο στο επόμενο καρναβάλι αλλά και στις Γιορτές της Παλιάς Πόλης». Με τη σειρά τους, οι εκπρόσωποι των διασωστικών ομάδων δήλωσαν ότι «οι πυρσοί που ανάβουν είναι ένα μεγάλο ζήτημα καθώς πολλές στολές είναι φτιαγμένες από νάιλον».

«Πρέπει να υπάρξει αυστηρός υγειονομικός έλεγχος καθώς υπάρχουν πλανόδιοι πωλητές που πωλούν “μπόμπες” ποτά και πέρυσι νοσηλεύτηκαν πολλά παιδιά», υπογράμμισε ένας παρευρισκόμενος θίγοντας ένα ζήτημα ασφάλειας που απασχολεί τους Πολιτιστικούς Συλλόγους αλλά και τον Δήμο.



Τέλος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κλείνοντας την συνεδρίαση προέτρεψε τους Πολιτιστικού Συλλόγους να στείλουν mail:

  • Με όλες τις προτάσεις για εκδηλώσεις που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν εντός των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών
  • Με τους ενδιαφερόμενους ώστε να συμμετέχουν στην Έκθεση Στολών του Καρναβαλιού
  • Για να αποφασιστούν τα άτομα που θα αντιπροσωπεύσουν τους Συλλόγους στις δύο αρμόδιες επιτροπές
  • Προτάσεις για τον κανονισμό ασφαλείας
  • Όσοι θα θελήσουν σπιτάκια στον ΑΟΞ

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…