Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις ΙΟΒΕ: Το καλύτερο οικονομικό κλίμα της 15ετίας το 2023 στην Ελλάδα

ΙΟΒΕ: Το καλύτερο οικονομικό κλίμα της 15ετίας το 2023 στην Ελλάδα

0

Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ-27 και Ευρωζώνη σημείωσαν σημαντική επιδείνωση


Ο δείκτης οικονομικού κλίματος, υποχώρησε οριακά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις 106 μονάδες, από 106,5 τον Νοέμβριο. Συνολικά, ωστόσο, την προηγούμενη χρονιά, σημείωσε ρεκόρ 15 ετών, σε αντίθεση με την τάση στην ΕΕ σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Στους επιμέρους επιχειρηματικούς δείκτες, καταγράφεται υποχώρηση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, ενώ στους υπόλοιπους τομείς σημειώνεται μικρή βελτίωση. Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύεται ήπια.

Οι επιχειρήσεις, στους διάφορους κλάδους, κινούνται σε ένα πλαίσιο της ελληνικής οικονομίας που είναι σταθερότερη και ισχυρότερη από ό,τι πριν λίγα χρόνια, όμως το κόστος τους αυξάνεται και η ζήτηση αναμένεται πως θα πιεστεί λόγω και του συνεχιζόμενου πληθωρισμού.

H παρατεταμένη καλοκαιρία έχει μειώσει την επίπτωση του ενεργειακού κόστους όσον αφορά τη θέρμανση, ενώ η γενικότερη υποχώρηση των τιμών των ενεργειακών αγαθών έχει σε ένα βαθμό αμβλύνει τις πιέσεις σε μια σειρά κλάδων της οικονομίας.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, καθώς οι δυσμενείς επιπτώσεις της ακρίβειας έχουν ήδη ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στον δείκτη, ενώ και η εορταστική περίοδος συνέβαλε σε ηπιότερες εκτιμήσεις.

Συνολικά πάντως για το 2023 ο δείκτης στην Ελλάδα κινήθηκε κατά μέσο όρο στις 108,0 μονάδες έναντι 105,5 μονάδες το 2022, επίδοση που είναι – σε ετήσια βάση – η υψηλότερη των τελευταίων 15 ετών. Αντίθετα, οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ-27 και Ευρωζώνη σημείωσαν σημαντική επιδείνωση.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…