Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Γάμος ομόφυλων: Το πολιτικό κόστος φρενάρει τον Μητσοτάκη

Γάμος ομόφυλων: Το πολιτικό κόστος φρενάρει τον Μητσοτάκη

0

Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το κάρο και το άλογο, οι ερμηνείες και η γκρίνια στη ΝΔ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που προς το παρόν μένει στο συρτάρι


Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από την Εκκλησία, έχουν φρενάρει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η απάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε σχετική ερώτηση χθες, έδωσε μάλιστα λαβή για ερμηνείες περί παγώματος του ζητήματος.

«Μη βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιαγράμματα», είπε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Απέφυγε έτσι να ξεκαθαρίσει εάν και πότε θα έρθει τελικά η ρύθμιση για την οποία ο ίδιος έχει δεσμευτεί τόσο σε συνέντευξη του στο Bloomberg αμέσως μετά τις δεύτερες εκλογές.

Το Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη εξάλλου, όποτε τίθεται το ζήτημα στο briefing, διαβεβαιώνει μεν ότι ο πρωθυπουργός θα τηρήσει τη δέσμευση του, αλλά αποφεύγει να προσδιορίσει το χρόνο.

Η γκρίνια στη ΝΔ συνεχίζεται

Υπενθυμίζεται ότι από το φθινόπωρο ήδη κυβερνητικά στελέχη επιμένουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών θα έρθει μέχρι το καλοκαίρι. Η φράση αυτή όμως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ρύθμιση να κατατεθεί μετά τις ευρωεκλογές. Το σκεπτικό όσων υποστηρίζουν το σενάριο αυτό είναι πως έτσι δεν θα κινδυνεύσει η ΝΔ από διαρροές προς τα δεξιά στις ευρωκάλπες.

Από την άλλη υπάρχει και η άποψη πως όσο το ζήτημα μένει ανοιχτό, οι συντηρητικοί ψηφοφόροι της ΝΔ και πάλι μπορεί να επιλέξουν ψήφο διαμαρτυρίας προς τα δεξιά ώστε ο γάμος των ομόφυλων να αποσυρθεί οριστικά. Για αυτό είχε τεθεί στο τραπέζι και το σενάριο το νομοσχέδιο να ερχόταν άμεσα στη Βουλή, δηλαδή πριν την άνοιξη.

Σημειωτέον ότι ακόμη και βουλευτές της ΝΔ που δεν διαφωνούν ουσιαστικά με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αναρωτιούνται γιατί ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε το ζήτημα, ενώ ήδη έχει κερδίσει το κέντρο και κινδυνεύει να χάσει προς τα δεξιά.

Ιδίως οι βουλευτές της επαρχίας δέχονται πιέσεις από συντηρητικούς ψηφοφόρους. Ενώ η Εκκλησία πιέζει όλους τους βουλευτές, στην επαρχία και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Για παράδειγμα χθες ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Λάρισας και Τυρνάβου, Ιερώνυμο, με τον οποίο συμφώνησαν πως διαφωνούν με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η κυβέρνηση πάντως έχει διαμηνύσει ότι η Εκκλησία δε νομοθετεί. Το “εκσυγχρονιστικό προφίλ”, που θέλει άλλωστε να προβάλλει ο κ. Μητσοτάκης, δεν συνάδει με υποχώρηση στις πιέσεις των ιεραρχών. Από την άλλη, το πολιτικό κόστος φαίνεται πως τρομάζει το Μαξίμου, έξι μήνες πριν από τις κάλπες των ευρωεκλογών.

ΠΗΓΗ: NEWS 24/7

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…