Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Υποχρεωτικά POS σε 35 νέους επαγγελματικούς κλάδους από τον Ιανουάριο

Υποχρεωτικά POS σε 35 νέους επαγγελματικούς κλάδους από τον Ιανουάριο

0

Πρόστιμα έως και 1.500 ευρώ


Την επέκταση των τερματικών POS σε 35 κλάδους επαγγελματιών φέρνει υπουργική απόφαση. Περίπτερα, εκμεταλλευτές ταξί, έμποροι λαϊκών αγορών, ασφαλιστικοί πράκτορες, χρηματιστές, μεσίτες ακινήτων και δεκάδες άλλοι κλάδοι (ΚΑΔ) είναι υποχρεωμένοι από 1 Ιανουαρίου 2024 να διαθέτουν POS. Έτσι, σχεδόν το σύνολο των επαγγελματιών, με ελάχιστες εξαιρέσεις, από τις αρχές του νέου έτους θα δέχονται υποχρεωτικά πληρωμές με κάρτες.

Το πρόστιμο μη συμμόρφωσης θα ανέρχεται σε έως και 1.500 ευρώ αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά μόνον όσους μέχρι 31 Ιανουαρίου 2023 δεν έχουν προβεί σε ενέργειες για να παραγγείλουν και να εφοδιαστούν με τερματικό για την επιχείρησή τους, ακόμα και αν η διαδικασία ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο.

Στο νέο καθεστώς αναμένεται να βρεθούν υποχρεωτικά, μεταξύ άλλων:

– Λαϊκές, υπαίθριο εμπόριο και πάγκοι (τρόφιμα, ρούχα κλπ)

– Περίπτερα, ψιλικατζίδικα, μίνι μάρκετ

– Εκμετάλλευση ταξί

– Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

– Ασφαλιστικοί πράκτορες και μεσίτες

– Διαφημιστικές εταιρείες και Υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων

– Μεσίτες ακινήτων

– Θέατρα, σινεμά

– Ωδεία, πολιτιστική εκπαίδευση

– Επισκευή υποδημάτων

– Οργάνωση συνεδρίων

 

Πληρωμές  μέσω IRIS

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 μπαίνει στην καθημερινότητα των καταναλωτών και όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων και το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που τηρούν επαγγελματικό λογαριασμό, έχουν υποχρέωση να δέχονται πληρωμές μέσω IRIS. Οι καταναλωτές, εφόσον έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking θα μπορούν να κάνουν τις πληρωμές τους μέσα σε δευτερόλεπτα πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ, το ονοματεπώνυμο ή το κινητό τηλέφωνο του επαγγελματία, στοιχεία τα οποία μπορούν για λόγους διευκόλυνσης να παρέχονται υπό μορφή QR Code προς σάρωση.

Οι δικαιούχοι πληρωμής, οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμών, και οι δικαιούχοι πληρωμής που αποδέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω υπηρεσίας άμεσης πληρωμής, ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής, με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο, καθώς και στον διαδικτυακό τόπο μέσω του οποίου δέχονται πληρωμές.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…