Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Σεμινάριο «Σημειολογία της φωτογραφίας» της Άρτεμης Πυρπυλή

Σεμινάριο «Σημειολογία της φωτογραφίας» της Άρτεμης Πυρπυλή

0

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στην Καβάλα


Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 19:00 ο δημιουργικός χώρος nekubi σε συνεργασία με τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας θα έχουν την χαρά να φιλοξενούν στην Καβάλα την φωτογράφο Άρτεμις Πυρπυλή για το σεμινάριο ‘Σημειολογία της φωτογραφίας’.

Σημειολογία της φωτογραφικής εικόνας / Κατανοώντας την γλώσσα της φωτογραφίας

Πρόκειται για μια εισαγωγή στην γλώσσα της φωτογραφίας και πως η ανάλυση αυτής μέσα από την σημειολογία ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση της.

Κατανοώντας την γλώσσα της φωτογραφίας και κατανοώντας την φωτογραφία ως μέσο έκφρασης, καθώς ο άνθρωπος επικοινωνεί με εικόνες ενδεχομένως περισσότερο από ό,τι με λέξεις.

Ειδικά με την εξέλιξη της φωτογραφίας η οποία τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί τις εικόνες/φωτογραφίες ως μέσο επικοινωνίας σε τέτοιο βαθμό που σε ορισμένους τομείς επισκιάζουν τη λεκτική επικοινωνία.

Επιπλέον, η γλώσσα της φωτογραφίας η οποία χρησιμεύει στην επικοινωνία μεταξύ δημιουργού και θεατή έχει μία πολύ σημαντική ουδετερότητα σε σχέση με την λεκτική επικοινωνία. Είναι οικουμενική και οικουμενικά αναγνώσιμη.

Ο László Moholy-Nagy είπε ότι « Ο αγράμματος του μέλλοντος δεν θα είναι αυτός που δεν θα ξέρει να διαβάζει αλλά αυτός που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει μια φωτογραφική μηχανή » πάνω στο όποιο ο Walter Benjamin προσθεσε « Δεν θα πρέπει να θεωρηθεί λιγότερο από αναλφάβητος ένας φωτογράφος που δεν ξέρει να διαβάζει φωτογραφίες;»

Είναι επομένως κρίσιμο εκτός από τις τεχνικές γνώσεις ή την αισθητική διάσταση της φωτογραφίας να υπάρχει μια βασική αντίληψη στη συνθετική πρακτική της γλώσσας αυτής. Πως μπορούμε να την αποκωδικοποιήσουμε για να καταλάβουμε τι θέλει να επικοινωνήσει ο δημιουργος και πως μπορούμε σαν δημιουργοί να την χρησιμοποιήσουμε για να νοηματοδοτήσουμε τις εικόνες μας, να καταστήσουμε πιο ευανάγνωστες τις φωτογραφίες μας;

Η Άρτεμις Πυρπύλη (1987) είναι ελληνογαλλίδα φωτογράφος.

Σπούδασε φωτογραφία στην Ελλάδα, στην συνέχεια στο Παρίσι και αφού εργάστηκε εκεί για 6 χρόνια, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα το 2013. Η απτότητα και το χρώμα είναι τα κύρια αφηγηματικά στοιχεία στην φωτογραφία της και το βιβλίο έχει σημαντική θέση στη φωτογραφική της προσέγγιση. Ζει στη Θεσσαλονίκη όπου διδάσκει σημειολογία της φωτογραφίας και σύγχρονη φωτογραφία στο φωτογραφικό κέντρο Stereosis καθώς και φωτογραφία σε έφηβους στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Το 2021 εκδόθηκε το πρώτο της φωτογραφικό βιβλίο NETTE από τις γαλλικές εκδόσεις punto e basta και το 2022 δημιούργησε ένα video dance συνδυαζοντας την εικόνα και την κίνηση στα πλαίσια ενός residency στη Σύρο. To GRAMIE αποτελεί την πρώτη αυτοέκδοση της φωτογράφου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Οι χοροί καλά κρατούν» από το Λύκειον Ελληνίδων Ξάνθης

Την Κυριακή 12 Μαΐου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης πραγμα…