Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά S.O.S. εκπέμπουν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ

S.O.S. εκπέμπουν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ

0

Ψίχουλα για αποζημίωση και μείωση των επιδοτήσεων


Προέδρος κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης, Δ. Ψεμματάς: «Μ’ αυτή την αποζημίωση είναι αδύνατο ένας κτηνοτρόφος να ξαναστήσει την μονάδα του»


Ανοιχτό μέτωπο με το ΥΠΑΑΤ έχουν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ. Με νέα επιστολή τους τονίζουν την επιτακτική ανάγκη άμεσης επικαιροποίησης των αποζημιώσεων και αναπροσαρμογής της αξίας αποζημίωσης των ζώων, τα οποία ο κτηνοτρόφος υποχρεώνεται να οδηγήσει προς σφαγή ή καταστροφή  στα σημερινά δεδομένα του κόστους παραγωγής.

Ψίχουλα για αποζημίωση και μείωση των επιδοτήσεων

Για «εμπαιγμό» των κτηνοτρόφων κάνει λόγο ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου  Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς που συνυπογράφει την επιστολή προς τον Υπουργό σημειώνοντας πως η  αξία του ζώου(αιγοπροβάτου ) ανέρχεται σε 280 – 350 ευρώ και η αποζημίωση σε περίπτωση καταστροφής λόγω ζωονόσου ανέρχεται σε 80 ευρώ ανά ζώο: «Μ’ αυτή την αποζημίωση είναι αδύνατο ένας κτηνοτρόφος να ξαναστήσει την μονάδα του. Επίσης ο κτηνοτρόφος επενδύει στα ζώα του μέχρι να τα πουλήσει και να κάνει απόσβεση αλλά γι’ αυτό δεν αποζημιώνεται», σημειώνει ο κ. Ψεμματάς.

Η πολιτική των τελευταίων ετών έχουν φέρει σε δεινή θέση τους κτηνοτρόφους. Πρόσφατα ήταν πάλι σε κινητοποιήσεις για τις μειωμένες επιδοτήσεις ΟΣΔΕ που δόθηκαν τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός κ. Αυγενάκης επέρριψε ευθύνες στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητώντας την παραίτησή του. Αντ’ αυτού όμως παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος: «Περιμένουμε να δούμε τώρα στις 22 Δεκεμβρίου που θα μπει η εξόφληση . Είπαν ότι έκαναν λάθος αλλά νομίζω ότι θα… κλάψουν μανούλες. Είναι η πολιτική της κυβέρνησης αυτή. Γι αυτό έχει μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο στην χώρα μας. Τώρα φαίνονται τα αποτελέσματα όταν λέγαμε ότι δεν μπορούμε να επιβιώσουμε με τέτοιο λειτουργικό κόστος», τονίζει ο κ. Ψεμματάς.

Απόσπασμα από την επιστολή των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ

«Η σημερινή χαμηλή αξία αποζημίωσης, κάνει αδύνατη την ισάξια αντικατάσταση και αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου.

Η τεράστια αύξηση του κόστους εκτροφής και η αύξηση της αξίας του κρέατος, κάνουν υποχρεωτική την αύξηση αποζημίωσης των ζώων.

Δε συζητάμε φυσικά για την απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων από τα μέτρα εξυγίανσης, γιατί είμαστε ρεαλιστές και ζούμε στην Ελλάδα!

Για να συνεχιστεί όμως η αρμονική συνεργασία, με τις αποδεκατισμένες από επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό κτηνιατρικές υπηρεσίες, πρέπει να προχωρήσετε άμεσα και με αναδρομική ισχύ σε συμπληρωματική ΚΥΑ, με νέες αυξημένες κατά 50% τουλάχιστον αποζημιώσεις.

Θεωρούμε απίθανη την περίπτωση να μην αντιληφθείτε εσείς, οι σύμβουλοί σας και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ, το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που προκαλείται τα τελευταία χρόνια στην κτηνοτροφία της πατρίδας μας, από την έλλειψη επικαιροποίησης των αποζημιώσεων στα οικονομικά δεδομένα της εποχής.

Αν όμως η παραπάνω απίθανη περίπτωση ισχύει, θα σας υπενθυμίσουμε τη γνωστή  ξενόφερτη έκφραση που χρησιμοποιούμε συχνά στα χωριά μας, ”NO MONEY, NO HONEY” κ. Υπουργέ και ο νοών, νοείτω».


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…