Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΡΙΖΑ: Τελικός προορισμός οι ευρωεκλογές με κομβική παράκαμψη το συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ: Τελικός προορισμός οι ευρωεκλογές με κομβική παράκαμψη το συνέδριο

0

Το καλό και το κακό σενάριο για τον Κασσελάκη


Η χρονιά που φεύγει σε λίγες ημέρες υπήρξε για τον ΣΥΡΙΖΑ τρικυμιώδης. Αν πηγαίναμε έναν χρόνο πίσω και ρωτούσαμε τυχαία πολίτες να προβλέψουν ποια θα είναι η κατάσταση στην αξιωματική αντιπολίτευση στο τέλος του 2023, ούτε ένας δεν θα βρισκόταν να πέσει μέσα, έστω και στην μερική εικόνα.

Από την εκλογική συντριβή, στην παραίτηση Τσίπρα, στην εκλογή Κασσελάκη έως την διάσπαση και τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά που τον φέρνουν στην τρίτη θέση, ο ΣΥΡΙΖΑ του 2022 δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2023 και είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 2024 θα είναι κάτι ολωσδιόλου διαφορετικό. Στο καλό σενάριο, θα είναι ένα νέο αναζωογονημένο κόμμα που απαλλάχθηκε απ’όσα το κρατούσαν πίσω και θα προχωρήσει σε μια αποφασιστική επανεκίννηση που θα θέσει τις βάσεις για την ανατροπή στις εθνικές κάλπες του 2027. Η γραμμή Κασσελάκη και των υποστηρικτών του δηλαδή θα επιβεβαιωθεί. Στο κακό σενάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρει να ανακάμψει, η δημοσκοπική τάση θα αποτυπωθεί στις κάλπες και η Κουμουνδούρου θα βρεθεί ενώπιων υπαρξιακών, πλέον, ερωτημάτων.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος επιστρέφει από τις ΗΠΑ αρχές του νέου έτους είναι βέβαιο ότι θα το πάρει πάνω του. Προτού αναχωρήσει φρόντισε να ορίσει την νέα ομάδα συνεργατών και στελεχών που θα τον πλαισιώσουν, όλα στελέχη που βρίσκονταν στον ΣΥΡΙΖΑ,  ενώ έδωσε στην Διάνα Βουτυράκου το mandate να τρέξει την συγκρότηση και τον συντονισμό των Think Tanks- από κοινού με τους πιο κοντινούς ανθρώπους του προέδρου όπως ο Ευ. Αποστολάκης και ο Μ. Καπνισάκης. Ο σχεδιασμός προβλέπει 27 θεματικά think tanks τα οποία η φιλοδοξία είναι να πλαισιώσουν 200 στελέχη, τεχνοκράτες και επιστήμονες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό κάποιο όνομα, ωστόσο πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον ακόμα και από το εξωτερικό. Μένει να φανεί στην πράξη εάν οι προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα ευοδωθούν. Το σίγουρο είναι ότι στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές, με σημαντική ενδιάμεση στάση το συνέδριο του Φεβρουαρίου, σημαντικό ρόλο θα παίξει ο Νίκος Κοτζιάς ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στην στρατηγική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να επιχειρήσουν άνοιγμα σε όσους στήριξαν την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου αλλά δεν ακολούθησαν τον δρόμο της αποχώρησης.

Ανακατεύεται η τράπουλα

Ενόψει του συνεδρίου, το ανακάτεμα της τράπουλας των εσωκομματικών συσχετισμών και ομαδοποιήσεων έχει ήδη ξεκινήσει. Η επαναπροσέγγιση του Νίκου Παππά με τον Χρήστο Σπίρτζη και η επανενεργοποίηση του μηχανισμού της πάλαι ποτέ πλειοψηφικής τάσης Κίνηση Μελών, η διακριτή στάση του Διονύση Τεμπονέρα, ο ρόλος, η δυναμική και η στρατηγική της λεγόμενης “ομάδας Πολάκη”, η στάση που θα επιλέξουν να κρατήσουν η παλιά φρουρά στελέχη της οποίας συνομιλούν τακτικά με τον πρώην πρόεδρο, όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης και φυσικά η στάση που θα αποφασίσει να τηρήσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας συνιστούν μερικές μόνο από τις μεταβλητές στην οριακή εξίσωση που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…